DRAMATIČNO U NARODNOJ SKUPŠTINI; DODIKOVI POLTRONI IZVAN SEBE OD BIJESA: „Vi ste došli na vlast NATO tenkovima, Košarac i Majkićka su bili da se ukine Republika Srpska, i sada brojite vojnike NATO-a…“

Još jedna burna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci

  • Politika

  • 26. Sep. 2019  26. Sep. 2019

  • 0

Bilo je mnogo žestokih duela u Parlamentu Republike Srpske, no posebno zanimljivi su bili oni između Ilije Tamindžije i Srđana Mazalice iz redova SNSD-a i Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića iz redova opozicije.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović ukazao je na katastrofalnu situaciju u tekstilnoj firmi „Trebinjka“.

„Ne možete zamisliti kakva je patnja tih tekstilnih robinja u Trebinju čija agonija kreće 2008. godine kada je bio direktor Novoteksa Milan Grubač, koji je tada bio funkcioner SDS-a. Tada je prvi put isplaćen dio regresa, ali su se, kasnije će se pokazati, pobunili neki ubačeni elementi, tražeći da ne bude isplaćena šestina nego trećina regresa. I, tad je počeo pakao. Već deset godina te žene izlaze na proteste. Po peti puta se vraćaju na posao. I, ne možete shvatiti kakva je patnja kada one pričaju da šiju i trebaju dobiti platu od 230 do 250 maraka, a ne mogu da je dobiju. Zamislite, danas  

raditi osam ili deset sati bez toplog obroka i prosite za 250 maraka. Teško se riječima može opisati tuga u očima tih žena. Većina njih je, nažalost, glasala za ovu vlast“, kazao je Vukanović, a prenosi „Slobodna Bosna“.

„Najbolje poruke o Srbima napisao je Archibald Reiss prije sto godina. Pročitaću jedan njegov citat, nakon njega mislim da je svaka riječ suvišna. Archibald Rice prije sto godina kaže u knjigi `Čujte Srbi`: `Funkcioneri su vam po pravilu najgoreg kvaliteta ljudi, a na vašu nesreću svemoćni. Politika vam se miješa u sve i svuda upravlja. Ukaže li se neko mjesto u vlasti, bilo ono važno ili osrednje, svejedno, o izboru ne odlučuju zasluge kandidata, već političke veze. Može on biti najveća neznalica, najnečasniji čovjek, ako je štićenik stranke na vlasti-pobijedit će i čovjeka najkvalifikovanijeg i u stručnom i u moralnom pogledu`. Mudro je govorio Archibald, a mi se za sto godina nismo popravili i ništa nismo naučili“, kazao je Vukanović.

Za repliku se javio SNSD-ovac Ilija Tamindžija, optuživši Draška Stanivukovića da laže.

„Gospodine Stanivukoviću, ja sam vama i privatno govorio da bih vas cijenio puno više kad se vi ne bi bavili socijalom i natalitetom. Ja ne znam zašto vlada ćuti, znam da je premijer dao finu izjavu oko nabavke aviona. I to nema nikakve veze sa poskupljenjem struje i bilo čim. Mislim da je kombinacija neka, zamjena staro za novo, i ako već tu sjedite tu gospodo iz vlade dajte odgovor gospodinu Stanivukoviću, ja neću da pričam uime vlade jer nisam njihov portparol. Vlada nije SNSD-ova, nego je vlada koaliciona.

