TAJNA JE U AGDI: Ako u hladnjaku imate dva jajeta prihvatite se posla, evo kako na brzinu napraviti prave BOSANSKE HURMAŠICE…

Tradicionalna slastica iz naših krajeva nikoga ne ostavlja ravnodušnim, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 05. Sep. 2019  

  • 0

SASTOJCI

Tijesto

2 jaja

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi

pola praška za pecivo

Agda

9 šoljica šećera

11 šoljica vode

1 limun

PRIPREMA

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež. Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

U slast!

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...