UŽIVO IZ POTOČARA: Klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2019  11. Jul. 2019

  • 0

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici.

 

12.20 

Nakon obraćanja člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, okončan je komemorativni skup.

Po okončanju komemoracije, počeo je vjerski dio programa kojeg predvodi reisu-I-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

alt

12.05 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, podsjetivši na nevine žrtve, kazao kako su ubijene samo zato što su bili muslimani Bošnjaci. 

"To je bio dovoljan razlog Karadžićevim i Mladićevim odredima smrti, potpomognutim paravojnim formacijama iz Srbije da sistematski i organizovano ubijaju više od 8.000 ljudi. Više od 1.000 ljudi dnevno je ubijano. Cilj je bio da se na ovom prostoru potpuno zatre postojenje jendog naroda", poručio je Džaferović.

Kako je rekao, genocid se desio pred očima cijelog svijeta, a UN nisu preduzele korake da spriječi nateži zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 

"Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu onih koji su mogli, a nisu spriječlili genocid", naglasio je Džaferović.  

alt

12:01 

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi kazao je kako danas u Memorijalnom centru tišina odjekuje jače od bilo kakvog treska. 

"Imamo ljudsku i moralnu obavezu da pamtimo kako se nikad više nikome ne bi ponovilo nešto slično. Nažalost, živimo pod dojmom da je Balkan bure baruta i da uvijek može buknuti rat. Moja poruka je svima koji utječu na donošenje odluke i kreiranje javnog mnijenja je da učine sve da se ne zaboravi genocid u Srebrenici i da se nikad ne ponovi nikome", kazao je Xhaferi.

12.00 

Mehmet Muharrem Kasapoglu, turski ministar omladine i sporta, 
naglasio je da genocid u Srebrenici ušao u istoriju kao velika crna fleka. On je izrazio saučešće u ime Turske, te poželio porodicama žrtava da imaju snagu. "U Srebrenici je izvršen genocid, što je potvrđeno presudom međunarodnog suda. U ime Turske, proklinjem ovaj ljudski zločin i nadam se da će svi počinioci biti zaslužno kažnjeni", poručio je turski ministar.

Kako je kazao, godine nisu uspjele da umanje bol.

"Sa BiH, koja nam je bratska zemlja, dijelimo istu sudbinu i koračamo istim civilizacijskih horizontom. Zato osjećamo patnju duboko u našim srcima", rekao je on, te dodao: "zgražava nas činjenica da se i poslije 24 godine još uvijek traga za posmrtnim ostacima žrtava, što govori o još jednoj dimenziji zločina genocida". Kazao je kako svi imaju obavezu da se ovakvi zločini više nikada ne ponove.

alt

11.50 

Abdullah Humud Al-Harbey, član parlamentarne skupštine Saudijske Arabije
 ukazao je na važnost obilježavanja genocida u Srebrenici, kako buduće generacije ne bi zaboravile šta se desilo. Izrazio je saučešće porodicama žrtava.

"Uvjeravam vas da je Kraljevina Saudijska Arabija uvijek uz vas, jer je to naša moralna i ljudska dužnost", poručio je on, te kazao kako ove zemlja podržava suverenitet BiH i zajednički život u BiH, te međureligijsku toleranciju. 

11.30

Intoniranjem državne himne danas je u Memorijalnom centru Potočari počela komemoracija u znak odavanja počasti nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ubijenih jula 1995. godine.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 33 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima. 

Od 12.15 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur'ana, a u 13:05 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

11:15

Duraković: Neophodno posvetiti pažnju potomcima žrtava genocida

Član Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je danas kako pažnja koja se iskazuje Srebrenici tokom obilježavanja godišnjice genocida, nažalost, prestaje nakon 11. jula.

Gostujući u programu BHT-a, posvećenom 24. godišnjici genocida u Srebrenici, ocijenio je kako ovaj grad ne bi smio biti zaboravljen u međuvremenu, odnosno u periodu između godišnjica obilježavanja.

Na upit o tome poklanja li se Srebrenici dovoljno pažnje osim u julskim danima sjećanja na samo izvršenje genocida, Duraković je kazao kako pažnja koja prati Srebrenicu ovih dana prestaje ubrzo nakon okončanja programa obilježavanja.  

