POLITIČKI ANALITIČAR IZ BEOGRADA DOBRO PROTRESAO VOŽDA IZ LAKTAŠA: "Milorad Dodik u političkom smislu ima 100 problema, RS samo jedan, a to je ON"

Dodik je postao kamen oko vrata i SNSD-u, smatra on

  • Mini market

  • 13. Nov. 2019  13. Nov. 2019

  • 1

"Sama činjenica da već više od godinu dana Milorad Dodik ne može da formira Savjet ministara govori o njegovoj nemoći. Čin formiranja Savjeta ministara od strane drugih političkih faktora iz Republike Srpske značiće Dodikov poraz i samim tim pokrenuti mnoge događaje i u Republici Srpskoj", kaže u intervjuu za Insajder politički analitičar iz Beograda Željko Avramović i dodaje:

"A sam Dodik je postao kamen oko vrata i SNSD-u i mnogim ljudima u SNSD-u. Ukoliko dođe do formiranja Savjeta ministara u nekoj drugoj konstalaciji, bez SNSD, u narednih mjesec ili dva dana, to će se neminovno reflektovati i na Republiku Srpsku i na parlamentarnu većinu u Republici Srpskoj. Može se desiti da i prije lokalnih izbora Milorad Dodik ostane bez vlasti na nivou Republike Srpske."

INSAJDER: Ko je koga pobijedio na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, Dodik opoziciju ili opozicija Dodika?

AVRAMOVIĆ: Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske je pokazala nekoliko stvari. Prvo, da Milorad Dodik, u političkom smislu, ima 100 problema, a da Republika Srpska ima samo jedan, a to je Milorad Dodik. On je najveći proizvođač problema. Drugo, sjednica je pokazala koliko je Dodik spreman na samoponiženje i posipanje pepelom da bi amortizovao, a ne riješio svoje probleme. Treće, politički i pravni značaj zaključaka koje je donijela NSRS jednak je političkoj i pravnoj težini zidnih novina u bilo kojoj osnovnoj školi u Republici Srpskoj. Od Dodika smo mogli da čujemo da je bio u zabludi i da je bio naivan. Zbog toga što naivni i zabludjeli vode Republiku Srpsku već 20 godina ona je na začelju Evrope u svakom segmentu. Što se tiče pobjednika i poraženih - poražena je Republika Srpska, odnosno svi njeni građani. Ono što je Republika Srpska dozvolila da se desi u njenom parlamentu nijedna ozbiljna država ne dozvoljava.

INSAJDER: Šta je opoziciji u Republici Srpskoj činiti?

AVRAMOVIĆ: Na posebnoj sjednici opozicija je pokazala dvije stvari koje su za njih najznačajnije. Prvo, da su se oslobodili kompleksa Milorada Dodika. Drugo, da su naučili igru koju im Dodik servira već 20 godina, a to je da kada god je on u problemu pokušava da se zakloni iza Skupštine Republike Srpske, da napravi od nje pozorište u kojoj su oni, najčešće, bili statisti. Ovaj put nisu bili statisti, nisu prihvatili igru koja im je nametnuta. Po mom mišljenju, najbolje bi bilo da nisu ni došli na sjednicu jer je Dodik sam zakuvao ovu kašu, niko osim njega nije učestvovao u stvaranju ovakve atmosfere, i red bi bio da je on sam i pojede.

INSAJDER: Zašto je Dodik, uopšte, sazvao posebnu sjednicu NSRS. Šta je pozadina?

AVRAMOVIĆ: Ponoviću ono što sam na početku rekao. Milorad Dodik ima 100 problema i da bi riješio i amortizovao te problem, on pokušava da Republiku Srpsku uvede u problem. Njemu je Skupština Republike Srpske uvijek služila da se pokrije i da neke svoje ideje institucionalizuje. Svrha ovosedmične sjednice je potpuno iracionalna, odluke nemaju nikakvu ni pravnu ni političku težinu, već mu je samo trebalo da još jednom pokaže kako je on najveći Srbin i kako je najveći zaštitnik Republike Srpske. Već godinama govorim, ako Dodik nastavi ovako da je štiti - Republika Srpska će nestati.

INSAJDER: Koji bi mogli biti naredni Dodikovi potezi?

AVRAMOVIĆ: Milorad Dodik je napravio grešku koja je svojstvena većini srpskih vladara. On razmišlja samo kako da što duže ostane na vlasti, a nijednog trenutka ne razmišlja kako će sa te vlasti sići. Ozbiljni političari, ozbiljni vladari, znaju da je vrhunac njihove vladavine čin krunisanja, a da poslije tog čina kreće silazak sa vlasti, koji će se, u nekom trenutku, neminovno desiti. Jedino što Milorad Dodik može za sebe da uradi jeste da razmišlja kako da siđe sa vlasti. Da učini veliku uslugu i sebi i Republici Srpskoj.

INSAJDER: Šta SDS i PDP u ovakvoj situaciji treba da rade u Sarajevu? Da li je pametno da formiraju novi Savjet ministara?