Ja znam šta je SNSD zatekao kad je preuzeo vlast od vas 2006. godine. Zatekao je porušene bolnice, škole su nam ličile na štale. Uložili smo silne novce. Mislim da nikada ni jedna vlada nije uložila toliko u zdravstvo i školstvo i infrastrukturne objekte. Ali, zamislite da je Telecom uložio sredstva koja je privilegovanim ugovorima dao porodici Stanivuković, mogao je uraditi sto škola u Republici Srpskoj, opremiti u svakoj školi po deset učionica. Zašto ne zastupate malo tu tezu? Da vi pričate o socijali i realnom žovotu? Ja sam prošli puta, kad ste ovdje s gospodinom Mazalicom raspravljali, rekao da građani Republike Srpske neće nikada dostići, niti će građani Švicarske, ni Švedske ni građani Njemačke dostići Draškov realni život. Toliku raskoš, toliku moć, toliko bogatsvo. I, da nam vi ovdje pričate o cijeni i socijalnoj osjetljivosti, koliko koja porodica troši. Evo ja imam petočlanu porodicu, i mene neće pogoditi poskupljenje struje, ako je ono u ovom opsegu o kome se priča. Ja samo ne volim da lažete“, kazao je vidno uzrujani Tamindžija.

Za redovnu diskusiju javio se SNSD-ovac Srđan Mazalica.

„Htio sam nešto da kažem za navodnu NATO vježbu na Manjači. Moram reći da je gospodin Vukanović iznio notornu laž, kada je rekao da se na Manjači proteklih dana dogodila NATO vježba, i optužio je gospodina Milorada Dodika što je on rekao da će protestovati i da se neće moći odvijati NATO vježba“, kazao je Mazalica, a onda je naglo povisio ton:

„Ja sam u petak išao preko Manjače na krsnu slavu kod načelnika Ribnika i vidio sam mnogo kamiona Oružanih snaga BiH, tu se radi o dostizanju NATO standarda, a ne o nikakvoj NATO vježbi. Nema NATO-a, nema NATO vježbe. Lažete, lažete, lažete.“, zagalamio je Mazalica.

Za repliku se javio Nebojša Vukanović, podsjetivši na nedavne izjave Milorada Dodika.

„`Pozvaću 30.000 ljudi da blokiramo održavanje vježbe na Manjači`, istakao je Dodik. `Dovoljno je otići u Klinički centar Republike Srpske pa da vidite oboljelu djecu koja dolaze s prostora koje je bombardovao NATO`, izjavio je Dodik. Jučer kaže vijest: `U vježbi učestvuju, uz nadzor NATO tima. Ocjenjuju se četiri nivoa koje će jedinice morati proći za dobijanje certifikata kojim se potvrđuje da su u potpunosti spremni i  osposobljeni za učestvovanje u operacijama podrške miru NATO-a`.

Dakle, jasno je da tu učestvuju i vojnici NATO-a, i jasno je da oni ocjenjuju, kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, ko može da učestvuje u vojnim vježbama. Vi koji ste došli na vlast NATO tenkovima, Vi koji ste glasali, Staša Košarac i Dušanka Majkić, za Aprilski paket i koji ste bili da se ukine Republika Srpska, i stvore četiri teritorijalne jedinice. Vi, meni da citirate koliko je vojnika NATO-a jučer bilo na vježbi. Ja sam vas samo podsjetio na jednu od vaših beskrupuloznih laži. Ali, pogledajte samo Dnevnik RTRS-a od 28. avgusta ove godine, Luka Petrović daje izjavu da neće poskupiti struja. Isto kaže resorni ministar Petar Đokić, da nema govora o poskupljenju struje, i premijer Višković. A, onda, nakon 20 dana Luka Petrovića kaže da moramo pratiti tržište. Odete u prodavnicu, kupite teglu džema i platite koliko je tržišna cijena. I priča nam kako je u Njemačkoj cijena struje 50 posto veća. Zašto gospodin Petrović, kada govori o cijenama struje u Evropi, nije govorio o prosječnoj plati u Luksemburgu, Danskoj, Njemačkoj, zemljama gdje idu masovno naši ljudi?

Kad naše plate budu upola kao te evropske, onda neka struja bude skuplja nego što je tamo. Ako bog da pa dođe par hiljada na proteste u Banjaluku u petak, oni će se prepasti i povući odluku o poskupljenju, a ako ne dođe toliko ljudi, eto do nove godine dva poskupljenja. Jer, hoće da privatizuju Elektroprivredu i da prije privatizacije poskupe struju“, kazao je Vukanović, a prenosi „Slobodna Bosna“.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...