Regija
OTKRIVAMO: Ko je Miodrag Davidović i zašto je bio omiljen u Beogradu tokom rata
Prije 9 min0
Panzerotti su pravi specijalitet, a njihov mekani ovoj, čini ih idealnim izborom za one koji vole pizzu s nešto više tijesta
Gastro
31. Jul. 2019
0
SASTOJCI
Tijesto
400 g brašna za dizana tijesta
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Nadjev
200 ml umaka za pizzu
80 g parmezana
200 g sira mozzarella
10 listova svježeg bosiljka
Premaz
1 jaje
40 ml mlijeka
20 g krušnih mrvica
2 žličice šećera
PRIPREMA
Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke.
Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 160 ml mlake vode i sve zajedno izradimo ručnim mikserom 15-ak minuta na srednjoj brzini.
Od dobijenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem, te je stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže najmanje 24 sata.
Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova, od sredine prema van, istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.
Zatim od tijesta oblikujemo štrucu promjera po prilici osam centimetra, te je narežemo na kriške debljine 5 centimetra.
Kriške razvaljamo u krugove, po prilici 5 milimetra debljine i 20-ak centimetra širine.
Na jednu polovicu tijesta žlicom nanesemo umak za pizzu, preko njega stavimo na kockice narezan sir mozzarellu, naribani parmezan i na trakice narezan svježi bosiljak (ukoliko nemamo svježi bosiljak možemo upotrijebiti i sušeni mrvljeni bosiljak).
Rubove tijesta premažemo običnom vodom, slobodnu polovicu tijesta presavijemo preko nadjevene polovice i prstima spojimo, te utisnemo namočene rubove.
Ovako pripremljene panzerotte stavljamo na lim, na papir za pečenje, premažemo ih mješavinom umućenog jaja i mlijeka, te posipamo krušnim mrvicama.
Sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, oko 12-15 minuta.
Prijatno!
Regija
OTKRIVAMO: Ko je Miodrag Davidović i zašto je bio omiljen u Beogradu tokom rata
Prije 9 min0
Svijet
CARMEL AGIUS POTVRDIO: Evo do kada će biti izečena PRAVOSNAŽNA PREDSUDA RATKU MLADIĆU
Prije 19 min0
Estrada
BRENA I BOBA PRODALI GRAND I NAPUŠTAJU SRBIJU: Evo gdje se SELE i zašto baš SADA!
Prije 33 min0
Politika
RAZGOVARALI DODIK I ERDOGAN: Evo čime su bili POSEBNO ZADOVOLJNI
Prije 47 min0
Gastro
NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE, JEFTINIJE I UKUSNIJE: Danas pravimo izvrsni pečeni krompir punjen svježim krem sirom… (VIDEO)
10. Dec. 20190
Gastro
IMA I TO: Napravite palačinke od krompira, kao "prave" su
09. Dec. 20190
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo legendarne PEKSIMETE, još ako imate domaćeg kajmaka i sira… (VIDEO)
Prije 15h0
Gastro
OKUSI I MIRISI MEDITERANA: Danas pravimo grčki kruh sa feta sirom, nema mu ravna… (VIDEO)
09. Dec. 20190
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.