SNIŽAVA TLAK, JAČA IMUNITET, SPRJEČAVA RAK…: Nakon što ovo pročitate neće vam više pasti na pamet da bacate koru ove popularne namirnice

Mnogi od nas je obožavaju, ali pojma nemaju koliko štete čine kada bacaju njezinu koru

  • Zdravlje

  • 15. Jul. 2019  

  • 0

Lubenica je jednogodišnja biljka iz porodice bundeve, porijeklom iz tropske Afrike. Većinu njezina sastava čini voda. Uzgaja se i u drugim toplim krajevima zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Lubenica je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege.

No, nova istraživanja otkrivaju kako svi činimo istu grešku jer bacamo njenu koru! Bijeli sloj koji se nalazi između “mesa” lubenice i njezine kože nije samo jestiv, već je i odličan izvor brojnih hranjivih tvari, potpuno drugačijih od onih iz „mesa“ lubenice.

Foto: Getty  

Osim što sadrži više vlakana i kalija od ostatka lubenice, zbog čega je iznimno zdrava, također, prema istraživanju američke agencije Agricultural Research Services, kora lubenice sadrži i značajne količine citrulina, snažne aminokiseline koja igra ključnu ulogu u opuštanju krvnih žila i smanjenju krvnog tlaka, borbi protiv umora, jačanju imunološkog sustava, borbi protiv raka, rastu mišića i bržem zacjeljivanju rana.

Stoga, sljedeći put kada budete jeli lubenicu dobro razmislite, ne bacajte zdravlje u smeće!

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...