ELEKTROPRIVREDA BIH DEMANTIRALA BOŽU LJUBIĆA": "Cijene struje za Aluminij nije bila 78 nego 38 eura"!

Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo isporučuje električnu energiju za kompaniju Arcelor Mittal Zenica d.o.o. za 2019. godinu po ugovorenoj, godišnjoj cijeni koja prelazi 50 eura/MWh ovisno o ostvarenom dijagramu potrošnje, navodi se u saoćenju koje je isprovociranom jučerašnjom paušalonm izjavom Bože Ljubića, na koju je danas ranije reagirala i "Slobodna Bosna".

  • Ekonomija

  • 09. Jul. 2019  09. Jul. 2019

  • 5

"Netačne su tvrdnje predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, iznesene nakon sjednice tog vijeća u ponedjeljak u Mostaru kako je cijena električne energije za tu kompaniju od 42 eura/MWh", navodi se u saoćenju EPBiH.

Iz kompanije također ističu da zenička firma Arcelor Mittal nikada nije kupovala električnu energiju od drugih opskrbljivača, nego isključivo od JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, bez obzira na stanje cijena električne energije na tržištu i da je svoje obveze po tom osnovu ispunjavala uredno i u roku.

JP Elektroprivreda BiH za 2019. godinu nema zaključen ugovor za isporuku električne energije kompaniji Aluminij d.d. Mostar. Ugovor koji je bio zaključen odnosio se na prvu polovicu 2017. godine s cijenama: od 38 eura/MWh za prvi kvartal 2017. godine, odnosno od 34 eura/MWh za drugi kvartal 2017. godine, što je u okvirima tadašnjih cijena na tržištu električne energije, podsjećaju iz Elektroprivrede BiH te navode kako činjenica, koju navodi Ljubić da Aluminij nabavlja struju po 78 eura govori tko je odgovorna adresa za stanje u toj kompaniji.

“Dosadašnji opskrbljivač električnom energijom kompanije Aluminij d.d. Mostar za 2019. godinu je JP Elektroprivreda HZHB d.d., Mostar, a je li riječ od cijeni za električnu energiju od 78 eura/MWh ili o nekoj drugoj cijeni, to je pitanje ugovornog odnosa između tih dviju kompanija”, naglašavaju iz Elektroprivrede BiH.

Iz te kompanije također ističu kako zaključuju ugovore za isporuku električne energije samostalno i bez konzultacija s Vladom Federacije BiH, a po cijenama koje su rezultat prilika na tržištu električne energije, vodeći računa o svom poslovanju, ali i o tome da se realiziraju sve obveze iz zaključenih ugovora s partnerima – ugovorena isporuka električne energije, ali i sva plaćanja od partnera za isporučenu električnu energiju.

Podsjećaju kako je na tim principima uspješno realiziran i ugovor s kompanijom Aluminij d.d. Mostar za prvu polovicu 2017. godine.

Iz Elektroprivrede BiH upozoravaju kako je nekorektno dovoditi Vladu Federacije BiH u vezu s JP Elektroprivreda BiH kada je u pitanju prodaja električne energije bilo kojoj kompaniji, a posebno stavljati u kontekst odgovornosti Vladu FBiH i Elektroprivrede BiH za opskrbljivanje električnom energijom Aluminija d.d. Mostar.

“Ostaje pitanje na koje treba dati odgovor. Ako je cijena električne energije za 2019. godinu za kompaniju Aluminij d.d. Mostar od 78 eura/MWh, a na tržištu su za prvo polugodište 2019. cijene za el. energiju ostvarene značajno ispod tih cijena, posebno za profil potrošnje kakav je u kompaniji Aluminij d.d. Mostar, onda ne treba da čudi stanje u kome je kompanija Aluminij d.d. Mostar, bar kada je u pitanju osiguranje ovog energenta”, navode u reagiranju iz Elektroprivrede BiH.

Na kraju navode kako Vlada FBiH niti jednoj od elektroprivrednih kompanija ni Elektroprivredi BiH Sarajevo ni Elektroprivrede HZHB Mostar, ne daje instrukcije za nabavkom električne energije za opskrbljivanje njenih potrošača.

“Takve ingerencije su u isključivoj nadležnosti ovih elektroprivrednih kompanija prema svojim potrošačima, vodeći računa o tržišnim principima svoga poslovanja i korektnim cijenama za električnu energiju za opću dobrobit gospodarstva u Federaciji BiH”, zaključuju iz JP Elektroprivrede BiH.

Reakciju Slobodne Bosne možete pročitati ovdje.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...