MOGLO BI IM SE OBITI O GLAVU: Dok je Dodik u ladici držao Nacrt budžeta, Čović je preko Bevande blokirao odluku o privremenom financiranju…

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Prijedlog odluke o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH

  • Politika

  • 23. Jul. 2019  23. Jul. 2019

  • 1

Na sjednici bi trebali biti razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH kao i Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo kao i Informacije o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu “Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo”.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog pisma podrške za Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani “Tuzla”.

Ministri bi trebali razmatrati i Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim dolaskom migranata te Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za svibanj 2019. godine, kao i Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i Prijedloga akcijskog plana za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Zornić protiv BiH”, “Sejdić i Finci protiv BiH” i “Pilav protiv BiH”.

RUKA RUKU MIJE

Odluku o privremenom financiranju institucija BiH u rukama drže Dodik i Čović. Zbog opstrukcija ova odluka već je dva puta odgađana na sjednicama Vijeća ministara. Novi pokušaj uslijedit će danas. Za to vrijeme sindikat državnih službenika najavljuje štrajk. Ukoliko do odluke ne dođe ni danas, bit će jasna potvrda da koalicijski partneri Dodik i Čović blokiraju rad institucija.

Ako izostane odluka o privremenom financiranju bit će to potvrda još jedne HDZ-ove blokade u Vijeću ministara. Za to vrijeme Sindikat državnih službenika najavljuje štrajk.

- Naše sindikalne organizacije su ispunile sve uslove o štrajku i minimumu procesa rada i ukoliko ta odluka sutra doživi neuspjeh mi 25. jula donosimo odluku o štrajku - poručio je Edin Kučuković, član Upravnog odbora Sindikata državnih službenika.

Upravo zbog Vijeća ministara, na čije bi čelo trebao SNSD-ov Zoran Tegeltija, Dodik nije, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio Nacrt zakona o budžetu u Parlament.

Ruku mu je pružio i Dragan Čović. I dok je Dodik u ladici držao Nacrt budžeta, Čović je preko Bevande blokirao odluku o privremenom financiranju. Riječ je o klasičnoj ucjeni: formirati vlast na državnoj razini ili slijedi još žešća blokada:

- Morat će razumjeti, ili ćemo to odmah krenuti zajedno raditi ili ne trebaju više računati na ta parnerstva - poručio je Čović.

Ipak, ukoliko se Bevanda ponovno ne pojavi, financiranje institucija nije upitno jer jamstvo za to pruža Ustav BiH.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...