ZABRANJENI MEMOARI GLAVNOG SOVJETSKOG OBAVJEŠTAJCA OTKRILI RAZLOGE RASPADA JUGOSLAVIJE: „Tito, papa i ja dogovorili smo zapadne granice Hrvatske…“

Zadnjih 35 godina nije se znalo kakva je sudbina zatekla 87 vrpci koje je, radi memoara Ivana Steve Krajačića, snimila poznata novinarka Dara Janeković

  • Jeste li znali

  • 28. Okt. 2019  

  • 0

Ivan Stevo Krajačić, Titova desna ruka, glavni sovjetski obavještajac na Balkanu, kanio je uz njenu pomoć objaviti svoja sjećanja, ali se - iz nepoznatih razloga, na kraju posla - predomislio. Došlo je do sudskog spora, u kojemu je zagrebački sud na kraju zabranio objavu materijala pa je Dara, katkad, samo fragmentarno navodila dijelove.

Nagađalo se da je objavu Krajačićevih memoara stopirao Josip Vrhovec, jugoslavenski ministar vanjskih poslova, koji je Krajačića uvjerio da bi to po njega bilo opasno. Krajačić je, naime, znao najviše što živ čovjek može znati: kako je Tito 1938. dospio na vrh partije, koji su jugoslavenski komunisti surađivali s Gestapom a koji s ustašama, gdje je završila ustaška arhiva iz UNS-a, tko su bili ruski (sovjetski) agenti u Jugoslaviji (on im je, konačno, bio šef), kako je nastradao Hebrang a kako Krcun, kako je pao Ranković, što je bio smisao ustavnih promjena iz 1974. godine, za koga je radila Jovanka, i tako dalje i tomu slično...

"Krajačićeve vrpce" na kraju su lagano potonule u zaborav. O njemu se nikad nije puno govorilo, a on sam, kako se čini, to nije ni želio... Interes za njih obnovio je, međutim, vremešni Josip Manolić, koji je u drugom svesku svojih memoara rekao da su vrpce - kod njega! "Stevo mi je prije smrti darovao snimke razgovora koje je vodio s Darom Janeković.

Zna se što se radi s neposlušnima

Zašto je taj zapis kod mene, predstavlja li neku oporuku ili je zapravo riječ o povjerenju koje je imao u mene znajući da će zapis ugledati svjetlo dana kad za to sazriju uvjeti?

Teško mi je i danas odgovoriti što su mu bile namjere. Svojom nesuđenom biografijom Stevo je znao reći: 'ne štedite me od pohvala nego od pokuda', ali ja nisam njegov biograf nego samo nastojim događaje koji nas povezuju otrgnuti od zaborava, posebice one koji se tiču stvaranja samostalne suverene Hrvatske, i pokazati njegove zasluge na tome putu.", piše na 193. stranici drugog memoarskog sveska Josipa Manolića, naslovljenog "Domovina i špijuni"...

No ono što je iznenadilo čitatelje knjige bila je činjenica da iz tog historiografskog blaga nije citirano praktički ništa, pa je i dalje ostala lebdjeti sumnja o postojanju tih materijala.

Ruske su tajne službe (GRU) u Španjolskoj likvidirale sve koji su se odmetnuli od Staljinove politike. Staljin nije dozvoljavao širenje komunističke revolucije po svijetu, jer bi ga to suočilo s većim neprijateljstvom i izolacijom no što je mogao podnijeti.

Dok se njegov arhineprijatelj Trocki zalagao za "permanentnu revoluciju" kako bi cijeli svijet postao oaza komunizma, Staljin je, kao realist, bio zagovornik doktrine o "komunizmu u jednoj zemlji". A da se ta linija provodi, brinuli su se posebni odredi ubojica, koji su - u Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Meksiku, posvuda - ubijali neposlušne.

Ivan Stevo Krajačić bio je, čini se, na čelu jedne takve skupine egzekutora... No Krajačića vidimo i na nizu drugih lokacija na kojima se stvarala velika povijest.

On 1941. provodi u Zemunu i u Beogradu, baš u vrijeme kad nekim čudom biva uhićen pa potom strijeljan drugi Staljinov ubojica, Mustafa Golubić, Titov partijski neprijatelj. Krajačić je uz Tita u vili u Visokoj, u vrijeme kad (1948) prima Staljinov telegram, kojim Tito biva proglašen izdjanikom.

U sobi su samo Tito, Krajačić i Titov pas. Krajačića potom vidimo u Beogradu kad se Tito ženi s njegovom štićenicom Jovankom, s kojom ostaje u doživotnom prijateljstvu.

Krajačić 1966. priprema i famozni Brijunski plenum, na kojem pada Aleksandar Ranković, a, kako pokazuju ove vrpce, Krajačić pomaže Titu i da, uz suradnju Katoličke crkve, od Italije isposluje priznanje zapadnih granica Jugoslavije, to jest SR Hrvatske.

Bez tog posla RH bi danas imala velikih problema - to postaje posve jasno kad vidimo koliko nam u Piranskom zaljevu, mala i neutjecajna Slovenija može zagorčati život zbog uskog "dimnika" - što bi tek mogla moćna Italija da granice nisu priznate?! Ljudi misle - nastavlja naš izvor - da je Brijunski plenum odrađen na Brijunima.

