TUZLA NA NOGAMA: Radnici okupirali zgradu vlade, policija hapsi i rastjeruje! (VIDEO+PHOTO)

Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika nekadašnjih giganata Konjuha, Polihema, Poliochema i Dite, uz podršku drugih građana Tuzle, počeli su jutros proteste, blokirajući prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

  • Društvo

  • 05. Feb. 2014  05. Feb. 2014

Njih oko 500 ispred zgrade Suda potom su se zaputili prema zgradi Vlade TK.

Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona odbio da razgovara s radnicima, oni su provalili u zgradu Vlade, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.

U sukobu je povrijeđen jedan policajac i jedan novinar.

U međuvremenu, Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je da je svjesna problema s kojima se suočavaju radnici fabrika ˝Dita˝, ˝Konjuh˝, ˝Polihem˝ i ˝Poliolchem˝ te da je kao i dosad spremna na dijalog. Podsjeća, međutim, da je rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade TK.

Kroz zaključke ovog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti rješavanje onog dijela zahtjeva koje objektivno i zakonski može i smije riješiti, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Budući da se Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za Tuzlanski kanton ogradio od istupa i aktivnosti pojedinca i grupa, Vlada TK poziva nezadovoljne radnike da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sistema sindikalnog organizovanja i djelovanja s kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju.

13.00 : Nezadovoljni radnici su blokirali i Sjevernu i Južnu saobraćajnicu, tako da je Tuzla trenutno u potpunoj saobraćajnoj blokadi. Ulice su blokirane kod zgrade Vlade, gdje se nalazi više od 1000 ljudi, kao i kod Mejdana na Južnoj saobraćajnici.

13.15 : Radnicima se na ulici pridružilo mnogo nezadovoljnih mladih ljudi.

Trenutno na raskrsnici kod zgrade Vlade gori velika vatra. Zapaljene su gume, a crni dim nadvija se nad Tuzlom.

13.50 : Došlo je do žestokog sukoba policije i demonstranata ispred zgrade Vlade. Tuzlanske ulice trenutno liče na ratnu zonu. Demonstranti su bacali kamenje na policiju, a specijalna jedinica policije uzvratila je palicama.

Policija je, piše Bportal.ba, uspjela da rastjera demonstrante ispred zgrade Vlade, ali se oni ponovo organizuju i u grupama vraćaju na mjesto protesta. Prema onome što se moglo vidjeti na mjestu događaja bilo je nekoliko lakše povrijeđenih osoba.

BILANS: UHAPŠENE 22 OSOBE

Neredi u Tuzli su pod kontrolom i uspostavljen je saobraćaj koji je bio prekinut, potvrdio je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Prema posljednjim informacijama, dodao je on, do sada su uhapšene 22 osobe koje su, prema procjeni policije remetile javni red i mir.

- Povrijeđeno je i pet policajaca, od toga su dvojica zadobila teže povrede - naveo je Šarić i dodao da je dosta službenih i privatnih vozila oštećeno.

HITNA SLUŽBA: 18 POVRIJEĐENIH OSOBA!

Prema posljednjim informacijama u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do sada je primjeno 18 povrijeđenih osoba, potvrdio je Agenciji Fena glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

On je naglasio da povrijeđene osobe uglavnom imaju lakše do srednje lakše povrede koje su nanijete čvrstim predmetom, najvjerovatnije kamenicama.

- Također smo primili i dva policajca kojima su utvrđene kontuzije, odnosno blagi prijelomi. Oni su upućeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla - naveo je Nišić.

Današnji protesti u Tuzli su stavljeni pod kontrolu i uspostavljen je saobraćaj.

Podsjećamo, protesti nezadovoljnih radnika i građana počeli su jutros ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva, a nastavljeni ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, koju su demonstranti gađali kamenjem i jajima.

(Zadnja izmjena: 17:30)

loading...

trenutak ...