RADOVANOVIĆ, SVE PO SPISKU; BLAMAŽA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: „Kralj Milutin prije šest vijekova shvatao je šta će se dogoditi kada Vlasi poput Dodika i Vučića `postanu` Srbi…“

Novi blog Borislava Radovanovića prenosimo u cijelosti

  • Mini market

  • 13. Nov. 2019  13. Nov. 2019

  • 0

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

Vlahu i nacisti Miloradu DodiGu priliči izrugivanje sa srpskom kolektivnom sviješću kakvo smo vidjeli u parlamentu Republike Srpske. No, pravoslavni Srbi trebali bi znati kako je ovaj sumanuti čin izveden na dan kada SPC slavi svetog kralja Milutina, koji je od svih Nemanjića ponajviše branio miješanje Srba i Vlaha. Blagopočivši kralj Milutin prije šest vijekova shvatao je šta će se dogoditi kada Vlasi poput DodiGa i Vučića "postanu" Srbi. I zato mu se vlaška gamad ovako sveti.

Kako okarakterisati ono šta se juče izdešavalo u Narodnoj skupštini Republike Srpske? Nedvosmisleno je u pitanju još jedno teško izrugivanje sa srpskom kolektivnom sviješću, sa kolektivnim racijumom odavno "zrelim" za liječenje.

Na budalasto postavljenoj "informaciji" možete samo izvesti teško budalaste "zaključke" i to je uspjelo vladajućoj većini Srpske materijalizovanoj u odavno odnarođenoj skupštini. Odvajanje poslanika od naroda vjerujte da nije ozbiljan problem, koliko nam se valja zabrinuti nad njihovim "odvajanjem" od zdravog razuma.

S pravom je Hegel tvrdio da je kod Slavena predugo dominirala svijest "sluga-gospodar" (feudalna), zbog čega smo zakasnili u procesu razvoja kolektivne svijesti karakteristične za nacionalne države i nacije. Srbi očigledno ni do danas nisu shvatili osnovicu takvih promišljanja.Ispoljeno sluganstvo spram deklarisanog naciste i etničkog mješanca Milorada DodiGa najbolje dokazuje prednju premisu. Po čemu je DodiG nacista?

Pa nacista je onaj ko se deklariše kroz nacističke simbole, a tri raširena prsta su nedvosmisleno dokazano početni simbol nacizma. Pisao sam kako su Pavelić i  Kvaternik proglasili NDH sa tri raširena prsta, a u znak identifikovanja sa Trećim Rajhom.

Objavio sam i fotografije tog čina, kao i brojne slične fotografije nacista, te davno ukazao kako (tadašnjem) Predsjedniku Republike Srpske ne priliči ispoljavanje nacističkih simbola. Razjasnio sam i devetomartovsku podvalu Vuka Draškovića, te pojasnio kako tri spojena prsta čine simbol srpskog pravoslavlja ili Svetosavlja. Ne smije se razdvajati Oca, Sina i Duha svetog.No, Milorad DodiG drži se svojih simbola (vidi foto), pa makar bili i nacistički. Ko prezentuje nacističke simbole po difoltu je nacista, a da ne ulazimo u formu vladavine. Ukoliko mu se ne dopada što ga nazivam nacistom neka me tuži, pa ćemo argumente razmijeniti na sudu, a da na ovu temu ne bih trošio prostor.

Zašto ističem "DodiG"? Dovoljna su dva razloga. Prvo, nema srpskog prezimena Dodik, odnosno tek je u pitanju varijacija mnogo poznatijeg prezuimena DodiG. Samo, ni "dodig" nije prezime, nego imenica. Riječ "dodig" označava osobu koja se "dodigla" ili doselila na neki prostor i to najčešće u vrlo negativnom smislu (bespravno).

Imate mnoštvo srednjovjekovnih istorijskih izvora kakvi pojam "dodig" jasno tumače kroz stočarsko nomađenje, odnosno da je "dodig" onaj što se spušta sa planine radi ispaše stoke. I redom se ukazuje kako su u pitanju Vlasi kakve je još Vizantija protjerala u nepristupačne planine.

U srednjevjekovnom slavenskom jeziku pojam "vlah" prvotno znači "stranac", a kasnije precizira upravo tog nekakvog romanskog mješanca - stočara nomada. Upravo su se Nemanjići ozbiljno bavili problematikom tih za Srbe naprihvatljivih Vlaha.

Najrigidniji od Nemanjića svakako je bio kralj Stefan Uroš II Milutin, koji je poveljom iz 1315. godine izričito zabranjivao miješanje Srba i Vlaha. Nalagao je da se bračne zajednice između Srba i Vlaha imaju silom razvrgavati.Zato je omržem među Vlasima koji su se vijekovima pokušavali inkorporirati u slavensku populaciju, a ponajviše ženidbama i naseljavanjima u ravnicama gdje su gospodarili Srbi ratari i njihovi kraljevi poput Milutina.


Elem, vrijeme čini svoje, pa tako i Vlasi postadoše prvotno hrišćani, a potom i Srbi ili Hrvati. Znamo kako je vjersko svrstavanje bilo podloga za etničko deklarisanje. Upravo je kod porijekla Milorada Dodika to odlično vidljivo.

To što je Dodikov (pra)djed zbog interesa konvertovao iz katolika u pravoslavca, počeo se deklarisati kroz ženin etnicitet, pa i promijenio zadnje slovo prezimena, ne znači da je mogao promijeniti genetski kod. Pritom, prezime nije promijenio u mjeri da ne bi prepoznali kako je riječ o nekom ko se "dodig'o" u Lijevče.

Što se tiče drugog "srpskog vožda" Aleksandra Vučića bar su njegovi Čipuljići od davnina poznati kao vlaško selo, čiji mještani vjerski i etnički konvertuju u zavisnosti od identiteta okupatora. Svako malo. Uostalom, onaj ko se iz interesa predstavlja ovakvim ili onakvim u osnovi ostaje neartikulisani mješanac.

Milorad DodiG i Aleksandar Vučić moraju svakodnevno bar deset puta javno ponavljati kako su pravoslavni Srbi upravo zbog straha od nemanjićkih zakona. Ponajviše zbog straha od kralja Milutina, koji je takve i silom razdvajao od Srba, pa je razumljivo da mu se ovako svete.

Znate, kada parlament nečega šta se naziva Republika Srpska na dan kada SPC slavi svetog kralja Milutina, 12. novembra, ispoljava opšti besmisao i sunovrat nacionalne svijesti možemo samo govoriti o perfidnoj vlaškoj odmazdi.

Eto, koliko je zdravog razuma ispoljeno u Narodnoj skupštini RS toliko pod "teoriju zavjere" možemo podvesti tvrdnju kako je Dodik insistirao da se zasjedanje okonča nakon ponoći, odnosno na dan svetog kralja Milutina.

Za kraj moram patrijarha Irineja podsjetiti zbog čega je tačno kralj Milutin proglašen svecem. Za života je sagradio četrdesetak pravoslavnih crkava širom srpskih zemalja, pa sve do zdanja na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu... Time je ujedno i pokazivao državničku umješanost na kakvoj mu kompletna nemanjićka loza može pozavidjeti.

Nije problem što patrijarh Irinej onako odlikuje Vučića i Dodika, nego što ih predstavlja kao pravoslavne Srbe - čime grubo vrijeđa sve koji se samospoznaju kroz Svetosavlje. No, doći će on na "raport" svetom kralju Milutinu, pa bi mu već sad valjalo razmišljati kako izbjeći zasluženu kaznu.

(Prenosimo s autorovog bloga)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...