TAKAV POKOLJ SE NE PAMTI: Zločinci su brutalno masakrirali cijeli jedan grad, ni prema djeci nisu imali milosti, a jezivu ulogu u svemu odigrali su DOMAĆI IZDAJNICI…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 21. Okt. 2019  

  • 0

Masakr u Kragujevcu, poznat kao Kragujevački oktobar, je bilo masovno strijeljanje građana Kragujevca i okolnih mjesta koga su na današnji dan 1941. počinile njemačke okupacijske snage u znak odmazde zbog djelovanja ustanika na području okupirane Srbije.

Redom su ubijani nedužni ljudi, uključujući cijele razrede gimnazijalaca, te ovaj masakr predstavlja jedan od najvećih ratnih zločina počinjenih na prostoru Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Obznana o odmazdi:

„Za 10 ubijenih i 26 ranjenih Nijemaca strijeljano je 2.300 stanovnika Kragujevca, prije svega komunista, bandita i njihovih pomagača“.

Jula mjeseca 1941. godine Komunistička partija Jugoslavije je podigla Ustanak u Srbiji protiv nacističkih okupatora. Tokom augusta i septembra je prerastao u masovni narodni ustanak.

Feldmaršal Wilhelm Keitel je 16. septembra 1941. izdao zloglasnu naredbu da se za svakog ubijenog njemačkog vojnika na Istoku ubije 100 komunista, a za svakog ranjenog 50.

On je pritom naložio da se svi slučajevi otpora Wehrmachtu, bez obzira na okolnosti, pripišu komunistima, obrazlažući da se "smrtna kazna za 50 do 100 komunista općenito može smatrati prigodnim iskljupljenjem za život jednog njemačkog vojnika“.

Početkom oktobra, njemačke vojnike su napali partizani u blizini Gornjeg Milanovca, pa su uslijedila masovna strijeljanja civila u Kragujevcu kao direktna odmazda za njemačke gubitke u borbi.

General Franz Behme je od svojih trupa zahtijevao da od Kragujevca stvore zastrašujući primjer, koji mora najteže pogoditi cjelokupno stanovništvo, kako bi pokolebao ustanak u okupiranoj Srbiji.

Njemački izvještaj kaže da su kragujevački civili pobijeni iako nije bilo napada na pripadnike Wehrmachta u tom gradu, zato što drugdje nisu mogli naći dovoljno talaca.

„Ubijanje su vršili na sljedeći način: oni su uzimali ljude po grupama... i tako ih pod jakom stražom vodili na gubilišta, koja su se nalazila kod Sušičkog potoka, Šumarica i topovskih šupa. Gubilišta su se otezala na desetine kilometara. Tu su ih ubijali iz mitraljeza, puškomitraljeza i puščanim plotunima…

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Dotad su svi ostali, koji su čekali na red da idu na gubilišta, slušali štektanje mitraljeza, puškomitraljeza i prasak pušaka, a oni pak koji su bili na putu za gubilište imali su prilike, uoči same smrti na nekoliko minuta, i sve to da vide svojim očima".

(Svjedočenje o masakru civila u Kragujevcu)

Njemački vojnici, potpomognuti srpskim dobrovoljcima i Srpskom državnom stražom sabrali su sve muške osobe iz Kragujevca između 16 i 60 godina, uključujući i đake 5. razreda kragujevačke gimnazije, i izabrali žrtve među njima.

Od 7 ujutru do 14 poslijepodne, Šumaricama je neprestano odjekivala rafalna paljba, a onda je sve utihnulo. Kvota od 2.300 strijeljanih, prema procjeni majora Koeniga, bila je ispunjena. U topovskim šupama ostalo je još oko 350 ljudi. Njih 200 ljotićevci su odveli u školu "Kralj Petar", a u danima nakon strijeljanja ova grupa radila je na ukopavanju mrtvih. Ostali su pušteni kućama, među njima i tada gimnazijalac, a kasnije čuveni glumac Mija Aleksić.

Sahranjivanje je trajalo danima. Ukopavanjem su rukovodile ljotićevske snage uz nadzor njemačkih vojnika.

Nakon rata je u znak sjećanja na žrtve masakra u Šumarici podignut spomen-park. Događaj je ovjekovječila pjesnikinja Desanka Maksimović svojom pjesmom "Krvava bajka".

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...