DIREKTOR AL JAZEERA BALKANS ZA "SB": "U novu poslovnu zgradu uložit ćemo najmanje 10 miliona KM, još tražimo lokaciju"

"S obzirom da zgrada mora imati više od 3.500 kvadrata, da nakon izgradnje dolazi na red oprema, koju jednim dijelom možemo prenijeti odavde gdje smo trenutno, a jedan dio ne želimo, jer namjeravamo uložiti u noviju i savremeniju opremu, ne možemo govoriti o tačnoj cifri koliko će koštati ova investicija, ali svakako možemo govoriti o investiciji koja će koštati preko deset miliona", kazao je za naš portal Edhem Fočo, direktor Al Jazeere Balkans.

  • Ekonomija

  • 12. Jul. 2019  12. Jul. 2019

  • 2

Al Jazeera Balkans, balkanska ispostava katarskog Al Jazeera Networka u Sarajevu, raspisala je javni poziv za dostavljanje ponuda za kupovinu zemljišta pogodnog za gradnju poslovne zgrade.

U samo nekoliko dana, od objave javnog poziva, na adresu Al Jazeere Balkans, kako saznajemo od njenog direktora Edhema Foče, stiglo je preko 30 ponuda. 

Do početka gradnje poslovne zgrade, kaže, potrebno je završiti niz operacija koje zahtijevaju vrijeme, zbog čega tačan početak gradnje nije moguće definisati. Do 19. jula traje javni poziv za dostavljanje ponuda, nakon čega slijedi predselekcija pristiglih ponuda. 

"U augustu će doći ekipa iz Dohe koja će napraviti selekciju, nadamo se od tih ponuda koje izaberemo", nakon čega slijedi odabir ljudi koji će raditi projekat, dobijanje potrebnih dozvola za građenje, a tek nakon toga na red dolazi gradnja objekta. 

"Realno je očekivati da gradnja počne u prvoj polovini slijedeće godine, nakon što se prikupe sve dozvole“, kaže Fočo, objašnjavajući kako „nisu opterećeni vremenom, jer i dalje imaju dobru saradnju sa BBI centrom", zgradom u kojoj su od osnivanja smješteni, a koja je u vlasništvu dioničara iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Lokacija zemljišta na kojoj bi se trebala graditi zgrada Al Jazeere Balkans nije strogo definisana - u obzir dolaze sve lokacije u Sarajevu koje imaju solidne pristupne puteve, sve priključke i urbanističke dozvole, kaže Fočo.

"Na početku smo mislili da bi to trebao biti ovaj neki uži centar, ali onda smo shvatili da to baš i nije realno jer zapravo nema slobodnog prostora. To može biti eventualno neka zgrada koju je potrebno srušiti, ali to u principu bude jako skupo. Tako da smo sad to malo proširili ali i dalje bismo voljeli pronaći odgovarajuću lokaciju u centru. Moguće je da će Uprava reći da je neki plac u Novom Gradu - plac koji nam odgovara, ali nam je najvažnije da budu čisti imovinski odnosi." 

Sredstva za kupovinu zemljišta i izgradnju zgrade također nisu definisani i zavise od cijene samog zemljišta, kao i od cijene izgradnje i opremanja. 

"S obzirom da zgrada mora imati više od 3.500 kvadrata, da nakon izgradnje dolazi na red oprema, koju jednim dijelom možemo prenijeti odavde gdje smo trenutno, a jedan dio ne želimo, jer namjeravamo uložiti u noviju i savremeniju opremu, ne možemo govoriti o tačnoj cifri koliko će koštati ova investicija, ali svakako možemo govoriti o investiciji koja je koštati preko deset miliona."

Kaže da je predviđena kvadratura zgrade skoro dupla u odnosu na postojeće prostorije u Sarajevu, a što znači da se planira još više studija i ostalog prostora.

„To je ohrabrujuća činjenica jer veći prostor i vjerovatno veći kapacitet studija omogućava rad na nekim novim projektima", istakao je Fočo, napominjući kako je odluka Uprave Al Jazeere da izgradi poslovnu zgradu u Sarajevu za potrebe Al Jazeere Balkans siguran pokazatelj da će se ovaj medij na ovim prostorima zadržati još dugi niz godina, veliki značaj za sve uposlene, njih oko 250, ali i za cijelu medijsku industriju BiH". 

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...