SVEVREMENSKE PORUKE AKTERA ZAVNOBIH-a: Evo šta su Arsa Jovanović, Ivan Ribar i Đuro Pucar Stari poručili neprijateljima Bosne i Hercegovine 1943. godine u Mrkonjić Gradu

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine Slobodna Bosna je pripremila tri vrlo inspirativna govora aktera ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu koji imaju svevremensku poruku. Riječi Arse Jovanovića, Ivana Ribara i Đure Pucara Starog i danas imaju jednaku humanističku vrijednost kao i 1943. godine kada su izgovorene.

  • Jeste li znali

  • 25. Nov. 2019  25. Nov. 2019

  • 2

General-major Arsa Jovanović, načelnik Vrhovnog štaba NOV i POJ, pozdravio je Skupštinu u ime Vrhovnog štaba NOV i POJ.

“Naša vojska postala je moćan strategijski faktor ne samo na Balkanu, nego i u savezničkoj koaliciji. Ona se pokazala ne samo sposobnom da oslobodi našu domovinu, nego i da očuva izvojevanu slobodu. Naša slavna vojska neće dozvoliti da se u našu zemlju vrati izbjeglička izdajnička »vlada« sa kraljem Petrom na čelu koja je, sarađujući s okupatorom, izazivala i izaziva bratoubilački rat među našim narodima. Bosna i Hercegovina odigrala je značajnu ulogu u narodno-oslobodilačkoj borbi. Ona je dala mnogobrojne svoje sinove u našu vojsku koji su tukli neprijatelja na svim frontovima. Na terenu Bosne i Hercegovine odigrale su se mnoge slavne bitke. Sve važnije odluke o operacijama naše vojske donio je naš Vrhovni Komandant drug Tito na tlu Bosne i Hercegovine. Narod Bosne i Hercegovine, u najtežim danima, i primio je na svoja njedra desetke hiljada naših boraca, ukazavši im svaku pomoć. Danas Peta divizija otvara vrata Srbije i pruža joj svoju bratsku ruku u zajedničkoj borbi za slobodu. Učestvujući na taj način u našoj svetoj borbi za slobodu, Bosna i Hercegovina pružila je primjer borbenog jedinstva svim južnoslovenskim narodima. U toj borbi ona je podnijela velike žrtve. Ali će zato Bosna i Hercegovina biti sutra sretna, usklađena u bratskoj federativnoj zajednici južnoslovenskih naroda.

Predsjednik AVNOJ-a dr. Ivan Ribar pozdravio je Skupštinu u ime AVNOJ-a.

U svom govoru, Ribar je istakao da je politika Osmanlija, Beča, Pešte i Berlina, a kasnije i politika protunarodnih režima u staroj Jugoslaviji, razdvajala i zavađala Srbe, Hrvate i Muslimane u Bosni i Hercegovini, — dok je narodno-oslobodilački pokret stvorio od Bosne i Hercegovine primjer borbenog jedinstva i bratstva svim našim narodima. Narodi Bosne i Hercegovine u borbi koja je zadivila čitav svijet, izgradili su svoju istinski demokratsku vlast koja počinje od seoskih NOO-a pa završava ZAVNOBiH-om kao najvišim političkim pretstavništvom naroda Bosne i Hercegovine.

“Danas treba da se postavi princip narodnog samoodređenja, što znači da sam narod, bez ičije pomoći sa strane, ostvari pravo da i u budućnosti sam ravna svojom sudbinom, izgradivši putem narodno-oslobodilačke borbe temelje jedinstva i bratstva. Bosna i Hercegovina stvorila je uslove za ostvarenje principa narodnog samoodređenja. To je odgovor četnicima koji nastoje da uvedu staru jugoslavensku vlast — to je odgovor jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Kairu; to je odgovor okupatoru i Pavelićevim ustašama; to je odgovor svim izdajnicima naše zemlje od Nedića do Rupnika, svima koji su protiv narodne slobode. Treba i dalje da razvijemo borbeno jedinstvo Srba, Hrvata i Muslimana. Neka jedinstvo naroda Bosne i Hercegovine bude čvrsto kao jedinstvo NOV, neka se bratstvo odrazi i u bratstvu sa ostalim narodima Jugoslavije!”

Đuro Pucar — Stari pozdravio je Skupštinu u ime Pokrajinskog komiteta KP J za Bosnu i Hercegovinu.

Pucar je podsjetio delegate na činjenicu da je Komunistička partija bila ona sila koja je narode BiH organizovala na oružanu borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika. Komunistička partija mobilisala je u tu borbu sve svoje članove i položila za čast i slobodu naroda nebrojene žrtve. U toj borbi organizovana je NOV. Na tlu gdje je okupator mislio da će zametnuti kolo najkrvavijeg bratoubilačkog klanja — Komunistička partija je otpočetka unosila duh bratstva među naše narode i tim duhom oplemenila našu junačku vojsku. Na taj način, razbijen je pakleni plan okupatora i njegovih slugu. Pavelićevih ustaša i Mihailovićevih četnika, oružanih bandi izdajničke “vlade” u Kairu sa kraljem Petrom na čelu. Još za vrijeme stare Jugoslavije, Komunistička partija borila se protiv nacionalnog ugnjetavanja, za demokratsku Jugoslaviju; borila se protiv petokolonaške politike i izdaje, za slobodnu nezavisnu Jugoslaviju; u časovima naše narodne tragedije, kada su naše narode napustila sva vodstva bivših političkih stranaka, Komunistička partija povela je naše narode ne samo putem borbe protiv okupatora i njegovih slugu, nego istovremeno i putem borbe protiv svih pokušaja da se vrati staro stanje koje je našu zemlju i dovelo do katastrofe. Danas, kada se u Bosni i Hercegovini izgrađuje čvrsta zgrada istinske narodne vlasti, Komunistička partija obećaje da ni u buduće neće žaliti nikakvih žrtava i da će uložiti sav svoj trud, sva svoja bogata iskustva, da se ova borba kruniše slobodnom, narodnom, federativnom Jugoslavijom, u kojoj će Bosna i Hercegovina biti ravnopravna jedinica.

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...