DEMANTIJ SINDIKALNE ORGANIZACIJE RMU "BANOVIĆI": "Sindikat zaposlenika RMU „Banovići“ d.d. Banovići nema reprezentativnost u ovom kolektivu"

Sindikalna organizaciju RMU "Banovići" redakciji Slobodne Bosne poslala je demantij zbog teksta "ZAPOSLENI U RMU BANOVIĆI PODRŽALI MINISTRA DŽINDIĆA: "Rasvijetlite mučnu istinu". Demantij prenosimo u cjelosti.

  • Društvo

  • 12. Nov. 2019  

  • 0

U Vašim medijima dana 11.11.2019.godine objavili ste tekst  o navodnom podržavanju Federalnog ministra energije , rudarstva i industrije  gosp. Nermina Džindića od strane  Sindikata zaposlenika RMU „Banovići“ d.d. Banovići, a na osnovu akta broj: 122-11/19 od 11.11.2019.godine pod nazivom „STAV SINDIKATA ZAPOSLENIKA RMU „BANOVIĆI“  koji je potpisan od strane Nihada Huremovića, koji u potpunosti  DEMANTUJEMO iz sledećih razloga:

Sindikat zaposlenika RMU „Banovići“ d.d. Banovići koga navodno predstavlja Nihad Huremović, nema reprezentativnost u ovom kolektivu u odnosu na Zakon o radu FBiH jer od gotovo 2900 radnika u pomenuti sindikat je uključeno 98 radnika, dok  reprezentativni sindikat u ovom kolektivu broji 2699 radnika.

Imajući naprijed navedeno u vidu,  Sindikat zaposlenika RMU „Banovići“ nema legalitet ni legitimitet da nastupa ni pred poslodavcem a ni pred drugim institucijama pa ni medijima u ime radnika Rudnika Banovići, a još manje u ime dioničara ovog  kolektiva.

Pored toga, pomenuti stav ne odražava ni stav  98 članova te organizacije, jer je većina od njih svjesna da stavovi ministra Džindića predstavljaju pravno nasilje a plan prestruktuiranja  uništenje ovog kolektiva i cjelokupne lokalne zajednice, jer se radi o zadovoljavanju političkih a ne ekonomskih ciljeva bez obzira na posljedice.

S toga, dopis na osnovu koga ste sačinili i objavili tekst, predstavlja isključivo stav i političko a ne sindikalno djelovanje Nihada Huremovića koji je zloupotrijebio pečat sindikalne organizacije i kroz svoje lično nezadovoljstvo, putem Vaših medija pokušao dovesti javnost u zabludu.

Napominjemo takođe, da je zbog postupaka Huremovića ovaj sindikat isključen iz granskog sindikata odnosno Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Odlukom Upravnog odbora ovog sindikata broj: 108-8/18 od 31.08.2018.godine ( U prilogu Odluka o isključenju ).

Iz navedenih razloga, kao legalni i legitimni predstavnici radnika, kao reprezentativni sindikat Rudnika Banovići i članica Samostalnog sindikata rudara u FBiH, koji predstavljamo interese 2699 radnika našeg kolektiva, radi objektivnog informisanja javnosti i naše obaveze da štitimo interese našeg kolektiva zahtjevamo da objavite ovaj demant shodno zakonskim propisima o informisanju, te još jednom naglašavamo da su postupci minstra Džindića i Fadila Novalića klasični oblik antizakonskog djelovanja koje spada u segment „pravnog nasilja“ protiv čega će mo se nastaviti boriti dozvoljenim sindikalnim sredstvima.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...