MUP RS-a DEMANTIRAO ŽURNAL: "Lukač nije falsifikator"!

Internet portal "Žurnal. info" u tekstu pod naslovom "MUP RS protiv Perice Stanića: Lukač krivotvorio podatke o stažu kandidata za direktora SIPA" objavio je neistine i tendenciozne optužbe, manipulirajući podacima i informacijama, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

  • Mini market

  • 06. Nov. 2019  06. Nov. 2019

  • 1

U saopćenju se navodi da je MUP Srpske 22. oktobra od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ primio akt u kojem se traži podatak ko od prijavljenih kandidata - Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa i Perica Stanić - ima uslove za odlazak u penziju zaključno sa 21. oktobrom ove godine.

Ministarstvo je, u skladu sa tim aktom, nakon provjera u službenim evidencijama koje se vode u skladu sa Zakonom o policiji u unutrašnjim poslovima, Nezavisnom odboru odgovorilo 30. oktobra da "zaključno sa 21. oktobrom ove godine uslove za odlazak u penziju ispunjava Perica Stanić".

Iz MUP-a navode da je prema njihovim evidencijama, Stanić u februaru ispunio uslove za odlazak u penziju, dok Darko Ćulum uslove za odlazak u penziju ispunjava krajem ove godine, dok kandidati Žarko Laketa i Goran Zubac ne ispunjavaju uslove za odlazak.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima predviđeno je da policijski službenik u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za prestanak radnog odnosa zbog sticanja prava na starosnu penziju ima pravo da zahtjeva da mu se staž iz perioda od 1992. do 1995. godine računa u jednostrukom trajanju, a ne dvostrukom, te se u skladu sa tim evidencije MUP-a Republike Srpske razlikuju u odnosu na evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Internet portal "Žurnal.info" objavio je danas da je Fond PIO saopćio da tri kandidata za direktora Sipe ispunjavaju uslove za penzionisanje, a da je MUP RS obavjestio Nezavisni odbor da samo Perica Stanić ispunjava uslove za penziju.

Kako poše Žurnal, Nezavisni odbor je 21. oktobra ove godine od MUP-a RS-a i Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske tražio informacije ko od četiri kandidata za direktora SIPA-e ispunjava uslove za odlazak u enziju. MUP RS-a je odgovorio da samo Perica Stanić ispunjava uslove za penziju. No, samo dan kasnije, jedna druga institucija Republike Srpske je dala drugačije informacije. Suprotno stavu MUP-a, Fond za penzijsko invalidsko osiguranje je utvredio da svi prijavljeni kandidati za direktora SIPA-e, osim Gorana Zupca, ispunjavaju uslove za penziju.

"Darko Ćulum - godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine. Žarko Laketa - godina staža 46: ispunjava uslove za penziju na dan 31. 10. 2019. godine. Perica Stanić - godina staža 47: ispunjava uslove za penziju na dan 31. 10 2019. godine. Goran Zubac - godina staža 38: ispunjava uslov za penziju na dan 9. 12. 2020. godine", navedeno je u dopisu kojeg je Fond PIO poslao Nezavisnom odboru.

Dakle, zvanični podaci koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo Nezavisnom odboru za izbor direktora policijskih agencija na nivou BiH nisu istiniti. Ali zato ti podaci otkrivaju namjeru Dragana Lukača da aktualnog direktora SIPA-e Pericu Stanića izbaci iz utrke za naredni mandat. Lukačevi favoriti su aktualni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te bivši zamjenik direktora Granične policije BiH Žarko Laketa. Obojica su bliski vladajućoj partiji u Republici Srpskoj. 

Nezavisni odbor je, podsjećamo, prije dva dana Vijeću ministara BiH uputio listu kandidata koji isupunjavaju uslove da budi direktori SIPA-e. Prvorangirani na toj listi je aktualni direktor te državne agencije - Perica Stanić, dok je sa liste kandidata otpao Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e koji je smijenjen s te pozicije nakon što je pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela - nesavjestan rad u službi. 

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...