STAŠA KOŠARAC U OČAJU: "Do 5. septembra dovoljno vremena da se imenuje mandatar VM BiH"

Važno je uložiti napore kako bi došlo do implementacije sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, iz prostog razloga što je ovaj dokument proizvod političkog usaglašavanja izbornih pobjednika kod sva tri konstitutivna naroda.

  • Politika

  • 02. Sep. 2019  

  • 0

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac, uz napomenu da su stranke potpisnice sporazuma (SNSD, SDA i HDZ BiH) izborni pobjednici kod srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.  

Košarac je istakao kako je sporazum nastao bez intervencionizma međunarodne zajednice, a to bi, kako je ocijenio, trebalo da bude krucijalno za buduće političko kretanje BiH. 

"No, vidljivo je da su oni koji nisu potpisali niti uticali na sporazum, uspjeli u tome da dođe do spore implementacije ovog dokumenta, time što su svojim političkim djelovanjem negativno mobilisali javnost ka sadržaju samog sporazuma", mišljenja je naš sagovornik. 

On je ukazao na potrebu da se ne odustaje od Dejtonskog sporazuma i ustavnog kapaciteta, ali isto tako ni od političkog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda. U tom kontekstu ponovio je da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobjednik u RS, poručivši da je "to jedino adekvatno političko predstavljanje RS". 

S druge strane, kazao je kako je očigledno da dio političkih struktura želi da SNSD-u onemogući ulazak u vlast na nivou BiH time što veoma često kao uslov za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pominju Godišnji nacionalni plan (ANP) za članstvo u NATO-u. 

"Prije svega, želim reći da ne postoji nacionalni plan na nivou BiH, jer u BiH ne postoji jedna nacija. Za nas u RS saradnja sa NATO-om nije sporna, ali članstvo u ovom vojnom savezu NATO-u definitivno je sporno. Osim toga, niko ne zna ko je i na koji način usvojio ANP, koji je došao u Predsjedništvo BiH. Taj dokument nije prošao Komisiju za NATO integracije, niti je bio na Savjetu ministara BiH. Tu ima puno špekulacija. Političke strukture koje nisu bile predviđene u sporazumu niti su imale uticaj na njega, uticale su na to da se uđe u sporiju implementaciju ovog dokumenta", navodi Košarac.

Do 5. septembra, kada ističe rok za formiranje vlasti predviđen u sporazumu lidera triju najvećih parlamentarnih stranaka, naš sagovornik smatra da postoji dovoljno vremena da se izabere kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

To se, dodaje, veoma lako može uraditi. 

"Tako bismo nastavili konstituisanje zajedničkih organa u skladu sa Ustavom i neophodnim političkim predstavljanjem izbornih pobjednika kod sva tri konstitutivna naroda", naglašava ovaj SNSD-ov funkcioner.  

Prema njegovim riječima, sve ostalo će BiH uvesti u dublju krizu. 

"Mi ne želimo biti naivni i dezorijentisani. Treba napomenuti da je bošnjačka komponenta izabrala Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. Vidimo da postoje tendencije opozicionih političkih struktura iz RS da budu partneri i da prihvataju model da drugi narodi biraju drugima predstavnike. Za nas je to crveni alarm, preko koga se neće moći preći. Mi želimo da afirmišemo političko kretanje BiH u kojem konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike", poručio je Košarac. 

Kako je ocijenio, osporavanje izbornih rezultata u RS i nekonstituisanje organa vlasti na nivou BiH predstavlja antidejtonsko djelovanje bošnjačke političke strukture. 

U razgovoru za naš portal nije želio komentarisati navode da će doći do alarmantne situacije u BiH, ukoliko poslije 5. septembra, institucije RS pokrenu najavljene aktivnosti.

"Mi smo više puta naglašavali da je najvažnije da se na nivou BiH definišu politike bez uticaja dijela međunarodne zajednice, te da se omogući da lokalni lideri i lokalne političke strukture na adekvatan način definišu politike. Od toga ne odustajemo. Međutim, ako nama neko oduzima ustavno pravo, kao i političko pravo da predstavljamo narod i građane na temelju izbornog rezultata, ne vidim potrebu da ne afirmišemo politički stav koji će bazično biti orijentisan na izvornom Dejtonskom sporazumu i ovlaštenjima entiteta bez elemenata intervencionizma visokih predstavnika", kategoričan je Košarac. 

Na pitanje da li postoji bojazan od eventualno novih intervencionizama, ukoliko vlast u RS preduzme određene korake, naš sagovornik je potcrtao da će svako političko kretanje SNSD-a u budućnosti biti u skladu sa Ustavom i zakonima, te djelovanje na demokratski način.

"Ako međunarodnoj zajednici smeta što SNSD afirmiše ustavni kapacitet i zakonitost, te demokratski način odlučivanja, nismo mi u problemu. U problemu su oni koji predstavljaju takvu međunarodnu zajednicu u BiH", dodaje on. 

Prema njegovoj ocjeni, previše je intervencionizma u BiH, što predstavlja najveću grešku i najveći problem u ovoj zemlji.

"Ne želim da ignorišem značaj i stav međunarodne zajednice, ali je veoma važno da ona čuje legitimne predstavnike srpskog naroda u BiH, koji su okupljeni oko institucija RS, implementacije Ustava i zakona u ovoj zemlji. Međunarodni faktor ovdje je mnogo puta svojim intervencijama, te donošenjem loših i neprimjenjivih odluka, doprinio veoma visokom stepenu nepovjerenja. Takav uticaj se mora smanjiti na najmanji mogući nivo", smatra Košarac.

U konačnici, ukoliko BiH želi biti dio EU, zaključio je da je potrebno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika, jer "pod tim protektoratom ne možemo ići ka evropskom putu". 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...