A EVO I BEĆIROVIĆA, RED JE DA SE OGLASI: "Aktuelni vlastodršci ne shvataju..."

"... važnost afirmiranja državno-pravne tradicije Bosne"

  • Politika

  • 29. Avg. 2019  29. Avg. 2019

  • 1

"Politike koje uče djecu da su tuđi voždovi, kneževi, kraljevi i sultani važniji od bosanskih vladara i heroja ne rade u korist naše države! Naša majka je država Bosna i Hercegovina".

Poručio je to u izjavi za medije Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SDP-a, povodom obilježavanja 830. godina od izdavanja Povelje bosanskog vladara Kulina i nemarnog odnosa bh. vlasti prema državnoj samosvijesti i državno-pravnoj tradiciji Bosne i Hercegovine.

"Povelja bana Kulina ostat će trajno upamćena kao kulturološki, politički, pravni, sociološki i historijski dokument. Ona, između ostalog, svjedoči da je Bosna jedna od najstarijih država u jugoistočnoj Evropi. Afirmirati, razvijati i čuvati bosanskohercegovačku državu je velika čast! Samo je jedna Bosna i Hercegovina! Historiografije u Srbiji i Hrvatskoj koje se bave srednjovjekovnom bosanskom državom nerijetko svojataju našu državu i historiju iskrivljujući temeljne činjenice. One nastoje legitimirati velikodržavne negacije historijske egzistencije Bosne i Hercegovine", poručio je Bećirović.

Nažalost, dodaje potpredsjednik SDP-a, ni u Bosni i Hercegovini se ne afirmira dovoljno srednjovjekovna bosanska historija.

"Aktuelni vlastodršci u našoj državi nikada nisu ni shvatili važnost izučavanja i afirmiranja srednjovjekovne državno-pravne tradicije Bosne. Oni nikada nisu razumjeli važnost izgradnje svijesti o kontinuitetu srednjovjekovne bosanske države i države Bosne i Hercegovine u savremenom dobu.

Da je to istina potvrđuje, između ostalog, i činjenica da je samo u centralnom tuzlanskom gradskom parku u kamenu isklesan dio Povelje Kulina bana, a kompletan dokument je zastakljen i postavljen u neposrednoj blizini. U Tuzli se nalazi i spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, jedini u Bosni i Hercegovini", kaže se u izjavi Bećirovića.

On smatra da bi srednjovjekovna bosanska historija imala potpuno drugačiji tretman u našoj državi, da ima više sluha i iskrene želje za razvoj i afirmiranje bosanskohercegovačke državnosti.

"Nosioci političke moći, u saradnji sa odgovarajućim obrazovnim institucijama, trebali bi i morali kreirati dugoročnu politiku motiviranja i podrške mladoj bh. inteligenciji da vrši specijalistička istraživanja u zemlji i inozemstvu s ciljem nastavka istraživanja srednjovjekovne bosanske države. Žalosno je da veći broj nosioca vlasti više cijene i afirmiraju one periode naše historije kada smo bili pod okupacijom drugih država nego razdoblje kada smo izgrađivali, razvijali i obnavljali bosanskohercegovačku državnost. Politike koje educiraju mlade generacije na način da su im tuđi voždovi, knezovi, kraljevi i sultani važniji od bosanskih vladara i heroja ne rade u korist jedinstvene države Bosne i Hercegovine", zaključio je potpredsjednik SDP-a.

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...