SEVERINA PREDALA SINA M. POPOVIĆU: Pjevačici uzeli čak i pravo da suodlučuje o njegovu liječenju

Večeras u 20.11 sati Severina Kojić je u pratnji supruga Igora dovezla 7,5 godišnjeg sina i predala ga Milanu Popovću, kako je određeno sudskom odlukom i privremenom mjerom.

  • Estrada

  • 28. Nov. 2019  28. Nov. 2019

  • 0

Terencem su ušli u dvorište kuće na Horvatovcu koja je zagrebačka adresa Milana Popovića koji je, kako doznajemo, inzistirao da mu se dijete preda u četvrtak navečer kako je i određeno sudskom odlukom. NIje prihvatio prijedlog Severine da pričeka da se dijete koje je teško primilo ovu sudsku odluku pripremi i prilagodi novonastaloj situaciji, pa je majka odlučila poštedjeti dijete da privremenu mjeru provodi policija uz nadzor socijalnih službi i da se nad djetetom provodi ovrha.

Informaciju da je ispoštivana sudska odluka potvrdila nam je i odvjetnica Jasminka Biloš, koja uz odvjetnika Matu Matića zastupa Severinu Kojić, koja je uložila i žalbu na odluku suda. (Dušan Miljuš)

 altŽeljko Puhovski / CROPIXZagreb, 281119.Horvatovac.Prema presudi Severina je morala veceras do 20 sati predati sina na skrb Milanu Popovicu.Na fotografiji: Igor Kojic.Foto: Zeljko Puhovski / CROPIXŽeljko Puhovski / CROPIXZagreb, 281119.Horvatovac.Prema presudi Severina je morala veceras do 20 sati predati sina na skrb Milanu Popovicu.Na fotografiji: Milan Popovic.Foto: Zeljko Puhovski / CROPIXŽeljko Puhovski / CROPIX

 

Odvjetnički tim srbijanskog poduzetnika Milana Popovića zatražio je u četvrtak od svoje bivše partnerice, pjevačice Severine Kojić, da mu najkasnije do 20 sati preda njihovo zajedničko 7,5-godišnje dijete, i to na njegovoj adresi.

Takav je zahtjev utemeljio na danas donesenoj odluci Tee Golub, sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koja je istodobno donijela i nepravomoćnu presudu i privremenu mjeru kojom se odlučuje da će maloljetni dječak ubuduće živjeti s ocem na njegovoj adresi (nije navedeno kojoj), a majku će viđati rjeđe od uobičajenog: dvaput tjedno, utorkom i četvrtkom od 15 do 20 sati, te svaki drugi vikend, ali ne od petka do nedjelje, nego od subote ujutro u 10 sati do nedjelje u 20 sati, čime se broj prespavanih noći s majkom drastično smanjuje.

Budući da se na presudu može izreći žalba te bi dječak živio s majkom do pravomoćnosti presude, sutkinja je donijela i privremenu mjeru čije izvršenje žalba ne odgađa.

No, ni u privremenoj mjeri ni u presudi nije naveden rok u kojem majka treba ocu predati dijete. Budući da je danas četvrtak, dan kojim majka može viđati dijete te ga do 20 sati treba vratiti na očevu adresu, Popovićev je tim, neslužbeno doznajemo, zatražio da to danas učini.

Severina, potpuno shrvana neočekivanom odlukom, danas to nije namjeravala učiniti, a njezini odvjetnici, neslužbeno saznajemo, upozorili su da Popović prvo treba ishoditi rješenje o ovrsi, u kojem mora stajati jasan rok do kojeg majka mora dobrovoljno predati dijete.

Neočekivano

- Ne znam što bih vam rekla... Nisam ovo očekivala, ovo što je sud napravio je presedan. Šokirana sam, šokirana - ponavljala je Severina Kojić, gušeći se u suzama, u kratkom telefonskom razgovoru nakon presude.

Njezina odvjetnica Jasminka Biloš, koja ju je zastupala u ovom postupku, istaknula je da je postupak tajan i da o detaljima ne može govoriti. Potvrdila je samo da je sutkinja presudila da dječak živi s ocem, ali da pritom nije navela adresu na kojoj će dječak živjeti. To Milanu Popoviću omogućuje da zajedničko dijete odvede u Srbiju i tamo ga i upiše u školu. Zbog toga će, neslužbeno saznajemo, Severinina odvjetnica zatražiti da sud hitno donese odluku kojom se Popoviću zabranjuje da putuje s djetetom izvan zemlje do pravomoćnog okončanja postupka.

