PIZZA VAM NIKAKO NE USPIJEVA KOD KUĆE: Evo gdje pravite najveću grešku…

Iako se pizza čini kao naizgled jednostavno jelo za pripremu, mnogim od nas tijesto može zadati glavobolje

  • Gastro

  • 20. Okt. 2019  

  • 0

Ako ste svoje ukućane pokušali razveseliti ukusnom domaćom pizzom i u tome podbacili, nemojte još odustati. Evo koje ste greške navjerovatnije uradili:

Tijesto nije dovoljno rastezljivo

Najčešći problem kod pripreme pizze odnosi se na pripremu tijesta. Osnovno pravilo kod pripreme tijesta za pizzu kojeg se morate pridržavati je da pustite tijesto da odstoji. Mnogi u želji da pizza što prije bude gotova odmah krenu oblikovati tijesto i slagati sastojke. Tijesto u toj fazi još uvijek nije dovoljno očvrsnulo i zbog toga će odupirati rastezanju i formiranju. Kako biste to izbjegli, pustite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije nego nastavite s pripremom pizze.

Tijesto je pretvrdo

Ukoliko dodate previše brašna, lako je moguće da će tijesto biti pretvrdo i ukočeno. Također je moguće da ste tijesto predugo mijesili, bilo ručno ili elekričnim mikserom. Predugo miješano tijesto rezultirat će i time da će kora pizze pucati, odnosno da će na njoj pojaviti mjehurići. Treći razlog može biti i upotreba pogrešnog brašna. Najbolje brašno za tijesto za pizzu je glatko brašno.

Pizza je previše "mokra"

Vjerovatno najčešća pogreška koji mnogi rade je da pretjeraju s preljevom za pizzu. Previše umaka i sira, ali i povrća koje pečenjem ispušta vodu, rezultirat će time da će tijesto biti vodenasto i teško, pa će ga biti i teže preseliti u pleh za pečenje. Isto tako, zbog puno sastojaka pizzu je potrebno duže peći, pa je veći i rizik od paljenja dna, prije nego što je gornji dio pizze dovoljno pečen.

Pizzu pečete u prvoj posudi koju pronađete u kuhinji

Mnogi nemaju odgovarajuću opremu za pripremu pizze kod kuće. Svako želi da njegova pizza ima okus po restoranskoj pizzi iz krušne peći, no to je nemoguće postići ako koristite bilo kakvo posuđe. Pizza se peče vrlo kratko i na visokim temperaturama kako ne bi došlo do izvlačenja vlage iz tijesta, stoga se i posuđe u kojem pečete pizzu mora moći brzo zagrijati. 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...