BILA JE TO KLAONICA, NAJKRVAVIJA BITKA U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA: Jedan potez nanio je FAŠISTIMA PORAZ, nakon kojeg se nikada više nisu oporavili…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 19. Nov. 2019  

  • 0

Bitka za Staljingrad bila je jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu i jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti.

Smatra se da je ova bitka bila psihološka prekretnica rata, Staljingrad je ujedno bio i krajnja točka prodora njemačkog Wehrmachta u dubinu teritorija Sovjetskog Saveza. Bitka se vodila na području Staljingrada (danas Volgograd), a sastojala se od njemačke opsade južnog dijela grada, bitke unutar grada i sovjetske protuaofenzive u kojoj su uništene ili zarobljene preostale snage Sila osovine na tom području.

Sile osovine su u ovoj bitki izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom bojištu i od tog se gubitka nisu nikada uspjele oporaviti. Za Sovjete, pobjeda kod Staljingrada značila je početak oslobađanja domovine i prvi korak ka pobjedi nad nacističkom Njemačkom.

Staljingrad je u ljeto 1942. godine kada je započela velika njemačka ofenziva (u kojoj su sudjelovale i talijanska, mađarska i rumunjska vojska) imao oko 600.000 stanovnika. U sljedećih nekoliko mjeseci u tim je ratnim operacijama, a Staljingradska bitka bila je njihov centralni dio, s obje je zaraćene strane poginulo i ranjeno više od 1,8 milijuna vojnika, više od 600.000 osovinskih i nešto manje od 1,2 milijuna sovjetskih.

Namjera je njemačke vojske velikom ljetnom ofenzivom 1942. godine bila zauzeti Staljingrad i prodrijeti dublje na Kavkaz i zauzeti važna i velika naftna polja. Isprva je njihova ofenziva bila uspješna i već krajem kolovoza 1942. godine njemačka vojska dolazi na rubove grada. Staljingrad je bio važan simbolički, zbog naziva, ali je imao i veliku stratešku važnost. Bio je važno industrijsko i ključno prometno središte na putu Volgom iz unutrašnjosti Rusije do Kaspijskog jezera.

U kasno ljeto 1942. u gradu su započele ulične borbe, a sovjetski zapovjednik general Vasilij Čujkov odlučio je da njegovi vojnici moraju biti u stalnom bliskom dodiru s neprijateljem. Tom je taktikom uvelike otupio njemačku ofenzivnu oštricu. Ratno zrakoplovstvo bilo je gotovo nemoguće koristiti jer nisu postojale jasne linije između osovinskih i sovjetskih jedinica, a u uličnim borbama tenkovi su bili neefikasni.

 

Preokret se zbio u na današnji dan 1942. godine kada je Crvena armija pod zapovjedništvom generala Žurkova izvela ofenzivu sjeverno od grada i odsjekla 6. njemačku armiju. Iz tog se okruženja njemačka vojska nije izvukla, Hitler je odbijao svaku pomisao o tome da joj dopusti proboj.

Šesta armija bila je elitna njemačka postrojba, sastavljena od iskusnih vojnika i zapovjednika i moderno naoružana. Opkoljeno je bilo 330.000 vojnika, ubrzo su zapali u goleme probleme s opskrbom, a ozbiljan neprijatelj bila im je i oštra zima. Na koncu se predalo njih nešto više od 90.000.

Staljingradska bitka bila je psihološka prekretnica Drugog svjetskog rata. Iako je Treći Reich u gotovo isto doba doživio težak poraz u Sjevernoj Africi, potpuno uništenje elitne njemačke armije preokrenulo je tijek rata na istočnom, najvećem bojištu Drugog svjetskog rata.

Bio je to tek početak strašne petomjesečne bitke u kojoj je sudjelovalo 2,2 milijuna vojnika, desetci tisuća topova, te tisuće tenkova i aviona. Poginulo je, ranjeno ili nestalo više od 700.000 osovinskih i više od 1,1 milijuna sovjetskih vojnika.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...