BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, KADA JE STIGAO U SRBIJU PROMIJENIO JE I IME: Od njegove sablje strahovali su i Turci i Nijemci, no usprkos svemu tek nedavno je dobio ulicu, a najveći čin NIKADA

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 22. Avg. 2019  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Paulus Eugen Sturm, general srpske vojske za vrijeme Balkanskih ratova, te u prvom svjetskom ratu. 

Paulus je bio porijeklom lužički Srbin, koji ubrzo po dolasku u Srbiju mijenja ime u Pavle Jurišić Šturm.

Rodio se na današnji dan 22. 1848. godine u Zgorželcu (Lužica), a Vojnu akademiju završio je u Wrocławu, u današnjoj Poljskoj.

Po završenoj vojnoj školi kao časnik Pruske vojske sudjeluje u francusko-pruskom ratu (1870.-1871.).

Po izbijanju neprijateljstava između kneževine Srbije i Osmanskog Carstva, dolazi u Srbiju i kao dobrovoljac sudjeluje u srpsko-turskim ratovima (1876.-1878.) sa činom komandanta bataljona, da bi kraj rata dočekao na položaju komandanta puka. Tokom balkanskih ratova zapovijeda drinskom divizijom, koja se posebno istakla u Kumanovskoj bitci probivši tursku odbranu.

Zbog svog prijateljstva s kraljem Petrom I. imenovan je prvim ađutantom i pratio ga na svim svojim putovanjima. U Prvom balkanskom ratu bio je zapovjednik Drinske divizije i s njom sudjelovao u bitci za Kumanovo, nakon čega je dobio čin generala. U Prvom svjetskom ratu postao je zapovjednik Treće srpske vojske i zapovijedao je u Cerskoj i Kolubarskoj bitci. Tokom Trostruke ofenzive na Srbiju, njegova vojska branila je povlačenje cijele srpske vojske tokom njenog povlačenja. Sljedeće tri godine Šturm je proveo na Krfu, a potom na Solunskom frontu.

Nakon probijanja Solunskog fronta, njegova je vojska sudjelovala u bitci kod Kajmakčelana, u kojoj je imala brojne žrtve. Nakon ove bitke Šturm je otpušten iz vojske, a u oktobru 1916. poslan je da pomogne zapovjedniku Dobrovoljnog korpusa u Rusiji. Nakon podnošenja izvještaja o stanju dobrovoljačkog korpusa, početkom 1917., preko Japana se ponovno vraća u Solun. Imenovan je kancelarom Kraljevskih naloga i to je činio do umirovljenja.

Prvi svjetski rat dočekao je na čelu III. armije. Velikim zalaganjem njegove III. armije spriječen je prodor austrougarskih trupa u Srbiju čime je generalu Stepi Stepanoviću i njegovoj I. armiji omogućeno da izvrši raspoređivanje i odnese prvu pobjedu sila Antante nad Središnjim silama u Cerskoj bitci.

Kao zapovjednik III. armije sudjelovao je u operacijama srpske vojske tokom jeseni 1914. godine, čija je posljedica bila odlučna pobjeda u Kolubarskoj bici. Tokom združenog napada na kraljevinu Srbiju 1915. godine u kome su sudjelovale Austro-Ugarska, carevina Njemačka i kraljevina Bugarska, trupe pod njegovom komandom pružale su odlučan otpor XI. njemačkoj armiji sprječavajući njen prodor na Moravsku dolinu.

Odlikovan je Ordenom zvijezde Karađorđe, Ordenom bijelog orla i srodnim odlikovanjima, među kojima su Orden talijanske krune, Orden Svetog Jurja, Orden časti Legije, no nikada nije dobio najviši čin – vojvode, a tek prije nekoliko godina po njemu je nazvana ulica u Beogradu.

Pavle Jurišić Šturm preminuo je u Beogradu 14. januara 1922. godine.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...