NERVIRA VAS SPORI MOBITEL, NIŠTA ZATO: Evo kako uz pomoć nekoliko klikova UBRZATI RAD PAMETNIH TELEFONA…

Donosimo 7 savjeta za ubrzanje rada pametnog telefona

  • HiTec

  • 14. Nov. 2019  

  • 0

Izbrišite aplikacije koje ne koristite

Uđite u postavke vašem pametnog telefona (Settings) te nakon toga odaberite Aplikacije (Apps). Pregledajte sve aplikacije koje su instalirane. Među njima sigurno ima aplikacija koje gotovo nikad ne koristite, pa nema smisla da budu na „smartphoneu“.

One ponekad, a da vi ni ne znate, mogu trošiti CPU pametnog telefona i tako koristiti resurse mobitela.

Dodirnite ime aplikacije koju želite deinstalirati, tada ćete dobiti ekran s „Deinstaliraj“ gumbom. Klikom na njega, aplikacija će biti obrisana.

alt

Primjer brisanja aplikacije AccuWeather

Obrišite memoriju za pohranu podataka 

S vremena na vrijeme memoriju za pohranu podataka (fotografije, video, muzika,…) je dobro osloboditi. Naravno, fotografije ćete prebaciti na svoje računalo i sačuvati ih.

alt

Primjer pregleda “foldera” u kojem se nalaze fotografije na Noa H10 smartphoneu

Kada fotkate pomoću mobitela, dobar savjet je da odmah nakon fotkanja pobrišete fotografije s kojima niste zadovoljni. Ne učinite li to odmah, siguran sam da će ostati na vašem pametnom telefonu.

Tako će memoriju zauzeti fotografije koje su mutne, na kojima jedna od osoba žmiri ili ne gleda u kameru te ostale fotke s kojima niste zadovoljni.

To ćete jednostavno napraviti tako što ćete ući u „Galeriju“, izabrati tj. selektirati fotografije i obrisati ih. Isto vrijedi i za video.

Ono što dodatno „puni“ memoriju vašeg mobilnog ljubimca su datoteke koje se nalaze u folderu „Downloads“. Siguran sam da tamo imate raznih datoteka kao što su fotografije, PDF dokumenti, zvučne datoteke, ZIP datoteke, možda koji video. Zapravo, sve te datoteke vrlo vjerojatno više ne trebate te ih stoga i obrišite.

U popisu vaših aplikacija, pronađite i dodirnite “Preuzimanja”. Dobiti ćete popis datoteka koje ste preuzeli s Interneta. Prstom dodirnite i držite jednu od njih dok vam se ne prikaže opcija (koš) za brisanje. Možete selektirati i obrisati više ili sve datoteke od jednom.

Obrišite „cache“ memoriju

Podaci iz predmemorije (cache) obično su korisni jer ih aplikacije koriste kako bi brže učitale sadržaj. Dobro napisane aplikacije zapravo znaju kada je vrijeme za brisanje „cache“ memorije, pa će to napraviti same. No, naravno da ima i onih koje to ne rade, pa se s vremenom taj „folder“ zapuni te vam može zauzeti i po nekoliko GB memorije.

U tom slučaju, možete ga obrisati. Jednostavno otiđite u postavke (Settings), zatim u „Pohrana i USB“ te izaberite „Podaci iz predmemorije“. Pojavit će vam se upit želite li obrisati „cache“ podatke.

alt

Brisanje podataka iz predmemorije (cache)

Isključite widgete i animacije

Svi „Widgeti“ koje imate na početnom zaslonu su super, odlični, dobro izgledaju, ali oni također troše resurse vašeg „smartphonea“.

Naravno, uključeni „widgeti“ neću napraviti nikakvu štetu, ali ako ih imate previše, definitivno će s vremenom usporiti pametni telefon. Ako imate uključene „widgete“ koje ne trebate, isključite ih.

alt

Isključite nepotrebne “widgete”

Razne animacije i specijalni efekti koje možda imate uključene preko „launchera“, definitivno izgledaju super. No, i to može usporiti rad pametnog telefona. Kako ih isključiti?

Uđite u postavke (Settings) te zatim dodirnite “O telefonu”. Nakon toga “sklolajte” ekran do kraja te 7 puta za redom dodirnite “Broj međuverzije” kako biste ušli u “opcije za razvojne programere” gdje imate na raspolaganju dodatne postavke sustava.

alt

Sada se vratite korak nazad, opet na postavke (Settings) te pronađite i dodirnite “Opcije za razvojne programere”. Pronađite nešto niže dio pod nazivom “Crtež” (Drawing). Pronađite “Brzina animacije prozora” koja je postavljena na vrijednost 1x te isključite animaciju.

alt

Zatvorite pokrenute aplikacije

Većina ljudi koristi pametni telefon i aplikacije ni ne razmišljajući da se pokrenuta aplikacija ne gasi kada izađete iz nje. Tako ćete nakon samo 2-3 dana možda imati otvoreno 10, 15 ili više aplikacija koje zapravo rade „u pozadini“.

Sve one, ili većina njih koristi resurse pametnog telefona (procesor, memoriju, bateriju) pa ih je dobro ponekad i sve zatvoriti.

Jednostavno malo duže držite “home” tipku i pojaviti će vam se eknan s otvorenim aplikacijama.

alt

Zatvaranje aplikacija koje rade u pozdaini i troše resurse pametnog telefona

Aplikacije možete ugasiti jednu po jednu, tako da jednostavno je “povućete” lijevo ili desno, tako da dodirnete “X” u gornjem desnom kutu aplikacije ili da ih zatvorite sve dodirom na ikonu koša za smeće.

Ponekad ugasite i resetirajte pametni telefon

Pametni telefon ponekad ne gasimo po nekoliko dana. Činite li to i s računalom ili laptopom? Mislim da ne, njih ugasimo. Isključujete li svoj pametni TV ili vam radi cijelu noć?

Uopće ne razmišljamo da je pametni telefon sofisticirani uređaj kojeg ponekad treba ugasiti „da se odmori“. Stoga, slobodno ga ponekad ugasite preko noći.

alt

Ponovno pokrenite pametni telefon

S druge strane, samo resetiranje (ponovno pokretanje, restartanje) samog uređaja može poboljšati njegov rad i učiniti ga bržim.

Povratak na tvorničke postavke

Ovo je možda zadnja stvar koju možete sami napraviti kako bi vaš usporeni „smartphone“ učinili bržim. Povratak na tvorničke postavke (Factory reset) zapravo vraća mobitel u stanje u kakvom je bio kada ste ga kupili.

Da biste pametni telefon vratli na tvorničke postavke, otiđite u Postavke, te pod “Osobno” pronađite i dodirnite “Kopiranje i poništavanje”. Zatim dodirnite “Povrat na tvorničke postavke” te na kraju dodirnite “Poništi telefon”.

alt

Vraćanje pametnog telefona na tvorničke postavke

Prije ovakvog poteza, obavezno napravite kopiju svih kontakata, fotografija, video i ostalih bitnih dokumenata koje imate spremljene na njemu. Jednom kada pokrenete „factory reset“ nema više povratka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...