BORENOVIĆ ZA „SLOBODNU BOSNU“: "Mislim da možemo deblokirati rad Parlamenta. Imamo natpolovičnu većinu"!

Jedan od inicijatora promjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH, Branislav Borenović, kasno sinoć rekao je za „Slobodnu Bosnu“ kako je uvjeren da će se oko inicijative okupiti nadpolovična većina zastupnika te izglasati predložene promjene Poslovnika o radu, te tako deblokirati rad najvišeg organa zakonodavne vlasti.

  • Politika

  • 09. Nov. 2019  09. Nov. 2019

  • 2

Klub zastupnika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnio je predsjedavajućem  Denisu Zvizdiću Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika tog doma s ciljem formiranja parlamentarnih komisija bez kojih ovaj dom ne može da radi. 

Potpisnici ovog akta, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić, predlažu da Predstavnički dom, na prijedlog Kolegija, odlučuje o članstvu u komisijama, ako klubovi poslanika ne dostave prijedloge u propisanom roku. 

Ukoliko klubovi zastupnika i Kolegij doma ne postupe u skladu sa navedenim, onda bi, prema prijedlogu Kluba zastupnika SDS-a i PDP-a, Predstavnički dom, na prijedlog klubova zastupnika koji su dostavili prijedloge, odlučio o članstvu u komisijama. Na ovaj način, smatraju oni, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije su Ustavnopravna, Komisija za spoljne poslove, za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, za saobraćaj I komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Potpisnici ove inicijative, zatražili su da se njihov prijedlog razmatra po hitnom postupku.

Jedan od inicijatora promjene Poslovnika o radu, Branislav Borenović, kasno sinoć rekao je za „Slobodnu Bosnu“ kako je uvjeren da će se okupiti natpolovična većinu zastupnika i izglasati predložene promjene Poslovnika.

„Koliko znam Zahtjev za posebnom sjednicom su podrzali kolege iz SDP-a, Naše stranke, zastupnik Jasmin Emrić iz A-SDA, Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Damir Arnaut iz SBB. Mislim da ćemo ostvariti potrebna 22 glasa, jer očekujemo da nam se pridruže i drugi“, kazo je Borenović..  

Borenović kaže da je krajnje neprimjereno da zastupnici primaju platu, a da ne rade.

„Naša je i moralna i zakonska obaveza da pokušamo deblokirati rad Parlamenta BiH. Uskoro ćemo vidjeti hoćemo li u tome uspjeti. Sa ovim prijedlogom mi bi trebali uvesti Predstavnički dom u neki normalni tok, dok je pitanje rada Doma naroda više upućeno za kolege koji čine taj dom, na njima, ili neke od njih, će biti veliki pritisak kako objasniti dalju blokadu rada“, kazao je Borenović.

Borenović smatra da je inicijativa legitimna, ozakonjena i demokratska. Njen isključivi cilj je da  Predstavnički dom počene funkcionirati godinu dana nakon parlamentarnih izbora.

„Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi jer ona je, ne samo legitimna, nego i društveno opravdana s obzirom na to da zbog blokade rada ovog tijela trpi cijela zemlja, posebno ekonomija i investicije jer je na čekanju niz projekata, ugovora, sporazuma koji bi cijeloj zemlji omogućili njen ubrzan rast", rekao je zastupnik Borenović.

Naš sagovornik je u nakraćim crtama pojasnio suštinu predloženih izmjena Poslovnika.

„Izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma PS BiH odnose se na omogućavanje formiranja stalnih parlamentarnih komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje Parlamenta BiH. Te izmjene bi značile da članove komisija bira Kolegijum Predstavničkog doma PS BiH, ako stranke ne dostave njihova imena“, pojasnio je Borenović koji vjeruje da će vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH biti zakazana sljedeće sedmice.

"Komisije imaju veliki značaj u PS BiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini", rekao je Borenović.

Borenović, koji je i predsjednik PDP-a, nazvao je licemjernom situaciju u kojoj parlamentarci primaju platu i putuju po konferencijama, a u isto vrijeme blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH.

(S.B.)
 

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...