To je prilično naivan pogled na stvari... Krajačić je prije plenuma odradio razgovore sa svim sudionicima, oni su na otok došli pripremljeni. Znali su koje su njihove uloge i što trebaju govoriti, a da ne bi došlo do neke neočekivane psine, za mjesto plenuma određen je otok, nedostupan običnim ljudima, zaštićen, posve pod kontrolom.

"Kad smo micali Rankovića, odredio sam", piše u transkriptu, "da to bude na Brionima, tako nikakav neprijatelj nije mogao doći i svaka je psina bila otklonjena..." Brijunskim plenumom nije maknut samo Ranković.

Poražena je cijela unitaristička struja, koja se oslanjala na Srbiju i na Udbu. Krajačić, u nizu citata - ne zaboravimo, razgovori su vođeni krajem '70-ih i početkom '80-ih godina - sasvim jasno pokazuje da mu je na umu hrvatska (odnosno republička) samostalnost, i da je posve načistu o tome da ustavne promjene ciljaju na državnost republika.

"Sadašnji je ustav (iz 1974.) kruna svega što smo dugo godina smjerali. K tome se dugo išlo, ali se to što hoćemo nedovoljno izvršavalo", kaže Krajačić pa pojašnjava:

"Sjedio sam dugo godina i u Ustavnoj komisiji i prigovarao Kardelju - dobro, majku mu, ostavite nešto i za republike... smatrao sam da treba nešto ostaviti i federaciji, da vojska treba ostati jedinstvena. Zato sam i rekao, daš im iglu, a ušicu držiš kod sebe... To onda nije ono kuda idemo...".

Stepincu u zatvoru nije baš bila "robija"

Njegove insajderske tvrdnje o tome kako su Partija i Crkva surađivale na utvrđivanju zapadnih granica države - koje je Krajačić, čini se, više doživljavao kao Hrvatsku a Tito kao Jugoslaviju - danas djeluju šokantno. "Stevo mi potom govori", piše u transkriptu, "da je bio jedan od onih koji su gurali da se uspostave diplomatski odnosi s Vatikanom i da profesor Vjeko Cvrlje pođe tamo pošto je kao profesor, i po vanjštini, bio ugodna figura..."

"Podsjeća i na to da je Papa odlučio stvoriti Riječku nadbiskupiju, od Kopra do Karlovca, priznati državnu granicu, koju danas još uvijek reakcionarni krugovi Italije ne priznaju. Znate", rekao je Krajačić, "bila je dosta velika stvar kada je Papa to priznao".

U napadu na Otočac teško je ranjen Ivan Krajačić Stevo, koji je zauzeo položaj na jednom raskršću i pomogao spašavanju Nazora i onih koji su se našli pod žestokim udarom ustaša", kaže gospođa Janeković i dodaje:

"Mislim kako je Krajačić bio vrlo privržen Titu. Znam to po mnogim stvarima. Pitala sam ga čak i to je li on bio atentator Kominterne, poslan da ubije Tita. To mi je demantirao. Stevo je bio pored Tita, ovdje u Zagrebu, kad mu je sovjetski ambasador donio napadačko pismo Staljina i Molotova 1948. Tom prilikom Titov pas, Tigar, zgrabio je ambasadora za ruku."

Na pitanje što je od Steve doznala o prisluškivanju Tita, Dara Janeković u Globusu je rekla: "Krajačić mi je prenio navodne Titove riječi o sumnji da ga prisluškuju.

U njega je, kako je tvrdio Stevo, imao puno povjerenje. Ispričao mi je da su ga Tito i Jovanka pozvali na ručak i da ga je Tito upitao može li mu poslati nekoga da to provjeri. Krajačić je, navodno, poslao dvojicu povjerljivih tehničara malim avionom, provjerili su sve i iste se noći vratili u Zagreb.

Krajačić mi je tvrdio da su pronašli uređaje za prisluškivanje." Jedan detalj iz knjige generala Ljubodraga Đurića pokazuje da je Krajačić zapravo Titu organizirao vlastitu, privatnu tajnu službu. Stevo Krajačić je odmah 1945. u urede na Dedinju postavio prislušne uređaje, tzv. kruške, koje su, nominalno, služile za komunikaciju između dužnosnika, ali su de facto bile prislušni aparati preko kojih su Tito i njegovi pouzdanici znali gdje što tko govori. Dara Janeković govori i o poznatom logoru:

"Pitala sam ga tko je pronašao Goli otok i je li znao što se tamo događa. Rekao je da ga je on otkrio, zajedno s kiparom Augustinčićem. Augustinčić je, navodno, tražio kamen, a Stevo 'sigurno mjesto za informbiroovce'. Crvena armija je već bila u Mađarskoj. Rekao je kako su 'morali internirati informbiroovce koji bi u slučaju napada SSSR-a mogli postati peta kolona', ali da nije znao što se tamo događalo, iako je bio ministar unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, Goli otok nije bio pod ingerencijom Hrvatske nego Saveznog ministarstva unutarnjih poslova. To ih, naravno, ne opravdava. Morali su znati jer se o tome u javnosti već šaputalo…", piše hrvatski Express.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...