BOŽO LJUBIĆ NADMAŠIO SEBE: U samo jednoj rečenici izrekao je tri krupne laži!

Standardno površini i uvijek tendencizoni Ljubić, previdio je nekoliko bitnih činjenica: a) Vlada Federacije BiH ne određuje cijenu struje niti sklapa ugovore s potrošačima, b) cijena struje za Aluminij kod Elektroprivrede HZHB dvostruko je veća od cijene struje kod Elektroprivrede BiH i c) Aluminij je kod Elektroprivrede BiH uvijek dobivao nižu cijenu struje nego zenički ArcelorMittal!!

  • Mini market

  • 09. Jul. 2019  09. Jul. 2019

  • 8

„Zar nije apsurdno da Vlada FBiH, koja je vlasnik 'Elektroprivrede BiH, daje privatnom preduzeću ArcelorMittal iz Zenice struju za 42 eura po kilovat satu, a Aluminiju, koji je njeno vlasništvo, dakle, skoro 50 posto, mora tu istu struju nabavljati po 78 eura po kilovat satu. Sama ta činjenica govori o tome koja je adresa odgovorna za stanje u Aluminiju i koja je odgovorna za traženje rješenja. To je Vlada Federacije – rekao je Božo Ljubić, upirući prstom prvenstveno u hrvatske ministre u Vladi Federacije BiH, koji se, eto, nisu uspjeli izboriti za ravnopravan tržišni tretman mostarskog Aluminija i zeničkog ArcelorMittala.

Standardno površini i uvijek tendencizoni Ljubić, previdio je nekoliko bitnih činjenica: a) Vlada Federacije BiH ne određuje cijenu struje niti sklapa ugovore s potrošačima i b) cijena struje za Aluminij kod Elektroprivrede HZHB dvostruko je veća od cijene struje kod Eletroprivrede BiH i c) Aluminij je kod Elektroprivrede BiH uvijek dobivao nižu cijenu struje nego zenički ArcelorMittal!!

Naime, posljednji direktni ugovor sklopljen između sarajevske Elekroprivrede i mostarskog Aluminija odnosio se na prvo polugodište 2017. godine, koje je sarajevska kompanija okončala s gubitkom od 23 miliona KM, mada je realna dobit trebala biti veća od 40 miliona KM.

Kako se to desilo?

Najveće zasluge za ovaj ugovor, koji je EP BiH odveo u gubitak, pripadaju Džemi Borovini, izvršnom direktoru u EP BiH za trgovinu i snabdijevanje, koji je na tu funkciju došao kao kadar Radončićevog SBB-a, te Mariju Gadžiću, tadašnjem direktoru Aluminijskog kombinata Mostar, koji se tu obreo kao kadar Čovićevog HDZ-a.

Ugovor sa Aluminijskim kombinatom Mostar, odnosi se na prvi i drugi kvartal 2017. godine. Za prvi kvartal ugovorena je cijena od 37 eura po megavat-satu (MWH), a za drugi kvartal od 33 eura po megavat-satu. I u prvom i u drugom slučaju prodajna cijana je bila niža od prozvodne koja izosi oko 44 eura po megavat-satu, pa je već tada bilo jasno da će EPBiH potonuti u gubitak.

Inače, u to vrijeme cijena struje za zenički Željezaru bila je, kako i sam Ljubić tvrdi, 42 eura, dok je cijena za mostarski Kombinat najprije bila 37 a potom 33 eura za megavat-sat!

Cijena električne energije na mađarskoj berzi HUPEX za januar 2017. godine je bila u prosjeku preko 90 eura za megavat-sat a kasnije i 140 eura! Dakle, cijene po kojima je EP BiH prodala struju Aluminiju bile su skoro tri puta niže od tržišnih. Drugim rječima, da je EPBiH izvezla struju koju je prodala Aluminiju, mogla je zaraditi oko 40 miliona KM, dok je u katastrofalnom aranžmanu sa mostarskim kombinatom otišla u minus od 23 miliona KM.

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...