KLASIČNI UBLEHAŠ: Čovićeva samopromocija s poslodavcima

Susret s poslodavcima iskorišten je ni za šta drugo osim za Čovićevu samopromociju i najave kako će doći do povećanja plaća, povoljnijih uvjeta za ulaganje kako domaćih, tako i stranih ulagača i smanjenja sive ekonomije

  • Mini market

  • 03. Okt. 2019  03. Okt. 2019

  • 0

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH tri su puta u mjesec dana razgovarali sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Ne kriju da na taj način traže podršku za donošenje Zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH, ali uz amandmane koje su predložili svim zastupnicima u Parlamentu FBiH. Ali, ni s jednim političkim funkcionerom nisu bili tako intenzivni susreti kao sa Čovićem.

Adnan Smailbegović, predsjednik UO UPFBiH kaže za Patriju da su primorani na lobiranje i na susrete sa predstavnicima vlasti.

„Mi smo dali svoje argumente i odlučili smo da idemo na širi front da lobiramo i objašnjavamo šta je potrebno u zakonskim rješenjima i privredi“, kaže Smailbegović.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa poslodavcima u Širokom Brijegu Čović je kazao da je siguran da će početi trend rasterećenja privrede, ali da se mora očuvati stabilnost budžeta. 

Udruženje poslodavaca FBiH okuplja veliki broj hercegovačkih privrednika, a dobar dio njih je što direktno što indirektno povezan sa HDZ-om i Čovićem. Upravo tu i leži razlog Čovićevog naglog interesa za poslodavce, interesi koji ga vezuju za određene poslodavce. Svjestan je da Hercegovina, a posebno kantoni sa hrvatskom većinom ostaju bez stanovništva i to najviše mladih. Time i Čović i HDZ gube glasačko tijelo.

Otkako su počeli razgovori poslodavaca sa zastupnicima, klubovima zastupnika o "Inicijativi 20 + 5 + 6 - stanje i perspektive ekonomskog razvoja“ najviše susreta održano je sa Čovićem.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević dolazi upravo iz HDZ-a, a poslodavci su nezadovoljni predloženim zakonskim rješenjima. Ističu da su očekivali više sluha od ministrice Milićević o čemu su upoznali i Čovića uoči zasjedanja Predstavničkog doma FBiH na čijem su dnevnom redu upravo Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Nezadovoljstvo poslodavaca raste, ali Čović ne može biti prava adresa za rješavanje, godinama gomilanih problema, koje je svojom politikom nametao i sam Čović i njegov HDZ.

U ZD PFBiH HDZ ima 16 zastupnika, bez barem još dva do tri partnera zakoni ne mogu dobiti podršku, niti amandmani poslodavaca mogu biti prihvaćeni, pa bliski i učestali susreti s Čovićem i nemaju smisla. No, za Čovića je to bila prilika da pošalje poruku i o formiranju vlasti. Čak samouvjereno predsjednik HDZ-a najavljuje postignuti kompromis kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH dok tješi poslodavce. 

"Nema nijednog razloga da to ne uradimo, a da ova politička nadmudrivanja koja smo lagano opteretili nekim drugim temama ostavimo", do smirujućih poruka poslodavcima da će sve biti uredu!

Susret s poslodavcima iskorišten je ni za šta drugo osim za Čovićevu samopromociju i najave kako će doći do povećanja plaća, povoljnijih uvjeta za ulaganje kako domaćih, tako i stranih ulagača i smanjenja sive ekonomije.

Ni najveći stručnjaci u Ministarstvu finansija FBiH za sada nisu uspjeli doći do rješenja koja će na jednoj strani rasteretiti privredu, a na drugoj strani neće dovesti u pitanje stabilnost budžetskih prihoda, pa je nerealno očekivati da to učini i Čović.

I dok poslodavci lobiraju kod Čovića za neophodne izmjene zakonskih rješenja, pitanje je kako pomiriti interese vlasti, političkih nalogodavaca i onih koji u BiH zapošljavaju najveći dio radnika, a uz to osigurati potrebnu podršku u Parlamentu FBiH drugih političkih stranaka. 

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...