„SLOBODNA BOSNA“ JE PROVJERILA: U programskim dokumentima HDZ-a uopće se ne spominje problem Aluminija!

Ekonomski dio Izbornog programa HDZ-a sastoji se od ukupno pet poglavlja ali nema ni jednog slova o problemima s kojim se već dugi niz godina suočava najveći poslodavac u Hercegovini.

  • Mini market

  • 12. Jul. 2019  12. Jul. 2019

  • 1

Lider HDZ-a Dragan Čović nije se jučer dobro proveo u bliskom susretu s ozlojeđenim radnicima Aluminija. U razgovoru s njihovim predstavnicima, Čović je bio sasvim neuvjerljiv. Ponavljao je uobičajene fraze i dijelio načelna obećanja, iz čega je bilo sasvim vidljivo da ni on sam, ni stranka kojoj je na čelu, nemaju pojma šta bi mogli i trebali poduzeti kako bi zaustavili potpunu propast najvećeg poslodavca u Hercegovini, koji pri tom zapošljava isključivo Hrvate. 

Čović je s pregovora ispraćen uz salve zvižduka i uvreda („Dragana lopove“, „Izdaja, izdaja“) te je s neke sigurne lokacije krenuo u akciju prikupljanja podrške partijskog članstva, različitih vladinih i nevladinih organizacija i udruženja. 

Mediji pod direktnom kontrolom HDZ-a danas pišu kako je „veliki broj korisnika društvenih mreža u BiH sinoć podijelio poruku podrške predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću zbog zalaganja za rješavanje situacije u Aluminiju. 

„Svjesni izrazito teške situacije u kojoj se nalaze djelatnici Aluminija te kako je u ovom trenutku ispravan put dijalog i traženje rješenja za spas ovog poduzeća koji je bio jedan od najvećih izvoznika iz BiH, želimo dati punu potporu predsjedniku Čoviću u njegovom snažnom zalaganju i nastojanjima da u pregovorima sa svim akterima vezanim za Aluminij uspije naći kvalitetno rješenje kako bi još jednom kao i već nekoliko puta do sada pomogao u održavanju proizvodnje i nastavku rada ovog nekadašnjeg giganta koji je iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, prostor Županije HNŽ i Grada Mostara kao i niza poduzeća koja su surađivala s Aluminijem”, stoji u brojnim porukama podrške koje se štampaju u mostarskoj centrali HDZ-a.

No, ostaje činjenica da su i Čović kao i cijeli HDZ potpuno zatečeni situacijom u mostarskom Aluminiju, da nemaju pojma šta bi kazali a još manje šta bi poduzeli.

Iako se problem Aluminija u vrlo zaoštrenom obliku pojavljuje još prije deset godina, u programskim dokumentima HDZ-a, ni na izborima 2010. kao ni 2014. godine, nema ni jedno slovo posvećeno Aluminiju.

Ekonomski dio Izbornog programa HDZ-a sastoji se od ukupno pet poglavlja (RAST INVESTICIJA I ZAPOSLENOSTI, RAZVOJ MALOGA I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA, RAZVOJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA, RAZVOJ PROMETNE INFRASTRUKTURE, ENERGETSKI RAZVOJ I ZAŠTITA OKOLIŠA) ali nema ni jednog slova o Aluminiju koji je, kako se to uobičajeno kaže, nosilac privrednog razvoja ne samo Mostara nego i cijele Hercegovine.

Čović i njegovi pomoćnici s pravom upiru prstom u Vladu Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, previđajući činjenicu da u aktuelnoj Federalnoj vladi šest važnih resora kontroliraju kadrovi HDZ-a, uključujući i resor federalnih finansija. Pri tome previđaju i jednako važnu činjenicu da Vlada Federacije BiH ne radi od danas do sutra, nego radi na temelju usuglašenih programskih dokumenata čiju osnovu čine stranački programi. A kao što smo rekli, u programu HDZ-a uopće se ne spominje problem Aluminija!

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...