LET IZNAD KUKAVIČIJEG GNIJEZDA U PAZARIĆU: Ako SABINA ČUDIĆ želi "ići do kraja", mora pitati premijera EDINA FORTU kako je bivša osuđena direktorica Dupovac izabrana u UO "Sarajevo šume"

Akciju koju je pokrenula federalna zastupnica Sabina Čudić objavljivanjem fotografija iz pakla u Pazariću trebaju i moraju podržati svi, javnost, politika, ali pravosuđe prije svih. Ali, mora se to obaviti tako da u tom poslu-istrazi nema zaštićenih, i da krivci ne bi smjeli nakon što im se dokaže krivica ponovo biti ugledni članovi zajednice, članovi upravnih odbora i drugih unosnih poslova kakav je slućaj sa bivšom direktoricom Zarfom Dupovac, kadrom "reformatorskog" "BH Bloka".

  • Mini market

  • 21. Nov. 2019  21. Nov. 2019

  • 0

Jezivi snimci mučenja štićenika Zavoda u Pazariću sa kojima je najširu javnost upoznala i konsternirala Sabina Čudić, zatupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH zaprepastili su javnost u Bosni i Hercegovini, ali i širom planete. Nakon objave snimaka uslijedile se reakcije političara, poput federalnog premijera Fadila Novalića, ili njegovog zamjenika Veska Drljače koji su posljednjih mjeseci uglavnom zatvarali oči pred vijestima i dokazima o alarmantnom stanju u ovoj ustanovi na koje je upozoravao Redžep Salić, direktor Zavoda u Pazariću. Uznemirujući snimci iz Pazarića koje je u javnost odaslala zastupnica Čudić rezultirali su protestima građana u Sarajevu i još nekim dijelovima BiH na kojima je tražena odgovornost svih koji su sudjelovali u ovom nehumanom, zločinačkom iživljavanju nad nemoćnim štićenicima Zavoda. Oglasio se i aktuelni direktor Salić koji je kroz suze tražio odgovor na pitanje kada su nastali snimci koje je prezentirala zastupnica Naše Stranke, odbijajući svaku mogućnost da se to moglo desiti tokom njegovog mandata, odnosno tokom ove godine.

KO JE SNIMAO HOROR I KADA

 "Mi tvrdimo da u toku 2019.godine nije bilo fiksiranja štićenika. Odgovorno tvrdim da od dana od kad sam ja direktor niko nikada nije dobio takvu naredbu. Pozivam gospođu Čudić neka javno kaže kada su nastali snimci", kazao je direktor Doma u Pazariću.

Sabina Čudić je danas preko društvenih mreža pojasnila okolnosti u kojima je prikupila informacije i stanju i Domu u Pazariću. Kazala je da je Vlada Federacije BiH neodogovorno pristupila ovom problemu, pa je navela i iskaze jednog od svjedoka, zaposlenih u JU Zavod Pazarić koji je potrvrdio da je on, ali i štićenici iz Doma, bio angažiran na renoviranju stana bivšeg šefa Izeta Ramića .

Zastupnica Čudić je otkrila i da je imala lične neprijatnosti zbog otvaranja ovog skandala, jer su joj neki od poslanika prijetili i nazvali je je "ku*ketinom", Ali, kako je upozorila, ona ne "namjerava stati i nikakvi oblici zastraživanja neće zasustaviti moje kolege i mene, kao i građane koje zahtijevaju odgovore". Kazala je i da su zastrašujući snimci koji svjedoče o nasilju nad štićenicima Doma u Pazariću nastali najvjerovatanije prije godinu dana.

Glasine, kao i insajderske informacije o teškom stanju, kriminalu, zloupotrebama, nepotizmu JU Zavod u Pazariću kolale su u medijima u BiH i među pravosudnom zajednicom godinama. Prije više od deset godina javnost je informirana o kriminalu, manipulacijama, samovolji tadašnje v.d. direktorice Zavoda u Pazariću Zarfe Dupovac, koja je, kako su tada pisali mediji, "nezakonito nevažećim proglasila pečat Zavoda u Pazariću", ali i pogodovala svom mužu u dobijanju unosnih građevinskih poslova u Zavodu. Gospođa Dupovac, koja je obavljala i dužnost šefice financija u Zavodu osuđena je pravomoćnom presudom na Sudu u Sarajevu jer je firmi svog muža omogućila da na nezakonit način, obavlja građevinske radove u Zavodu i na taj način zaradi više od 50 hiljada maraka.

Tu i takvu Zarfu Dupovac, pravomoćno osuđenu i javno osramoćenu, je prije nešto manje od dva mjeseca Vlada Kantona Sarajevo imenovala za članicu Upravnog odbora "Sarajevo šuma"!?. Na čelu kantonalne Vlade nalazi se Edin Forto, bivši potpredsjednik Naše stranke, kojoj pripada i Sabina Čudić, pa ako je već kazala "da ona i njene kolege neće stati" u utvrđivanju odgovornosti, neka svog stranačkog šefa upita kako je i čime bivša direktorica Zavoda u Pazariću, uprkos svemu što je učinila za svoga mandata, za šta je zakonski sankcionirana, zaslužila mjesto u Upravnom odboru tog važnog javnog preduzeća?!

ZAVODOM U PAZARIĆU VLADAO JE SDP BIH

Ne, nije Zarfa Dupovac članica Naše stranke. Nju je svojedobno za direktoricu Zavoda u Pazariću kandidirala Socijaldeomkratska partija BiH, pa je za pretostaviti kako je zahvaljujući istoj stranci koja čini vlast Kantonu Sarajevo (a koja je na visoke dužnosti postavljala i ratne zločince, poput zloglasnog Envera Zornića u "Toplane") ušla u UO "Sarajevo šuma".

Pogledajmo malo ko je u posljednjih 27 godina upravljao JU Zavod u Pazariću i uvjeriti ćemo se da su na u upravljačkim i direktorskim funkcijama bili, bez ostatka, kadrovi onog poltičkog spektra koji se danas naziva "Bh Blok", a kojem pripada i stranka zastupnice Sabine Čudić.

Direktori Zavoda u Pazariću u godinama nakon rata bili su najprije Danilo Sladoje kadar SDP BiH, kojeg je naslijedila Zarfa Dupovac, također SDP BiH. Potom dolazi Nedreta Fejzić kao kadar Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koju nasljeđuje SDP-ovac Jasmin Ćerimagić. Direktor Ćerimagić ostaje u svojoj fotelji i nakon što je SDP BiH ispao iz vlasti, jer se brzo "prešaltao" u Radončićev Savez za bolju budućnost. Na toj ga dužnosti ove godine zamjenjuje već pomenuti direktor Redžep Salić, koji je prije dva-tri mjeseca prvi javno otvorio Panrdorinu kutiju u Zavodu u Pazariću ukazujući na nevjerovatan kriminal, zloupotrebe, pljačke, nemaran odnos prema štićenicima, pa i nihovo korištenje kao robova na privatnim objektima u vlasništvu rukovodilaca Zavoda.

Akciju koju je pokrenula federalna zastupnica Sabina Čudić objavljivanjem fotografija iz pakla u Pazariću trebaju i moraju podržati svi, javnost, politika, ali pravosuđe prije svih. Ali, mora se to obaviti tako da u tom poslu-istrazi nema zaštićenih, i da krivci ne bi smjeli nakon što im se dokaže krivica ponovo biti ugledni članovi zajednice, članovi upravnih odbora i drugih unosnih poslova kakav je slućaj sa bivšom direktoricom Zarfom Dupovac, kadrom "reformtorskog" "BH Bloka".

(S. AVDIĆ)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...