BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH IKADA, STRAH I TREPET CIJELOG SVIJETA: Na vrhuncu moći skončao je jezivo, a njegova smrt jedna je od najvećih misterija…

Jedna od najčešćih noćnih mora, navodno, je biti proglašen mrtvim dok ste zapravo živi, zatočeni u vlastitom tijelu i nesposobni da drugima date do znanja da sve čujete, vidite, a možda i osjećate

  • Jeste li znali

  • 11. Avg. 2019  

  • 0

Smrt velikog vojskovođe i vladara Aleksandra Makedonskog misterij je već preko 2.000 godina. Je li ubijen, otrovan? Je li se opio do smrti ili je u starom Babilonu "pokupio" malariju ili tifus. 

Nova teorija kaže kako možda ništa od toga uopće nije u pitanju, već nešto mnogo, mnogo gore. Legenda kaže kako njegovo tijelo nije pokazivalo prirodne znakove raspadanja punih šest dana nakon njegove smrti. 

Njegovim je prijateljima, i starim Grcima, to bio znak da je Aleksandar zaista bog i heroj. Moderna znanost kaže kako je patio od rijetke autoimune bolesti koja ga je paralizirala te učinila komunikaciju nemogućom, iako je Aleksandar u ljušturi svoga tijela bio svega potpuno svjestan, i umro je tek šest dana kasnije.

Doktorica Katherine Hall sa Dunedin fakulteta medicine pri sveučilištu Otago na Novom Zelandu kaže da je ratnik možda patio od sindroma Guillain-Barré, naglog propadanja i slabljenja mišića uzrokovanog štetom koju imunološki sustav nanese na živce, što može objasniti sve priče koje se pričaju o njegovoj smrti.

"Smrt 32-godišnjeg velikana je možda najpoznatiji slučaj lažne smrti, ili lažne dijagnoze smrti, u povijesti", rekla je.

Rođen je u kraljevini Makedoniji 356 godine prije nove ere, a naslijedio je tron u dobi od 20 godina. Učitelj mu je bio Aristotel koji je postao jedan od najvećih generala i osvajača ikada.

Osvojio je moćno perzijsko carstvo, Egipat i došao do Indije. Do 25. godine života vladao je tim velikim, i beskrajno različitim, teritorijem na tri kontinenta i pet miliona kilometara kvadratnih. Umro je u Babilonu, današnjem Iraku 323. godine prije naše ere.

Zapisano je kako je imao temperaturu i bolove u abdomenu, te je uskoro postao tako slab da nije mogao hodati, micati se ili govoriti. No, kako ističe dr. Hall, svi se povijesni izvori slažu da je do samoga trenutka smrti bio posve lucidan. To je, kaže, ključ misterije. Vjerovatno se inficirao s Campylobacter pylori, najčešćim uzrokom danas vrlo savladivog i izlječivog sindroma.

"Vidjela sam možda deset slučajeva Guillain-Barré sindroma, a samo kod te bolesti sam primijetila potpunu paralizu ali netaknute mentalne sposobnosti", kaže.

"Njegov je vid vjerovatno bio zamućen, i možda je u jednom trenutku radi niskog krvnog tlaka pao u komu. No, postoji velika šansa da je bio svjestan svoje okoline te da je barem mogao čuti. Mogao je čuti kako se svađaju oko toga kako će podijeliti carstvo, čuti dolazak egipatskih stručnjaka za balzamiranje i kako će započeti posao".

Tada se smrt, kaže doktorica, dijagnosticirala više dahom negoli pulsom, a ako je bio paraliziran njegovo bi disanje bilo plitko, zjenice fiksirane. Činjenica da se nije raspadao nije božanska intervencija, već naprosto rezultat toga da još nije bio mrtav.

"GB sindrom jedini povezuje sve u jednu smislenu cjelinu, i objašnjava sve vezano uz njegovu smrt. No, na žalost, za sada ostaje nedokazivo, tako da misterij nastavlja živjeti", kaže Hall.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...