ZABORAVLJENI KRAJIŠNIK BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Hrabri Banjalučanin bio je idol mladih, trn u oku fašistima i četničkim izdajnicima, na kraju su ga iz zasjede mučki LIKVIDIRALI...

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 05. Okt. 2019  05. Okt. 2019

  • 2

Glavni junak naše današnje priče je Dragutin Drago Lang, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Rodio se na današnji dan 1921. godine u Banjaluci. Potječe iz radničke porodice. Poslije završene osnovne škole izučio je trgovački zanat i radio kao trgovački pomoćnik.

Vrlo rano je pristupio radničkom pokretu, a već 1938. godine bio je izabran za rukovodioca podružnice trgovačkih radnika i namještenika. Početkom 1940. godine postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a iste godine primljen je i u članstvo Komunističke partije Jugoslavije.

DRAGO LANG

Nakon Aprilskog rata i okupacije Krljaevine Jugoslavije, 1941. godine, Drago je u okupiranoj Banjaluci aktivno radio s omladinom i imao zadatak skojevske aktiviste pripremiti za oružanu borbu. Jula 1941. godine, po partijskom zadatku, napustio je Banjaluku i otišao u Prvi banjalučki partizanski odred na Starčevici. Učestvovao je u prvim oružanim akcijama protiv Nijemaca, ustaša i domobrana oko Banje Luke. Kao omladinski rukovodilac, pored borbe je bio angažiran na uključivanju omladine u NOB i jačanje skojevskih organizacija u selima oko Banje Luke.

Po zadatku Oblasnog komiteta KPJ za Bosansku Krajinu, u jesen 1941. godine, upućen je u Podgrmeč, kako bi tamošnjoj partijskoj organizaciji pomogao u radu s omladinom. Tu je novembra 1941. godine postao član Okružnog komiteta SKOJ-a za sektor Prvog krajiškog partizanskog odreda.

PRVA KRAJIŠKA BRIGADA (Foto: Arhiv) 

Nakon izdaje četničke grupe pod rukovodstvom Rade Radića i napada na partizansku bolnicu u selu Jošavci, kod Čelinca, aprila 1942. godine, kada je poubijano 25 ranjenih partizana, među kojima i dr. Mladen Stojanović, nastala je teška situacija na terenu Trećeg i Četvrtog krajiškog partizanskog odreda.

Oblasni komitet KPJ za Bosansku Krajinu je tamo poslao veći broj iskusnih partijskih aktivista, među kojima i Dragu Langa. Zajedno sa Kasimom Hadžićem, sekretarom Okružnog komiteta KPJ za sektor Trećeg krajiškog NOP odreda, krajem aprila 1942. godine, pošao je iz Gornjeg Ribnika, gdje su se nalazili na političkom savjetovanju, ka Zmijanju i Manjači. Na putu tamo, 1. maja, su svratili u selo Šljivno, gde se održavao veliki narodni zbor povodom Praznika rada. Potom su, s manjom grupom boraca, krenuli ka Gornjem Ratkovu, gdje su ih na putu Mrkonjić Grad—Banja Luka, kod sela Bunareva, 6. maja 1942. godine, iz zasjede napali dijelovi četničkog puka „Manjača“.

Svjesni da se živi ne mogu izvući iz četničkog okruženja, ne želeći se predati, borili su se do samog kraja, a na kraju u toj  borbi i poginuli.

Nakon oslobođenja Jugoslavije, njegovi posmrtni ostaci, skupa sa posmrtnim ostacima Kasima Hadžića, narodnog heroja, i ostalih partizana iz njihove grupe, preneseni su i sahranjeni na Partizanskom groblju u Banjoj Luci.

PRVA KRAJIŠKA BRIGADA (Foto: Arhiv)

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, Dragutin Lang proglašen je za narodnog heroja.

Sve do dolaska novih vlasti 1992. godine, u gradu na Vrbasu, osnovne škole nosile su nazive po narodnim herojima Dragi Langu i Kasimu Hadžiću.

Nekada Osnovna škola “Drago Lang” – danas “Sveti Sava” – najmnogobrojnija je, najstarija je škola na području Banjaluke. 

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...