NOVALIĆ ODRŽAO LEKCIJU ĆUDIĆEVOJ: Brutalno neozbiljan prijedlog, 19 KM po porodilji

Današnju raspravu o rebalansu budžeta FBiH obilježio u Predstavničkom domu obilježilo je pokušaj debate zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem

  • Politika

  • 16. Jul. 2019  16. Jul. 2019

  • 2

Svojevremeno najbolja svjetska debatantica Ćudić nije se pokazala u naboljem svjetlu, jer joj je federalni premijer održao svojevrsnu lekciju i razotkrio prilično površno shvatanje stvari zastupnice Naše stranke.

Ćudić je zamjerila neosnivanje porodiljskog fonda u FBiH te obrazložila kako je Novalić prije četiri godine, čak navodeći datum, održao sastanak sa predstavnicima Naše stranke na kojem je to navodno usaglašeno.

Potom je pomenula, opet navodeći datum, Novalićevu navodnu "malu kontroverzu“ gdje je kritizirao životne stilove građana FBiH.

Navela je i kako je sa Novalićem prisustvovala sastanku o izradi nove reformske agende u Sloveniji, gdje je premijer kao jedan od planova Vlade FBiH istaknuo osnivanje porodiljskog fonda, a u sklopu kreiranja strategije za pitanje mladih.

Spomenula je i kako su Novalić i Vlada odbili 87 amandmana prilikom usvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu te da je kasnije premijer rekao kako će ti amandmani biti razmotreni prilikom rebalansa budžeta. Dodala je da jedva čeka odgovor.

Nakon dugog obrazlaganja Ćudić je zaključila kako od Novalićevih obećanja nema ništa te da u vezi sa ovom temom neće ponovo uputiti amandmane, ali i kako je obznanila svoju genezu prijateljstva sa Novalićem, i niza obećanja i rukovanja.

Nije dugo čekala na Novalićev odgovor. 

"Gospođa Sabina Ćudić se jako potrudila da poreda sve te izjave..., a možda bi bolje bilo da je naučila nešto o suštini ovog pitanja, kada su u pitanju porodiljska bolovanja".

Dodao je i kako zaista postavlja pitanje je li samo Federacija dužna rješavati pitanje porodiljskih bolovanja  “jer je to u zoni socijale i zdravstva koja je podijeljena nadležnost”.

"To je jedno, drugo, tamo je, moji su stavovi izneseni... Pet puta je rečeno da smo se rukovali, ja se ne sjećam. Ja sam Sabinu Ćudić upoznao na  work shopu u Ljubljani. Tako da, ne znam, a 2015. smo pregovarali sa Dinom Duraković i sa Dennisom Gratzom.

I sasvim je tema kod Zakona o radu bila druga, a ne ova. Odbili smo amandmane, jer smo vidjeli amandman Sabine Ćudić, morate se prisjetiti i Vi, je bio pet i po miliona maraka za porodilje.

Kada sam ja to sračunao, to dođe 19 maraka po porodilji. To je tako jedan brutalno neozbiljan prijedlog, da smo vidjeli da nema šanse da trošimo vrijeme na taj amandman", rekao je Novalić. 

Dodao je kako pitanje porodilja treba sistemski riješiti i ako "uvažena zastupnica sjeća Ljubljane, gdje smo to radili, ja sam to nominirao kao problem". 

"Vi ste nominirali da nam treba nekakva kreativna industrija, niste govorili o porodiljama, ja sam govorio o porodiljama. Ja sam rekao da je to veliki problem i da ga trebamo riješiti.

Rekao sam da to stoji u planu buduće vlade koja bi ga trebala predložiti Parlamentu i usvojiti, i onda ići tim putem, a ne riješiti zato što..., ne znam, Naša stranka to hoće", rekao je Novalić. 

(Vijesti.ba)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...