NA SVE SU SPREMNI SAMO DA OČUVAJU ČOVIĆA: U Zagrebu NEGIRAJU konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH

Tako su u zagrebačkom “Napretku” ustvrdili da istina o bosanskohercegovačkim Hrvatima stanuje u Zagrebu, i da samo u Zagrebu imaju ekspkluzivno pravo na zastupanje mišljenja i stavova svih Hrvata ili eventualno u Mostaru, sve dok glas iz Mostara na proturiječi zagrebačkom.

  • Mini market

  • 14. Nov. 2019  

  • 3

Prije nego je održana promocija knjige "Izdaja Bosne" autora Stjepana Kljuića u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu iz zagrebačke podružnice Napretka oglasili su se i naveli da  promocija knjige člana Predsjedništva Republike BiH “nije u organizaciji HKD Napredak – Zagreb”.

U saopćenju pred promociju knjige naglasili da “ne dijele ranije izrečene tvrdnje i stavove samog autora, a za koje pretpostavljaju da će biti, u nekom obliku, ponovno izrečene i na zagrebačkom predstavljanju na kojem sudjeluju prof. dr. sc. Ivo Banac i Zlatko Topčić” te da je “jedna od tih izjava gospodina Kljuića i ta kako je Zagreb, između ostalog, krvnik Hrvata u BiH”

Podsjećamo da je Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano 1902. radi pomaganja đacima i zanatlijama, a kasnije i studentima u Sarajevu. HKD “Napredak” u Zagrebu predstavlja jednu od glavnih podružnica, kao i u drugim gradovima poput Mostara, Tuzle, Beča i Hamiltona u Kanadi.

HKD “Napredak”, pogotovo u Sarajevu imao je, i ima i dalje, veliki, historijski, značaj za sve Hrvate širom svijeta, i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih institucija Hrvata, ali ne samo Hrvata, već i drugih naroda koji pripadaju južnoslavenskoj jezičkoj zajednici.

U saopćenju HKD “Napredak” Zagreb povodom promocije knjige Stjepana Kljuića navedeno je i slijedeće: 

“Pozdravljamo konstruktivne rasprave i dijalog o položaju i pravima Hrvata u BiH i Bosni i Hercegovini uopće, no dužni smo istaknuti kako je službeni Zagreb u najdramatičnijim razdobljima i za BiH i za Hrvate, ali i ostale konstitutivne narode i građane te zemlje, kao i danas, bio i ostao isključivo prijatelj i partner, a ne “krvnik”. O tome, u ovom konkretnom slučaju, svjedoči i činjenica da će se knjiga gospodina Kljuića takvog sadržaja predstaviti i u samom središtu Zagreba, što dovoljno govori o slobodi govora uopće. Takvom razinom i oblicima sloboda glavni gradovi naših susjednih zemalja, nažalost, još se uvijek ne mogu pohvaliti.”

Tako su u zagrebačkom “Napretku” ustvrdili da istina o bosanskohercegovačkim Hrvatima stanuje u Zagrebu, i da samo u Zagrebu imaju ekspkluzivno pravo na zastupanje mišljenja i stavova svih Hrvata ili eventualno u Mostaru, sve dok glas iz Mostara na proturiječi zagrebačkom. Istovremeno, u zagrebačkom “Napretku” zapali su u proturiječnost navodeći kako je Zagreb prostor “slobode” čime se “glavni gradovi susjednih zemalja još uvijek ne mogu pohvaliti”, dok istovremeno Sarajevu, kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine i glavnom gradu bosanskohercegovačkih Hrvata, uskraćuju pravo na mišljenja i stavove.

Ukoliko zaista smatraju Hrvate u BiH konstitutivnim narodom i naglašavaju potrebu za ravnoravnošću sva ti naroda u BiH, zar nije prirodno da sarajevski Hrvati, i Hrvati iz svih dijelova BiH, imaju pravo na svoj glas, i svoje stavove o politici Republike Hrvatske tokom rata, po cijenu i da se ratno rukovodstvo Republike Hrvatske direktno prozove za njihovu nesreću, ukoliko za to ima argumenata. Presude haškog tribunala, kao i knjiga Stjepana Kljuića, nesumnjivo potvrđuju da odgovornost snosi i zvanični Zagreb.

Da stvar bude još gora svjedoće i stavovi trenutno najuglednijeg hrvatskog historičara Ive Banca koji je na promociji istakao slijedeće:

“Nažalost ovdje (u Bosni i Hercegovini) imate mnošto negativnih velesila koje preko BiH ostvaruju svoje strateške planove. U prvom redu tu imamo intervenciju Putinove Rusije, koja je u BiH našla vrlo plodno tlo, ne samo među Dodikovim sljedbenicima, nego, što je za nas (Hrvatsku) posebno tragično, u vodstvu bosanskohercegovačkog HDZ-a. Dragan Čović koji je satelit satelita, sprovodi jednu politiku koja će u konačnici BiH pretvoriti u satelit Putinove Rusije.”

Profesor Banac je samo istakao očigledno, no to u Zagrebu ne predstavlja problem. Izgleda da je u Zagrebu poželjnije da se iz Moskve utječe na politiku bosanskohercegovačkih Hrvata nego iz Sarajeva.

Takva politika HDZ-a BiH nije od jučer. Naznake u kojem će ta polika krenuti mogle su se osjetiti na simboličnoj razini još prije dvadesetakak godina kada je u centru Stocu izgrađen spomenik don Ivanu Musiću na kojem je zapisano: “Hrvatskom vojvodi don Ivanu Musiću, osloboditelju Stoca od višestoljetnog robovanja Turcima, prigodom 120-e godišnjice podigoše zahvalni Hrvati stolačkog kraja”.

alt

Don Ivan Musić bio je jedini istaknuti vojskovođa protiv osmanske vlasti tokom ustanka u Bosni i Hercegovini od 1874. do 1878. godine koji je u toj borbi okupljao katolike, budući da su se bosanskohercegovački katolici uglavnom držali po strani od sukoba, a dobrim dijelom i pružali podršku zvaničnoj osmanskoj vlasti i učestvovali u regrutaciji. Njegovu borbu direktno je finacirala Crna Gora koja je tada bila pod snažnim utjecajem carske Rusije. Podizanje ovog spomenika predstavlja jasnu sliku kakvo kulturno pamćenje od 90-ih godina gradi bosanskohercegovački HDZ unutar hrvatskog naroda.  

(S. B.)

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...