AVRAMOVIĆ: U svakoj normalnoj i demokratskoj zemlji vlast formira onaj ko je u stanju da skupi dovoljan broj poslanika za formiranja vlade. Ukoliko PDP i SDS mogu da sa partnerima iz Federacije obezbijede dovoljan broj poslanika za formiranje Savjeta ministara, mislim da je potpuno legitimno da se on formira i to treba učiniti što prije. Svi oni koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu, a to je prije svih SDA, su prihvatili da učestvuju u blokadi Bosne i Hercegovine. Mislim da najveća odgovornost leži na Stranci demokratske akcije, jer tu imamo problem što već godinu dana pokušava da se postigne dogovor između jedne političke stranke i dvije interesne grupe. SNSD i HDZ su daleko od političkih stranaka, one su interesne grupe i tako se ponašaju već 20 godina. I tu je dogovor nemoguć. Ako je dogovor u tom trouglu nemoguć - onda ga treba tražiti u drugim okvirima. Ne vidim zašto PDP i SDS ne bi formirali Savjet ministara.

INSAJDER: Ali tu je famozni ANP. Šta će biti sa ANP-om, ako u Savjet ministara uđu SDS i PDP?

AVRAMOVIĆ: Milorad Dodik je tražio MAP 2009. godine i poslije 10 godina ga je dobio. Nije slučajnost što je aktivacija MAP-a uslijedila svega dva mjeseca poslije izbora koji su sprovedeni u Bosni i Hercegovini. Mislim da je tako brza aktivacija bila posljedica Dodikove pretplate prema Zapadu i prema međunarodnoj zajednici. Odnosno, obećanja "dozvolite mi da pokradem ove izbore, a ja ću sprovesti ono što sam obećao". Sada je došao u situaciju da ne može da sprovede ono što je obećao. Mislim da upravo i NATO i međunarodna zajednica insistiraju da onaj koji je započeo i preuzeo obavezu to i završi. Pozicija svih drugih stranaka po pitanju ANP i puta BiH ka NATO će biti neuporedivo relaksiranija. Činjenica je da je NATO tema o kojoj se treba razgovarati i povesti širi dijalog. Po mom mišljenju, to nije zabranjena tema, ali se odluka ne može donositi preko koljena i ne može biti predmet lične trgovine. Mislim da je aktivacija MAP-a u direktnoj vezi sa rezultatima izbora, odnosno sa prihvatanjem rezultata izbora od strane međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država. Sada je i vrapcima na grani jasno da su ti izbori bili brutalno pokradeni.

INSAJDER: Da li u novom Savjetu ministara koji bi formirali PDP i SDS, bez SNSD, ima mjesta za HDZ?

AVRAMOVIĆ: Nisam siguran da je HDZ spreman da brani SNSD do samouništenja. Ukoliko stranke na nivou BiH, koje imaju racionalan pristup i politici i državi, dođu u situaciju da formiraju Savjet ministara, mislim da će HDZ prihvatiti da u njemu učestvuje, a da će SNSD ostati bez funkcija i članstva u Savjetu ministara. HDZ ima sestrinski odnos sa SNSD-om, ali sve do granice dok njihovi lični i partijski interesi ne budu ugroženi na taj način. Mislim da Milorad Dodik neće biti taj zbog koga će Dragan Čović žrtvovati i sebe i svoju stranku.

INSAJDER: Mnogi kažu da bi ključnu ulogu u narednim mjesecima na političkoj sceni Republike Srpske i Bosne i Hercegovine mogao odigrati DNS. Vaš komentar?

AVRAMOVIĆ: Politika je previše ozbiljna stvar da bi se njom bavili amateri, jer ona, prije ili kasnije, diletante odbaci kao strano tijelo. Marko Pavić je nedolaskom na posebnu sjednicu NSRS pokazao da je najozbiljniji, ili bar jedan od najozbiljnijih, političara u Republici Srpskoj. DNS se nalazi na prekretnici. Kojim putem će krenuti to nije na meni da sugerišem. DNS je politička organizacija koja je na proteklim izborima pokazala da ima uporište u biračkom tijelu. Da li će dozvoliti da potone zajedno sa Miloradom Dodikom ili će opstati i isplivati kao jedan od najznačajnijih faktora u Republici Srpskoj, to zavisi isključivo od njih.

INSAJDER: Pod pretpostavkom da SDS i PDP formiraju Savjet ministara u Sarajevu, šta bi se u narednim mjesecima moglo dešavati na političkoj sceni Republike Srpske?

AVRAMOVIĆ: Sama činjenica da već više od godinu dana Milorad Dodik ne može da formira Savjet ministara govori o njegovoj nemoći. Čin formiranja Savjeta ministara od strane drugih političkih faktora iz Republike Srpske značiće Dodikov poraz i samim tim pokrenuti mnoge događaje i u Republici Srpskoj. Sam Dodik je postao kamen oko vrata i SNSD-u i mnogim ljudima u SNSD-u. Ukoliko dođe do formiranja Savjeta ministara u nekoj drugoj konstalaciji, bez SNSD, u narednih mjesec ili dva, to će se neminovno reflektovati i na Republiku Srpsku i na parlamentarnu većinu u Republici Srpskoj. Može se desiti da i prije lokalnih izbora Milorad Dodik ostane bez vlasti na nivou Republike Srpske.

(Oslobođenje)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...