UZ OTVORENJE IZLOŽBE "REISU-L-ULEME U BiH": On je bio prvi bosanski reis

Glavni dio izložbe su portreti 14 reisu-l-ulema: Mustafa Hilmi-efendija Hadžiomerović, Mehmed Teufik Azabagić, Hafiz Sulejman Šarac, Mehmed Džemaludin Čaušević, hafiz Ibrahim Maglajlić, Fehim Spaho, Salih Safvet Bašić, Hadži Ibrahim Fejić, Sulejman Kemura, Naim Hadžiabdić, Husein Mujić, Hadži Jakub Selimoski, Mustafa Cerić i Husein Kavazović

  • Jeste li znali

  • 22. Nov. 2019  22. Nov. 2019

  • 0

Izložba pod nazivom "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882.-2019.", otvorena je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (GHB) u Sarajevu u okviru svečanog programa uručenja Odluke o izboru reisu-l-uleme za mandatni period 2019.-2026. godine, Huseinu ef. Kavazoviću.

Osvrnuvši se na historijat Islamske zajednice, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ Dževad Hodžić, je kazao da su se bosanski muslimani opredjeljujući se za samostalnu Islamsku zajednicu, u sudbonosnim povijesnim okolnostima opredijelili i za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i za svoju evropsku kulturnu civilizacijsku i političku perspektivu.

Izložba pokazuje, dodao je, kroz koja i kakva iskušenja prolazimo u modernoj povijesti i koliko uspješno iznalazimo izgovore na ta iskušenja.

Direktor GHB Osman Lavić kazao je da tom retrospektivnom izložbom Biblioteka želi slikom i riječju predstaviti historijat i nosioce časne funkcije reisu-l-uleme od 1882. godine do danas.

Glavni dio izložbe su portreti 14 reisu-l-ulema, od prvog do aktuelnog: Mustafa Hilmi-efendija Hadžiomerović, Mehmed Teufik Azabagić, Hafiz Sulejman Šarac, Mehmed Džemaludin Čaušević, hafiz Ibrahim Maglajlić, Fehim Spaho, Salih Safvet Bašić, Hadži Ibrahim Fejić, Sulejman Kemura, Naim Hadžiabdić, Husein Mujić, Hadži Jakub Selimoski, Mustafa Cerić i Husein Kavazović.

Portreti reisu-l-ulema su prvi put prikazani, rađeni su u istoj tehnici, a autor je, kako javlja MINA, akademski slikar Ahmet Hundur.

"Dokumentima i drugim eksponatima koje Biblioteka čuva u svojim fondovima predstavljeni su menšurati svih 14 reisu-l-ulema posebno, kao što su menšure, postavljenja, nastupni govori i fotografije.

Više informacija o izložbi i drugim relevantnim dokumentima koji zbog ograničenosti prostora nisu uključeni u izložbu, nudimo u katalogu izložbe koji smo pripremili za ovu priliku", dodao je Lavić. 

(Fena)      

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...