"SB" NA LICU MJESTA: Bili smo na pressu predsjedavajućeg PD Parlamenta FBiH (FOTO)

Nakon svega vidjelo se da je i "predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović reterirao od onako rigidnog stava kada je u pitanju usvajanje Izbornog zakona kao uslova za formiranje vlasti"

Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ/SB

  • Društvo

  • 01. Nov. 2019  01. Nov. 2019

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović na današnjoj kafi sa novinarima najavio je da će se u četvrtak u Mostaru održati sastanak predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije u vezi daljnjeg procesa formiranja vlasti u BiH.

"Poznato je koji je red poteza da bi se vlast formirala. Prvo treba izabrati rukovodstvo Federacije BiH, predsjednike i dopredsjednike, koji predlažu Parlamentu FBiH sastav Vlade FBiH. Mi pozivamo HDZ BiH da imenuje predsjednika Federacije s obzirom da to mjesto pripada kandidatu iz hrvatskog naroda po rasporedu o ravnopravnoj zastupljenosti naroda", istakao je Zaimović.

Nakon svega, dodaje, vidjelo se da je i "predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović reterirao od onako rigidnog stava kada je u pitanju usvajanje Izbornog zakona kao uslova za formiranje vlasti".

"Mislim da je to dobro i da se time otklanjaju prepreke da se ide u formiranje vlasti na federalnom nivou", smatra Zaimović.

Govoreći o Godišnjem planu za NATO (ANP), kaže da taj dokument ne podrazumijeva ulazak u NATO, ali je postao uvjet za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

"Kako ćemo izaći iz toga ne znam, ali mislim da i kompromisi koji su svugdje neophodni imaju svoje granice. Preko onog što znači zakon ne treba da idemo", zaključio je Zaimović.

Također, najavio je da bi sljedeće sedmice Vlada FBiH trebala organizovati sastanak s poslaničkim klubovima koji imaju dileme u vezi zakona o porezu na dohodak, doprinosima i drugih koji se tiču porezne oblasti.

"Kada daju signal da su spremni podržati takvo rješenje ili rješenje koje će značiti da Vlada prihvata neke od amandmana da bi ti zakoni prošli, tada ću zakazati nastavak šeste sjednice koja je prekinuta 29. oktobra", kazao je Zaimović, dodajući da su najmanje dva kluba spremna da glasaju za navedene zakone.

U Parlamentu Federacije BiH Zaimović je danas organizovao kafu s novinarima jer je želio saopštiti i da bi se konačno tokom sljedeće godine moglo riještiti pitanje smještaja Federalnog parlamenta, koji trenutno koristi prostorije zgrade koja je vlasništvu Grada Sarajevo.

"Postignut je dogovor koji treba verificirati još Gradsko vijeće da Federacija ustupi prostor iznad Vječne vatre za Gradsko vijeće, a ova cijela zgrada bi bila na raspolaganju Parlamentu FBiH. Shodno tome planiramo rekonstrukciju ove zgrade, zbog čega predstavnici medija trebaju iskazati svoje potrebe", poručio je Zaimović.

Obećao je novinarima da će se potruditi da bude obezbijeđena novinarska soba za praćenje sjednica, kao i blagovremena dostupnost potrebnih materijala.

"Trudit ćemo se da izjašnjavanje o svakoj tački dnevnog reda što prije prenesemo na web stranici Predstavničkog doma", dodao je Zaimović.  

(SB/Fena)    

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...