HIMALAJSKA VS. MORSKA SOL: Koja je prirodna sol bolja za vas?

Himalajska i morska sol sve se češće mogu naći u kućanstvima, što i ne čudi jer ih se smatra zdravijima od obične kuhinjske soli; doznajte koja je razlika između ovih dviju vrsta prirodnih soli

  • Jeste li znali

  • 16. Jul. 2019  16. Jul. 2019

  • 0

Himalajska i morska sol dijele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između tih dviju vrsta soli.

Himalajska sol pronalazi se u regiji Punjab u Pakistanu, gdje se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od tisuću godina.

Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska sol ne ekstrahira se iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

Boja

Himalajska sol ružičaste je boje, koju dobiva od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije željeza. Morska sol dolazi pak u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne. S obzirom na to da se ekstrahira iz mora diljem svijeta, boja i okus soli ovisit će o mineralnom sastavu i algama.

Kemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem dijelu čini natrijev klorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska sol prirodne su soli te mogu sadržavati mineralne nečistoće, poput visoke razine olova i bakra kao posljedice zagađenosti okoliša.

Okus

Kada je riječ o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Općenito, sol u granulama imat će slaniji okus, a što su granule veće, to je sol više slana. Zbog udjela minerala, i himalajska i morska sol imaju čišći okus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliko oštrinu kao kuhinjska sol kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska sol ima prirodnu vlažnost i mekaniju teksturu te se u hrani brže rastapa od himalajske soli. I himalajska i morska sol grublje su teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korištenje u rasolu i marinadama.

Zdravstvene dobrobiti

Prerada: Kako bi himalajska sol bila sigurna za konzumaciju, treba je preraditi i pročistiti, nakon čega se može koristiti isto kao i obična kuhinjska sol. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. S druge strane, morska sol nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Minerali: Himalajska sol sadrži željezni oksid i druge minerale u tragovima. Morska sol također sadrži neke minerale u tragovima poput kalija, željeza i cinka.

Sulfati: Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I himalajska i morska sol imaju svoje dobrobiti, a koju ćete sol koristiti, zapravo ovisi o osobnim preferencijama. Budite znatiželjni te eksperimentirajte i s himalajskom i morskom soli kako biste doznali što najbolje odgovara vašem tijelu i organizmu.

(Zadovoljna.hr)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...