FRANCISCO PARODI HVALI DOMAĆE VLASTI: „Reforme u BiH su dale rezultate, smanjena nezaposlenost i prikupljeno više prihoda od poreza, nije bilo povećanja javnih troškova…“

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi ocijenio je da su reforme u BiH dale rezultate, da je smanjena nezaposlenost i prikupljeno više prihoda od poreza, dok nije bilo povećanja javnih troškova

  • Ekonomija

  • 22. Jul. 2019  

  • 0

"Likvidnost svih nivoa vlasti u BiH je na rekordnom nivou. Svi nivoi vlasti žele taj novac iskoristiti. Izazov pred njima sada je kako taj novac iskoristiti pametno", rekao je Parodi. 

Govoreći o svom mandatu u BiH koji je pri kraju, Parodi je istakao da je to bilo intenzivno, ali i produktivno vrijeme. 

"Uspjeli smo ostvariti mnogo. Imali smo dobar odnos sa vlastima u BiH. Jedan od uspjeha bio je dogovor o programu s MMF-om. Tijesno smo sarađivali i započeli mnogo reformi, posebno u bankarskom sektoru, što smatram velikim uspjehom. Ostvarili smo reforme i u poreskom sistemu. Tu mogu ubrojati i reformu fiskalnog sistema, jer smo budžete uspjeli održati stabilnim", rekao je Parodi za "Nezavisne novine". 

Prema njegovim riječima, reforme su u najvećoj mjeri realizovane u sklopu Reformske agende EU. 

"Reforme na kojima smo zajedno radili otvorile su prostor za investiranje. Mnogo ostvarenog je ispod površine i javnost to teže vidi. Sve te reforme zahtijevale su mnogo posla", naglasio je Parodi. 

On je istakao da uvijek prvo pokušavaju da slušaju domaće predstavnike vlasti, a potom da formulišu konsenzus kako se kretati naprijed. 

"Ljudi u BiH često misle da MMF nameće stvari. U stvari, mi pokušavamo da otvorimo prostor za konsenzus i da shvatimo šta vlasti žele da rade. A vlasti u BiH na kraju odlučuju šta žele. Međutim, u ovoj zemlji politika je zaista toksična. Dogovorene mjere teško je formulisati u konkretne akcije. Aranžmani koje MMF nudi nisu dizajnirani za takvo okruženje i politika je prevladala", kaže Parodi. 

On je rekao je opterećenje na rad previsoko i da ga je neophodno smanjiti, te da je suština kako će to uticati na javnu potrošnju, odnosno da ona ne bude prevelika. 

"Poreska politika mora biti pojednostavljena, ona je sada prekomplikovana. Takođe, interakcija sa poreskom službom mora biti jednostavnija. Treba modernizovati način prikupljanja poreza, ukloniti suvišnu birokratiju, parafiskalne namete i poboljšati učešće radne snage", naglasio je Parodi. 

On je dodao da MMF radi i na uključivanju više žena u tržište rada, upozorivši da je u BiH je taj nivo najniži u regionu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...