SEKSUALNI VODIĆ ZA UZORNE KATOLIKE: Poljski svećenik objavio priručnik za seks bez grižnje savjesti

Knjiga, koju je prije desetak godina napisao poljski katolički svećenik, franjevac kapucin Ksawery Knotz, ovih je dana objavljena na hrvatskom u izdanju Verbuma, a radi se o svojevrsnom priručniku za "seks bez grijeha i grižnje savjesti, seks koji je u duhu katoličke Crkve".

  • Sex i grad

  • 19. Sep. 2019  19. Sep. 2019

  • 0

Kako piše Jutrarnji list, knjiga “Seks kakav niste poznavali” počinje s nekoliko općih poglavlja, koja se, među ostalim, bave tezom da tijelo nije samo prirodna, nego i duhovna pojava, te razlučuju razliku između žudnje i požude. Seks, kaže Knotz, ne mora biti lišen “radosti, erotskih igrica, maštarija i supružnicima atraktivnih poza. Ne mora biti ozbiljan kao korizmene crkvene pjesme”. U svojim uputama bračnim parovima savjetuje da paze na atmosferu u kojoj kreću u ljubavne pothvate. “Valja se tada pobrinuti za ozračje, odgovarajuće rublje, ulja za tijelo, mirise... Bračni čin tada može biti posebno slavlje sakramenta ženidbe. Početak slavljenja bračnoga susreta podrazumijeva znakove nježnosti, poljupce, masiranje, erotsko milovanje”, objašnjava Knotz.

Kako se milovati

Razlučuje razliku između onoga što naziva “dopuštenim i nedopuštenim milovanjima”. “Kada se supružnici upuštaju u milovanje s nakanom ostvarenja potpunog polnog čina (izbacivanje sjemena u ženinu rodnicu), onda je svako ponašanje (vrsta maženja, seksualni položaji), kojemu je cilj pobuđivanje, dopušteno i sviđa se Bogu. Za vrijeme polnoga odnosa supružnici mogu jedno drugome iskazivati ljubav na svaki način i ne moraju se sramiti ni sustezati od bilo kakvog maženja i pobuđivanja supružnika”, kaže Knotz, upoređujući odabir poze za seks s preferencijama u kuhinji: neko voli talijansku, neko kinesku, no jedino važno je da su svi sretni.

Zadatak uzornih katolika u braku je da se pobrinu da što češće prakticiraju polni čin. Predigra je poželjna, a niste zgriješili ako u nju ubacite i nešto oralnog seksa, što je, čini se, česta dilema koju imaju bračni parovi koji žele živjeti po pravilima Crkve. “Sumnjičavost često dolazi otuda što je takav oblik maženja promican na brojnim pornografskim portalima kojima je to samo način privlačenja klijenata. U tom kontekstu takva se maženja pokazuju kao oblik razuzdana, ljubavi lišena seksa, od kakva supružnici zaziru. (…) Stimuliranje vanjskih polnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvom ponašanju ne treba tražiti grijeh”, kaže Knotz.

Posebno poglavlje posvetio je i orgazmu. “Orgazam nije sve”, kaže, pa umjesto orgazma kao najvažniji trenutak ističe “trenutak prodiranja u rodnicu žene”, koji predstavlja sjedinjenje. Postizanje orgazma, kaže, nije norma koja ocjenjuje kvalitet komunikacije među osobama, a po njemu je takvo “razmišljanje posebno važno za žene, kod kojih doživljaj orgazma ovisi o brojnim faktorima: dobi (brojne mlade žene nepotrebno se brinu zbog njegovog izostanka ne znajući da žena dostiže polnu zrelost kasnije od muškarca), trenutačnom zdravstvenom stanju, problemima na poslu ili u kući, odnosu s mužem, grizodušju... Ne smije se zaboraviti kako neke žene u vrijeme polnoga odnosa ne doživljavaju poseban užitak, ali su ipak sretne i iz intimnosti crpe puno radosti, osjećaj sigurnosti, ljubavi”.

Ovaj franjevac na više mjesta zauzima srednjovjekovne svjetonazore i prikazuje seks kao nešto na što ženu treba nagovarati. Kaže da kod muškarca izbacivanje sjemena “prati ‘automatsko’ zadovoljstvo”, dok, smatra, “kod žene prihvaćanje polnoga čina i rizika mogućeg začeća u brojnim slučajevima nije ‘automatski’ prirodno nagrađeno snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na ljubavni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu, nego poradi vlastite potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme polnoga čina nastoji nagraditi ženinu odanost, trud i rizik”. U konačnici, muževima ipak savjetuje da poslije vlastitoga zadovoljenja ženi “maze stidnicu i klitoris dok ne postigne orgazam”.

Odlaganje začeća

Iako to nije eksplicitno navedeno, da se protumačiti da Crkva nema ništa protiv seksa tokom menstruacije. “Neke žene posve dobro podnose te faze ciklusa, a njihova krvarenja nisu velika. Čak su u to vrijeme spremne za spolne odnose i voljne iskoristiti to vrijeme kako bi skratile razdolje suzdržanosti”, kažu bez osude. Podržavaju i seksi donje rublje, koje, kažu, ne samo da može pojačati želju za seksom kod muškarca, nego i ženi pomaže da nadvlada nelagodu simptoma PMS-a jer će si tako biti privlačnija.

Odluka o odgađanju začeća treba biti vrlo utemeljena. Ako se par odluči na nju, dužnost im je seksualne aktivnosti prebaciti na neplodne dane. “Bog je, stvarajući čovjeka, predvidio mogućnost iskorištavanja cikličkoga ritma ženine plodnosti kako čovjek ne bi morao birati između neprestanog rađanja djece i potpunog prestanka seksualnog života ili, u osjećaju bespomoćnosti, tražiti sredstva koja bi uništila plodnost”, ističe fratar.

Gdje je granica

Korištenjem kondoma “prekoračujemo granice ljudskoga tijela. Takav pristanak svojevrsna je inicijacija za svjetonazor čije je vrelo daleko od evanđelja (…) Supružnici se odlučuju podignuti umjetnu, izvanjsku barijeru između sebe”. Osim toga, kažu da se “u spermi nalaze hormoni koji stabiliziraju žensku psihu, koji djeluju antidepresivno, imaju utjecaj na osjećaj sreće, na buđenje energije i optimizma žene”, pa kondom po toj logici višestruko šteti. Kontracepcijska pilula, koju nazivaju pilulom smrti, još je veće zlo jer “može značajno narušiti zdravlje žene”. Ne tolerira se ni spirala.

Na piramidi grijeha visoko kotira i takozvano prekoračivanje granica. “Granica je prekoračena na štetu veze kada supružnici počinju koristiti raznovrsne stimulatore: prstenje koje produžuje erekciju, vaginalne kuglice, hemijska sredstva koja pojačavaju pobudu i sl. Te dosjetke imaju za cilj umjetno izazvati i pojačati zadovoljstvo, crpsti ga više nego što to daje tjelesnost dviju osoba koje se vole, kao da ga silom ‘istiskuju’ iz svojih tijela”. Analni seks također se ne smatra normalnim polnim činom, ne učvršćuje vezu, a šteti i zdravlju.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...