NOVA PRAVILA: Evo šta moraju znati svi koji traže posao u Njemačkoj a stariji su od 45 godina ili mlađi od 25.

Prema posljednjim informacija, novine u smislu starosne dobi za sve one koji traže posao u Njemačkoj odnosiće se na dve grupe ljudi, starije od 45 godina i mlađe od 25.

  • Društvo

  • 21. Nov. 2019  21. Nov. 2019

  • 0

Generacija starija od 45 godina dobiće dozvolu za boravak u Njemačkoj jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 eura bruto, a kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija.

Oni koji imaju više od 45 godina, ako žele da dođu u Nemačku i da rade, moraće nadležnima da pokažu ugovor o radu koji im obezbjeđuje zakonom određenu minimalnu zaradu. Druga opcija je da pokažu dokaz o starosnoj penziji čija visina pokriva osnovne životne troškove.

 Nirnberg, Nemačka

S druge strane, što se tiče mlađih od 25 godine, nova pravila donijeće olakšice onima koji žele da se obrazuju u Njemačkoj. Oni su do sada u Njemačkoj u kontuinuitetu mogli da ostanu do tri mjeseca, a da od 1. marta taj rok se produžava na šest meseci.

"To se odnosi na one koji žele da konkurišu za upis u obrazovne institucije odnosno fakultete pod uslovom da im diploma koju posjeduju omogućava upis u visokoškolsku ustanovu", kaže naš sagovornik.

Novim zakonom biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Šta to znači - kvalifikovani profesionalci zapravo su univerzitetski studenti, kao i osobe sa stručnom spremom.

Pored kvalifikacije moraće da posjeduju i certifikat o znanju njemačkog jezika najmanje na nivou A 2, za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od toga gdje osoba planira da se zaposli, i koliko će joj za posao biti neophodno da koristi jezik, bilo pisano ili usmeno.

Nivo A2 je početni nivo, prvi posle najosnovnijeg. Osoba sa ovim nivoom znanja jezički je sposobna da se snađe u mnogim životnim situacijama na njemačkom govornom području. S druge strane nivo B1 znači da možete komunicirati u smislu - reći šta želite i sa druge strane razumeti sagovornika.

Brže do viza

Novina je i da će zahtevi za izdavanje viza stručne radne snage ubuduće biti obrađivani po ubrzanom postupku.

Prema ranijim iskustvima na termin u ambasadi se čekalo oko šest sedmica, dok se na odluku o odobrenju vize čeka između sedam i devet sedmica. Novi zakonom, trebalo bi da ambasade dodeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahteva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri sedmice nakon termina.

Uslov za ubrzni postupak je nostrifikacija diplome i certifikata o stručnom obrazovanju. 

Jedna od novina jeste ukidanje ispita prednosti, što podrazumijeva da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar.

Novi zakon ne nudi nikakve nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima da dobiju pristup tržištu rada u Nlemačkoj. Međutim, pod određenim uslovima, IT stručnjaci mogu dobiti pristup tržištu rada bez formalne kvalifikacije, ukoliko recimo imaju pet godina radnog iskustva, kao i kandidati koji su regrutovani uz pomoć Savezne agencije za zapošljavanje.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...