NAJVEĆI POLITIČKI PORAZ MILORADA DODIKA: Kako je Vlada Republike Srpske potiho prenijela važne nadležnosti na državu Bosnu i Hercegovinu!  

Iako navode da izvorne “Ustavne nadležnosti pripadaju entitetima”, Vlada je ipak dala pozitivno mišljenje na Prednacrt navedenog zakona

  • Politika

  • 11. Jul. 2019  

  • 1

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 20. juna dala pozitivno mišljenje na Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog plina, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Taj Prednacrt predviđa da Državna regulatorna komisija za energetiku (DERK) BiH u dijelu sektora plina ima ulogu u predstavljanju i saradnji, te da bude jedna kontakt točka.

Prednacrt zakona predviđa i da DERK ima ulogu u donošenju metodologije za utvrđivanje tarifa i naknada koje se primjenjuju za transport prirodnog plina, entiteti donose tarife i utvrđuju tarifne stavove.

U Ministarstvu industrije i energetike RS-a objašnjavaju za portal Capital, da su se Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, koji je ratificirao Parlament BiH, ugovorne strane obavezale da u svoje zakonodavstvo prenesu odredbe iz „Trećeg paketa“ direktiva EU-a za oblast električne energije i prirodnog plina.

U svrhu ostvarenja ovih ciljeva, ugovorne strane su trebale da implementiraju odredbe iz pravne tekovine Evropske Unije, a koje se odnose na električnu energiju i plin.

Republika Srpska ima Zakon o plinu iz 2018. godine, koji je usklađivan s odredbama Trećeg energetskog paketa.

„Specifičnost regulatornog okvira za energiju u BiH, odnosno tri regulatora, Elektroprenos BiH, gas regulisan samo na nivou entiteta, elektroprivrede različito organizovane, Nezavisni operator sistema (NOS) BiH, izvorne Ustavne nadležnosti za energetski sektor pripadaju entitetima i drugo, je zahtijevao konstantan angažman svih nivoa vlasti u BiH, kako bi se kompromisnim rješenjem došlo do određenog nivoa usaglašenosti zakona sa zahtjevima direktiva i interesima entiteta, nakon čega je Vlada RS na svojoj 25. sjednici dala pozitivno mišljenje na prednacrt ovog Zakona“, istakli su u Ministarstvu.

Iako navode da izvorne “Ustavne nadležnosti za energetski sektor pripadaju entitetima”, Vlada je ipak dala pozitivno mišljenje na Prednacrt navedenog zakona.

Usvajanje zakona o električnoj energiji i plina na nivou BiH jedna je od ključnih preporuka koja je vlastima BiH upućena sa 5. Energetskog samita u Neumu u aprilu ove godine. Premijer RS Radovan Višković rekao je da su stranci tada vlastima RS-a “dva dana sjedili za vratom i zavrtali kičmu kako bi se tržište plina i električne energije otvorilo.

Milorad Dodik je u ranijem periodu, dok je bio predsjednik Republike Srpske, bio izričit da BiH nema nikakvu nadležnost za plin, a u junu ove godine, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, ponovio je isti stav kad je govorio o plinifikaciji RS-a i o tome da bi bilo neodgovorno da bilo ko zaustavi taj projekat.

“To bi ozbiljno usložilo odnose unutar BiH, i Srpska nema razloga da istrpi takav odnos prema sebi. Ranije smo vidjeli kako to izgleda, imali smo sve pripremljeno u vezi sa ‘Južnim tokom’, falila je saglasnost koja je vječito odgađana, a onda još, kako to rade u Sarajevu, postave svoje zahtjeve kao što su tražili da se na nivou BiH gradi regulatorno tijelo za gas, što je neprihvatljivo i neće se desiti jer je to nadležnost Srpske“, rekao je Dodik za RTRS.

Samo desetak dan kasnije Vlada RS-a je dala saglasnost za zakon upravo o regulatornom tijelu na nivou BiH.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...