GOTOV JE: Dodik odbio i preimenovani ANP, što je njegov novi korak ka poziciji između Čekića i Nakovnja

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Mini market

  • 19. Nov. 2019  

  • 0

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

Milorad Dodik ponovo je, prije par dana, odbio slanje ANP-a (ovaj put ne pod tim imenom) u Brisel, samim tim i aktivaciju MAP-a, što je kontinuitet derogiranja državnih obaveza.

2.

Taj kontinuitet je njegov lični stav, proistekao iz njegovih ličnih interesa, čije ostvarenje sada mora na opisani način da otplaćuje, iako on nije biran da bi zastupao svoje lične interese, već da sprovodi državne obaveze. Koje je, uzgred, on lično inaugurisao kao takve - Primarno put BiH u NATO!

3. 

Put u NATO, koji je ranije snažno zastupao, Dodik je sada, po nalogu Rusije, potpuno blokirao, nakon što je, iz ličnih interesa, “preplivao” sa Zapada na Istok!

4.

Dodiku, ma šta činio, (a nema šta ne čini), malo toga ide “na ruku”; Uz to, ni otvorena podrška Rusije nije mu donijela razrješenje nijednog problema sa kojim se suočava u pokušajima formiranja vlasti na nivou BiH; Štaviše!

Ta ruska podrška je probleme multiplicirala, a Dodik djeluje na sve manje manevarskog prostora, gotovo da nema kud, sve više i snažnije stisnut između Čekića i Nakovnja, ubjeđujući sebe da će nekim čudom izmaći i jednom i drugom.

Ako mu to uspije, onda se s pravom može smatrati čudom!

5.

Mala digresija - Ako je PIK, Savjet za implementaciju mira u BiH, kako to tvrde iz Dodikovg SNSD-a, nezakonita i nedejtonska kategorija što Rusija sjedi u njemu i iznosi stavove?! Što Rusija, zbog RS i Dodika, ne napusti PIK?!

Zato što je Rusija članica PIK-a iz svojih nacionalnih interesa, a ne interesa RS i Dodika, kao što Rusija, zbog svojih nacionalnih interesa, a ne interesa RS i Dodika, ne dozvoljava sada Dodiku ispunjenje državnih obaveza koje je, uz Dodikovu punu podršku, 2003./2005./2009., preuzela BiH!

5.

Dodikovi prepredvidljivi žetonanalitičari će se uhvatiti Emanuela Makrona i njegovih izjava o “moždanoj smrti NATO”, potpuno previđajući činjenicu da Francuska nije napustila NATO. Niti će.

Da li je kom od njih palo na um da bi NATO mogao, sve sa Francuskom u svojim redovima, da “novu moždanu energiju” potraži upravo u BiH?!

6.

Kraj svih silnih “proviđenja” (raznih obrada i kesića i ostalih sličnih moždabića, poznatijih u Vašingtonu po “rasturanju” CD-ova sa ovdašnjim “narodnjacima”, nego po uspješnim lobističkim zahvatima), takvo nikako da im se “ukaže”, kao što im je “promaklo” da su baš francuski “Miraži” bombardovali 1995. godine teritoriju RS!!!

7.

Ćute o “Miražima” kao zaliveni, a Makronom, koji bi da prepravlja De Gola,  

pune marketinške džubokse, zaglušujući disharmonijom publikum.

Ćute i o tome da se Njemačka (i još dugi niz zemalja, članica NATO) ne slaže sa Makronom; Njemačka koja je jača od Francuske u svim segmentima; Ćute i o tome da NATO stoji i dalje postojano i čeka taj ANP, bez obzira kako ga u BiH nazvali, da bi aktivirali MAP koji je, uz Dodikov blagoslov, tražila BiH, 2009..

8.

Ćute i o tome da Trampova administracija nije napravila nikakav, za Dodika i njegovu otrovnu skalameriju, pozitivan zaokret, koji su žetončići, uz talambase, najavljivali; Dapače! 

Umjesto da pojasne zašto se to najavljeno zaokretanje ”nove administracije” nije desilo, skrivaju se citiranjem Trampa Donalda, što bi moglo da ih tek zagrcne; Vrlo lako se, iz sve snažnijeg američkog prisustva u Regionu, može desiti da njegova administracija povuče veoma radikalne poteze koji će one, što se tri godine “ubiše” citirajući ga, definitivno smrviti!

9.

I Trampu je izborna godina na vratima, nije samo u BiH!

I Tramp je populista, nisu takvi samo u BiH i prijeko mu je potreban spoljnopolitički uspjeh; Ko kaže da to neće biti Srbija/Kosovo i/ili BiH?!

10.

Dodik ima pravo da promijeni stav, da “shvati” kako je bio “naivan”, ali nema pravo da derogira državne obaveze; Ima pravo da pokuša da ih promijeni akcijom u institucijama BiH, ali tu je za Dodika problem - on ne poznaje niti priznaje formu i suštinu institucija, njihov način djelovanja, potrebu njihovog jačanja kroz poštovanje načina djelovanja, samim tim i forme i suštine istih tih institucija; Koje i Dodik predstavlja kao član Predsjedništva BiH.

11.

Umjesto toga, Dodik pokušava da se i na nivou BiH nametne kao jedina “institucija” koja “prečicama”, bez zakonskog osnova, sve rješava. To mu je pošlo za rukom u RS, a efekti takvog načina vladanja su prevulgarni, a on i njegova vlast su se doveli do statusa Uzurpatora i Unutrašnjeg okupatora; Spremnog na sve!

12.

Za kraj - SAD i Rusija, bez obzira na sankcije, razgovaraju i dogovaraju se; Dodik samo čeka da na njega dođe red… Odbijanje preimenovanog ANP-a novi je korak naprijed u redu koji vodi do Čekića i Nakovnja; Preciznije između njih!

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...