FERAGET NAKON SASTANKA SA GLAVNIM TUŽIOCEM U "PREDMETU DRAGIČEVIĆ": "Tražićemo da slučaj preuzme Tužilaštvo BiH"

“Okolnosti slučaja koji proizilaze iz dokaza ukazuju na vrlo moguću povezanost pripadnika MUP-a RS sa ubistvom Davida Dragičevića"

  • Hronika

  • 17. Sep. 2019  17. Sep. 2019

  • 1

Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget sastao se danas sa glavnim tužiocem u predmetu ubistva Davida Dragičevića, Želimirom Lepirom.

Nakon sastanka Ifet Feraget rekao je da sastanak trajao duže od planiranog, ali da je i prije sastanka očekivao da možda do sastanka neće ni doći.

“Na početku sastanka atmosfera je bila malo napeta. Ja i dalje smatram, a to sam i rekao glavnom tužiocu da jedino okolnosti slučaja mogu usmjeravati istragu, a ne nečije razmišljanje, nečija ubjeđenost u ovo ili ono. Okolnosti su bazirani na dokazima. Rekao sam mu da i dalje smatram da ova istraga koju vode nije odgovarajuća istraga. Mislim da je glavni tužilac to pravilno shvatio. Ono oko čega smo se usaglasili, a to mi je i danas potvrdio, jeste da su učinjeni ogromni propusti, pogotovo u početnoj fazi”, rekao je Feraget novinarima u Banjaluci.

On je dodao je da Lepiru rekao da je tužilaštvo bilo dužno da vrši nadzor u u toj početnoj fazi istrage.

“Moj prijedlog će biti da slučaj preuzme Tužilaštvo BiH, jer jedan od uvjeta da bi se vodila objektivna, adekvatna i odgovarajuća istraga jeste nepristrasno tužilaštvo. Ovo tužilaštvo, zbog hijerarhijskih razloga, ali i nekih drugih, više nije u stanju da vodi nepristrasnu istragu. Moj prijedog će biti da Tužilaštvo BiH pokrene tu inicijativu i da traži saglasnost glavnog tužioca, a glavni tužilac mi je rekao da se on neće protiviti da Tužilaštvo BiH preuzme istragu o ubistvu Davida Dragičevića”, istakao je Feraget.

On je dodao da je potpuno ubijeđen u sve ovo što govori i da ima teoriju slučaja koja je zasnovana na dokazima, a to je javnosti poznato.

“Okolnosti slučaja koji proizilaze iz dokaza ukazuju na vrlo moguću povezanost pripadnika MUP-a RS sa ubistvom Davida Dragičevića.

To su okolnosti koje moraju biti detaljno istražene da bi neko mogao reći da to nije tačno. Imajući u vidu da se ova istraga vodi na način koji nije usmjeren okolnostima slučaja, nego nečijom verzijom i podmetnutim, izmišljenim i nezakonitim dokazima ova istraga nikad neće dovesti do rezultata. Razočaran sam sa tim što uopšte imamo ovakve sastanke, jer smisao izmjene Zakona iz 2003. godine jeste da nam se ovo ne dešava, dakle, da tužilac nije samo menadžer koji sjedi u kancelariji, već da poziva na odgovornost svakoga ko napravi propust u istrazi”, pojašnjava Feraget.

On je istakao da je zakonom propisano da slučajeve kojima se nanosi šteta koja prelazi granice entiteta preuzima Tužilaštvo BiH.

“Tužilaštvo BiH je na neki način bilo u obavezi da reaguje i bez toga da to neko predloži, jer se stvarno postavlja pitanje kako je moglo doći do takvih propusta u ovom slučaju, a i tužilac i ja smo se usaglasili da je takvih propusta bilo mnogo”, rekao je Feraget.

Želimirom Lepirom, glavni tužioc u predmetu ubistva Davida Dragičevića nije htio davati izjavu novinarima.

(Buka)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...