- Javnost Bosne i Hercegovine zna da mi svake godine 11. jula ukopamo novoidentifikovane žrtve, ali ta pažnja koju imamo ovih nekoliko dana je nešto što prestaje već večeras, a onda ostajemo mi sa svojim bolom i presabiranjem utisaka i odgovornosti koju nosimo u ovim danima da sve prođe kako treba... - kazao Duraković, navodeći kako je ono što dolazi nakon 11. jula možda i gore za preživjele.

Istaknuo je da postoji život potomaka žrtava genocida, potcrtavajući da je odgovornost prema njima podjednaka kao i prema mrtvima, te pozivajući sve nadležne institucije da toj činjenici posveti neophodnu pažnju i iskažu razumjevanje za prirodu života na tim prostorima kao i napore koje ta populacija ulaže kako bi preživjela od jula do jula.

Upozorio je kako se, nažalost, u tom pogledu ništa ne mijenja, navodeći da potomci žrtava koji nastavljaju život u Srebrenici imaju iskrenu namjeru da ukažu na potrebe i na važnost odluke da se vrate nakon svega i da opstanu na tim prostorima, prenosi Fena

11.04

Komemoracija je počela u 11.00 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega slijedi obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Vjerski program će početi u 12.00 sati učenjem Kur'ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana "Derviš i smrt", izvođenje ilahije Šehidi, te Inferna.

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.   

Iznošenjem tabuta od Musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa.  

Na komemorativni skup pristigle su brojne delegacije, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, visoki predstavnik u BiH Vlentin Inzko, američki ambasador u BiH Eric Nelson, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te brojni drugi domaći i regionalni politički zvaničnici.

10:48

Oratorij 'Srebrenički inferno' prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a komponirao Đelo Jusić. 

U razgovoru za Fenu, jula 2017. godine, Jusić se prisjetio da je muziku za 'Srebrenički inferno' napisao na nagovor prijatelja Sarajlija, koji su mu kazali 'u tebi je bosanska krv, ti to jedini možeš napisati'. I uistinu, kazao je tada, probudio se u njemu njegov babo koji je iz Prozora i majka iz Blagaja.

Za sebe je govorio da 'vidi' muziku, tako i piše. Jednostavno, dođe do njega. Piše bez klavira, bez pomagala. Sjedi za stolom, ima imaginaciju instrumenata. Tako je pisao i 'Srebrenički inferno', a 'vidio' i Bosnu. 

- Vidio sam sav taj jad i tugu, te majke. Dok sam pisao 'Srebrenički inferno', oplakao sam cijelu Srebrenicu. Morao sam se dobro koncentrirati da bi to djelo uspjelo - govorio je 2017. godine za Fenu Jusić.

Podsjetio je tada Jusić da se 'Srebrenički inferno' s velikim uspjehom izvodio širom svijeta. Prisjetio se da su tako za nastupa u Turskoj posjetioci, u anketi tamošnjih medija, kazali da nisu razumjeli riječi, ali da je muzika sve rekla. Shvatio je to kao kompliment kompozitoru.

Da 'vidi' muziku naučio je i prijatelja slikara Mersada Berbera (1940.-2012.). U početku on nije vjerovao da je to moguće, ali je, prisjetio se tada Jusić, osjetio isto kad mu je nabavio demo snimak 'Srebrenički inferno'.  

- Slušao je tu muziku i rekao mi: Vidio sam i ja Srebrenički inferno. Onda je posvetio mnogo slika Srebrenici, na svoj fenomenalan način. On je 'vidio' ono što sam i ja 'vidio', skupa smo gledali - govorio je 2017. godine za Fenu Jusić.  

Đelo Jusić (1939-2019.) kompozitor, gitarist, aranžer i dirigent decenijama je bio među najznačajnijim ličnostima muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima.

Za poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu zasigurno je najznačajniji njegov uradak oratorij 'Srebrenički inferno', djelo koje prikazuje stradanja žrtava genocida. Daroviti kompozitor i dirigent bh. porijekla Đelo Jusić uspio je tako prikazati patnje i stradanja žrtava genocida u Srebrenici.

10.45

U Srebrenicu pritiglo 179 autobusa i 2.021 automobil, nema incidenata


Na područje Srebrenice, gdje će danas biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima, jutros do devet sati je pristiglo 179 autobusa i 2.021 automobil. 

