POČETAK KRAJA RUSKOG MONOPOLA: Dogovoren početak izgradnje južnog plinovoda za regiju i BiH!

Albanija, Bosna, Hrvatska i Crna Gora planiraju da do septembra iduće godine završe idejni projekat Jonsko-jadranskog plinovoda, (IAP), a ugovor o zajedničkom prjektu biće potpisan slijedeće sedmice u Splitu.

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2019  03. Sep. 2019

  • 2

Četiri kompanije - crnogorski Bonus, albanski Albgaz, bosanski BH-Gas i hrvatski Plinacro, postigle su načelni dogovor protekle sedmice da se pridruže zajedničkom ulaganju za izgradnju plinovoda u kojem će sve kompanije imati jednake udjele. 

Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić, rekao je za Slobodnu Bosnu da će se ugovor o osnivanju zajedničke ifrme potpisati naredne sedmice u Splitu, a da će datum utvrditi Plinacro, kao domaćin sastanka. 

"Dogovorili smo sve bitne elemente i osigurali smo donaciju za idejni projekat i krećemo u realizaciju ovog velikog energetskog projekta, koji je važan za cijelu BiH, a posebno za Hercegovinu, koja nema opskrbu plinom", rekao je Salkić za Slobodnu Bosnu.

Planirano je da se plinovodom IAP doprema plin iz albanskog Fiera preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Splita u Hrvatskoj. 

Plinovod dug 516 kilometara bio bi dvosmjerni, a njegov godišnji kapacitet bio bi 5 milijardi kubnih metara. 

U februaru protekle godine, Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je 1,5 milijarde eura vrijedan kredit za gradnju Trans-jadranskog plinovoda (TAP). Riječ je zapravo o nastavku 40 milijardi USD vrijednog projekta koji će u vropu do 2020. donijeti 16 milijardi m3 plina iz kaspijske regije. Plin potječe iz polja Shah Deniz 2 u Azerbajdžanu a do Europe će doći preko Turske do Grčke, Albanije i Italije. Plinovod u dužini 3.500 km je nazvan Južni plinski koridor, njegov je glavni cilj da se smanji ovisnost Evrope o ruskom plinu i osigura veća konkurencija na plinskom tržište. 

Od prije spomenutih količina 10 milijardi m3 plina ići će do Italije, a za Albaaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku, ovaj projekt je bitan jer bi se na TAP trebao nastaviti plinovod IAP koji bi se između 2022. i 2025.. trebao u ove džave isporučiti pet milijardi m3 plina.

Na sastanku u Crnoj Gori prošle godine,dogovoreno je da Albanij, Crna Gora, Hrvatsk i BiH, osnuju zajedničku firmu za razvoj projekta, kako bi se apliciralo za financiranje. Projekt IAP ima podršku EU, a već je napravljena i studija izvodljivosti za projekt finansirana iz EU sredstava.

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...