NISU SE NI SASTALI, A VEĆ SE RASTALI: Šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta odmah nakon početka, razlog je…

Na početku je verificiran mandat zastupnici Elmi Đogić (Laburistička stranka) koja je, položivši zakletvu, na tu dužnost stupila umjesto nedavno poginulog zastupnika Mirveta Beganovića, njenog bivšeg stranačkog kolege... 

  • Politika

  • 29. Okt. 2019  29. Okt. 2019

  • 0

Potom je zastupnički klub Stranke demokratske akcije zatražio pauzu od sat vremena, koja je u toku. Kao razlog je navedeno usuglašavanje u vezi s predloženim dnevnim redom.

Za dnevni red ove sjednice su, naime, kandidirani Prijedlog zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH i Prijedlog zakona o Registru finansijskih izvještaja.

Za danas i sutra je najavljeno da će biti održana i naredna, sedma sjednica Predstavničkog doma, za koju je predložen veoma obiman dnevni red - više zakona po hitnom postupku, izvještaji o radu u proteklim godinama nekoliko federalnih institucija, agencija ili preduzeća.

Od predloženih zakonskih akata, hitna procedura je predložena za izmjene Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona FBiH te Zakona o zemljišnim knjigama i Zakona o notarima u FBiH.

Zakon o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca predložen je u formi nacrta.

Institucije i preduzeća čije izvještaje o radu treba razmotriti su Federalno pravobranilaštvo, Elektroprivreda d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

Prema najavi, pred zastupnicima će na sedmoj redovnoj sjednici također biti izvještaji o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH, počev od druge polovine 2016. godine do kraja 2018., kao i izvještaji o proteklom dvogodišnjem djelovanju i realizaciji finansijskih planova Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prateći su izvještaji o radu Nadzornog odbora tog fonda.

Federalni zavod za zapošljavanje podnijet će izvještaje o radu u 2017. i 2018. godini, kao i Regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) za lanjski rad i finansijski plan u ovoj godini.

Naredna institucija koja će Predstavničkom domu podnijeti izvještaj o radu u proteklih skoro četiri godine, računajući i prvo polugođe 2019., jeste Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, odakle su upućene i informacije o stanju sigurnosti u Federaciji BiH u navedenom razdoblju.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...