Po podacima s kojima raspolaže "Štab akcije Srebrenica 2019", zadužen za sigurnosni  aspekt tog skupa, za sada sve protiče mirno i u skladu sa planom. 

Štab, u kojem su osim pripadnika policije RS-a, prisutni i predstavnici drugih sigurnosnih agencija i međunarodnih organizacija, zasjeda od ranih jutarnjih sati, a rukovodi osiguranjem današnjeg skupa, potvrdio je Feni portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Precizirao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nosilac aktivnosti osiguranja  skupa, a da sve policijske strukture, koje su angažovane, imaju dobru saradnju, s ciljem da današnja komemoracija protekne u miru i bez incidenata.

Saobraćaj se na putu prema Srebrenici odvija normalno i bez većih zastoja.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine. 

RANIJE

Nakon komemoracije bit će klanjana ženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U momentu ubistva bio je maloljetan, imao je svega 16 godina.

Najstarija žrtva koja će ove godine naći smiraj među potočarskim nišanima je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28) te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. alt

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je od ukupno 6.610 žrtava koje su do sada ukopane u Potočarima, ukopano 26 žena. Od toga broja 19 njih su žrtve genocida koji se dogodio 1995. godine, dok je sedam žena koje su nastradale 1992. godine.

Podsjetila je da je najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine kada je ubijena. Najmlađa žrtva je novorođenče, beba Fatima Muhić.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, njih 33.

U proteklom periodu rađene su i reekshumacije kojih je, kako kaže Fazlić, ukupno bilo 635. Dodaje da su u osam navrata rađene kolektivne, odnosno velike rekshumacije u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezarja, dok su u 11 slučajeva rađene individualne reekshumacije.

Najavila je da će slijedeća reekshumacija u Srebrenici počet 15. jula i tom prilikom će se naknadno pronađeni posmrtni ostaci dodati u 120 mezara ranije ukopanih žrtava.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su:

1.Bektić (Redžo) Mevlid, rođen 1962. godine
2.Bajraktarević (Osman) Nedžad, rođen 1975. godine
3.Salkić (Alija) Bajro, rođen 1957. godine
4.Husić (Husein) Muradif, rođen 1949. godine
5.Purković (Ahmet) Šemso, rođen 1952. godine
6.Isaković (Muhizin) Kasim, rođen 1973. godine
7.Isaković (Muhizin) Asim, rođen 1975 godine
8.Avdić (Hasan) Šemso, rođen 1964. godine
9.Suljić (Nazif) Adil, rođen 1952. godine
10.Cvrk (Osman) Rešid, rođen 1940. godine
11.Cvrk (Arif) Šaha, rođena 1913. godine
12.Gabeljić (Jusuf) Fadil, rođen 1974. godine
13.Memić (Hasan) Sidik, rođen 1960. godine
14.Tihić (Šukrija) Vekaz, rođen 1975. godine
15.Tahić (Hamed) Enver, rođen 1976. godine
16.Meholjić (Hakija) Husejn rođen 1929. godine
17.Salkić (Fadil) Sabahudin, rođen 1972. godine
18.Mehmedović (Džemail) Mali,  rođen 1959. godine
19.Suljić (Salko) Sabit, rođen 1974. godine
20.Mehmedović (Suljo) Ismet, rođen 1937. godine
21.Hirkić (Bajro) Behadil, rođen 1973. godine
22.Nukić (Haso) Esad, rođen 1977. godine
23.Jašarević (Halid) Ahmet, rođen 1950. godine
24.Mujić (Ramo) Zijo, rođen 1968. godine
25.Mujić (Ramo) Fahrudin, rođen 1970. godine
26.Tabaković (Zajko) Hajro, rođen 1938. godine
27.Ahmić (Ismet) Omer, rođen 1973. godine
28.Cvrk (Behaija) Osman, rođen 1979. godine
29.Pilav (Rasim) Zaim, rođen 1946. godine
30.Pilav (Zaim) Fuad, rođen 1976. godine
31.Šaranović (Ševkija) Sadik, rođen 1969. godine
32.Tabaković (Nurija) Smail, rođen 1964. godine
33.Tihić (Mustafa) Hamed, rođen 1928. godine 


loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...