MIRISI I OKUSI TRADICIJE: Danas pravimo SARAJEVSKI SAHAN, nema mu ravna…

Naš današnji glavni obrok kućna je varijanta ukusnog jela iz sarajevskih aščinica

  • Gastro

  • 12. Nov. 2019  

  • 0

SASTOJCI

500 g faširanog mesa

1 časa skuhane riže

1 kriška kruha namočenog u mlijeko

1 jaje

2 supene kašike isjeckanih peršina i mrkve

vegeta

sol

biber

1 mala kašikica aleve paprike

1 kašika paradajz pirea

1 goveđa kocka

700 ml vode

Povrće:

8 paprika

4 paradajza

2 tikvice

20 listova raštike za japrak

2 velike mrkve

cijeli listovi peršina

PRIPREMA

Povrće dobro oprati.

Tikvice izrezati na tri dijela pa ih izdubiti.

Paradajzu odrezati vrh te i njega izdubiti...

Paprike očistiti od peteljki i sjemenki.

Mrkvu izrezati na kriške.

Listove raštike kratko obariti u kipućoj vodi.

U posebnu posudu staviti faširano meso, jaje, kruh ocijeđen od mlijeka, rižu, peršin, mrkvu, vegetu, sol, biber i alevu papriku..

Dodati glavicu izrendanog crvenog i tri čena bijelog luka.

U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.

U drugoj šerpi, na malo putera popržite kašiku paradajz pirea i malu kašikicu aleve paprike.

Nasuti goveđi temeljac i pustiti da prokuha.

Povrće napuniti filom od mesa i poredati u dublju tepsiju sa poklopcem.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta na 250 C.

Nakon15 minuta dodati pripremljeni temeljac.

Poslužiti uz kašiku pavlake.

Prijatno!

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...