ZAVRŠENO GLASANJE: Narodna skupština Republike Srpske podržala veto Milorada Dodika

Narodna skupština Republike Srpske podržala je izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pečješac dok se ne riješi pitanje granice na moru.

  • Politika

  • 18. Jul. 2019  18. Jul. 2019

  • 14

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdražno šest poslanika.

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova 'za' usvojila je Zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog saveza - DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske

ZAKLjUČCI

1. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, sa jedne strane, i Republike Hrvatske, sa druge strane, a posebno na pitanjima:

  • Izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom;
  • Konačnog utvrđivanja međunarodne granice između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica;
  • Insistiranju da Vlada Republike Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama Bosne i Hercegovine da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

3. Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom i zahtjeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa pomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva Narodne skupštine da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH 16. jula sa dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo je Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka.  

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...