ČOVIĆEVI MEDIJSKI JURUŠNICI NAPALI ZVIZDIĆA: "Premijer u Mostaru negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBIH-a"!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, govoreći na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru o ZAVNOBiH izjavio je: “država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta”, što po mišljenju Hrvatskog mefijskog servisa pod kontrlom Čovića predstvalja "negaciju stvarnosti, Ustava BiH i Rezoluciju ZAVNOBiH-a"!

  • Mini market

  • 25. Nov. 2019  25. Nov. 2019

  • 10

Zvizdić je kazao da je današnji dan jedan od četiri najvažnija u “hiljadugodišnjoj povijesti Bosne i Hercegovine, kao i da su poruke ZAVNOBiH-a bile emancipacijske i dale suštinu i bit Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana”.

– One nisu u potpunosti oživotvorene u razdoblju funkcioniranja SFRJ jer Bošnjaci nažalost dugo nisu bili prihvaćeni kao ravnopravan narod. Nama je da danas slijedimo prava usmjerenja definirana u rezoluciji ZAVNOBiH-a, kazao je uz poruku kako danas treba “jačati nacionalni identitet pošto nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države”.

-Država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta, kazao je Zvizdić.

Prema mišljenju HMS-a "Zvizdić je ovom izjavom negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBiH-a".

HMS piše da u Bosni i Hercegovini žive tri naroda-nacije; Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koji čine više od 97 posto stanovništva, i da je to utvrđeno i posljednjim popisom 2013., te daytonskim Ustavom BiH, u kojem je zapisano da su ga donijeli Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine, a ne nikakvi Bosanci i Hercegovci.

"Zvizdić je krivotvorio i samu Rezoluciju ZAVNOBiH-a u kojoj se za BiH kaže kako nije 'ni hrvatska ni muslimanska ni srpska, već i hrvatska i muslimanska i srpska, zajednica, ravnopravnih i zbratimljenih naroda, Hrvata, Muslimana i Srba', a ne zajednica Bosanaca i Hercegovaca", piše Čovićev HMS.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako ZAVNOBIH, Bosnu i Hercegovinu nije definirao kao samostalnu državu, već federalnu jedinicu u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ).

loading...

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...