MINISTAR DŽINDIĆ REZOLUTAN: "Aluminij ide u stečaj, Vlada traži strateške partnere"

Vlada FBiH će se pobrinuti za sve radnike Aluminija koji steknu uslove za penziju, najavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

  • Politika

  • 10. Jul. 2019  

  • 0

''Prošle godine smo izdvojili oko pet miliona KM za uvezivanje radnog staža“, podsjetio je on.

On je napomenuo da su predstavnici Vlade FBiH tokom dana nekoliko puta razgovarali sa v.d. direktora Aluminija Draženom Pandžom, koji ih je informisao da će tokom dana poslati zvanični zahtjev za stečaj.

''Obećao nam je da poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju. Takođe, održao je nekoliko sastanaka sastanaka sa Sindikatom, te Nadzornim odborom gdje su definisali naredne korake vezano za uposlenike, njihov dodatni angažmen ili eventualno slanje na mjesec plaćenog odsustva'', kazao je Džindić.


Prema njegovim riječima, Vlada FBiH i dalje ostaje na stanovištu da će tražiti eventualne nove strateške partnere, te nastaviti razgovore sa potencijalnim partnerima sa kojima je razgovarala do sada.

''Naše mišljenje je da se odlazak u stečaj, kao jedan od mogućih scenarija, upravo desio. Dakle, ne vjerujemo da će odluka o zaustavljanju rada ili eventualno proglašenju stečaja, zasutaviti ili promijeniti odluke i namjere potencijalnih investitora, s obzirom da su poprilično upoznati sa situacijom u Aluminiju'', istakao je on.

Kako je rekao, potencijalni investitori bili su upoznati da je ovakav model rada Aluminija u budućnosti bio neodrživ.

''Da smo imali čarobni štapić i da smo sinoć, kada je prestalo napajanje električnom energijom, mogli izmiriti sve obaveze, Aluminiji bi već u trećoj smjeni napravio određeni gubitak'', dodao je on.

Poručio je kako dosadašnji model poslovanja Aluminija ne može dalje, te konstatovao da se mora pronaći model koji će biti samoodrživ.

Džindić je kazao kako će federalna Vlada ostati uz radnike i ispuniti obećanja, ali da njeni koraci zavise i od određenih poteza uprave i Nadzornog odbora Aluminija.

''Danas ili eventualno sutra ujutro očekujemo informaciju, na osnovu koje će Vlada zauzeti dalje korake i dalje stavove'', naveo je resorni ministar.

Na pitanje novinara kako će situacija sa Aluminijom uticati na privredu u FBiH i državi, Džindić je kazao kako takve podatke trenutno nema niko.

''Mi smo od uprave i Nadzornog odbora tražili da u informaciji naprave i procjenu uticaja na lokalnu sredinu. Informacije koje imaju i cijene koje plaćaju prema Elektroprenosu, Poreznoj upravi i svim drugim fondovima su u Aluminiju. Te informacije će, nadam se, do sutra doći i onda ćemo ih podijeliti sa vama'', odgovorio je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, više nije u pitanju da li Aluminij zna ili može proizvoditi, nego da li može proizvoditi po tržišnim uslovima.

''Svaki ozbiljan investitor će napraviti analizu i model po kojem će firma ostvarivati profit. Sve drugo mora srezati, ma šta god to značilo'', konstatova je Džindić.


Na pitanje novinara, osvrnuo se i na potencijalne investitore, pojasnivši da su predstavnici Vlade FBiH do sada održali dva zvanična sastanka, te uputili zahtjev za sastanak sa trećim mogućim partnerom, ali da od njega nisu dobili odgovor.

Prema njegovim riječima, Glencore je iskazao neprofesionalizam na posljednjem sastanku i ''prema mom mišljenju, odustao je od dalje utrke''.

Kada je u pitanju mogući arapski investitor, Vlada FBiH u naredne dvije sedmice očekuje povratnu informaciju.

Novinare je interesovalo i šta će se dogoditi sa dugom koji Aluminij ima prema EP HZHB, a koji iznosi gotovo 300 miliona KM.

''Niko nikome ne može oprostiti dug, pa ni taj prema EP HZHB. Ako danas ili sutra dođe zahtjev za stečaj, vjerovatno će se krenuti u proceduru otvaranja stečajnog postupka. Po zakonu o stečaju, jasno su definisana pravila kako se to namiruje'', kazao je Džindić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...