- Sudska odluka je za moju klijenticu, a i za mene kao odvjetnicu, neočekivana, odudara od dosadašnje sudske prakse, indikativna je za daljnji razvoj sudske prakse, i to po pitanjima prava djeteta i roditeljske skrbi te uloge vještaka i centara za socijalnu skrb u postupcima. Gospođa Severina je šokirana odlukom, iz provedenih dokaza nije očekivala ovakvu odluku, koja bitno mijenja privatni život nje i njezina djeteta. Posljedice takve promjene trenutno nije moguće sagledati. Žalba će svakako biti uložena i ona će sadržavati sve razloge zbog kojih ju ne možemo prihvatiti - rekla je odvjetnica Jasminka Biloš.

U presudi je određeno i da je Severina dužna Milanu Popoviću plaćati 1200 kuna mjesečno za uzdržavanje djeteta. To je, naime, minimalni iznos alimentacije za dijete te dobi. U slučaju da je otac tražio viši iznos, sud bi utvrđivao potrebe djeteta, a to bi produljilo sudski postupak, pa je to izbjegao traženjem minimalnog iznosa.

U sudskoj odluci, neslužbeno doznajemo, također stoji i da će Milan Popović moći samostalno odlučivati o obrazovanju i zdravstvenoj skrbi zajedničkog djeteta. Takva je odluka također neuobičajena, jer je skrbništvo u tim, najbitnijim stvarima vezanim za dijete gotovo uvijek zajednička: ograničava se ako jedan od roditelja dokazano zapušta i zanemaruje dijete u obrazovnom ili zdravstvenom smislu ili do te mjere opstruira bilo kakav dogovor da je stvarna skrb o obrazovanju i zdravlju djeteta onemogućena.

Dobrobit djeteta

Ovakvom odlukom - da dijete živi s ocem, s majkom prespava jednom tjedno te da otac sam odlučuje u koju će školu ići i kojem će se zdravstvenom zahvatu podvrgnuti - Severini je roditeljska skrb svedena na minimum.

Navodno je odluku da se otac sam brine o djetetovu obrazovanju sutkinja obrazložila činjenicom da majka nije vodila dijete u školu od nedavnog incidenta kada je dječak ostao zatvoren u školi jer ga majka nije podigla na vrijeme s nastave. U odluci, neslužbeno saznajemo, to je okarakterizirano kao obrazovna zapuštenost te je navedeno da je dijete redovito i sretno išlo u školu dok ga je vodio otac.

U dobrom dijelu presude napisane na 29 stranica Severini se zamjera da je konfliktna, da je zloupotrebljavala svoj status poznate osobe te nepotrebno izlagala dijete. Navodno je odluka da dječak nastavi živjeti s ocem donesena prije svega na temelju mišljenja centra za socijalnu skrb, a vještaci su pak predložili da nastavi živjeti s majkom.

Kao jedan od razloga zbog kojeg joj se oduzima pravo na odlučivanje o zdravstvenoj skrbi za dijete navodi se da je dovela djetetovu dobrobit u pitanje tijekom događaja koji je javno opisala, a tijekom kojeg je “odmah nakon operacije kičme sama morala ići po dijete u školu”. Ako je bila dobro i mogla je otići po dijete, navodno stoji u presudi, onda to nije trebala navoditi. A ako je bila u bolovima i nije mogla voziti, onda je dovela u pitanje djetetovu dobrobit.

Šok i plač

Advokat Mate Matić, drugi odvjetnik Severine Kojić koji je u njezino ime podnio kaznenu prijavu protiv Milana Popovića zbog povrede djetetovih prava jer je svojeg sina, unatoč mišljenju dječjih psihijatara da ga je događaj u Osnovnoj školi “Matija Gubec” od 11. listopada ove godine traumatizirao, vodio u školu, također je šokiran sudskom odlukom. Severinin odvjetnik u prijavi zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu zatražio je da se ispitaju i Milan Popović kao okrivljenik i Severina Kojić, a po potrebi i druge osobe, te je tužiteljstvu predao i svu dokumentaciju o liječenju dječaka nakon incidenta u školi i korespondenciju mailovima.

- Posebna skrbnica koja je postavljena i koja bi se trebala brinuti o Severininom sinu sama je na sudu priznala da dvije godine to dijete nije vidjela, ali dala je svoje mišljenje i prijedlog da bi se dijete trebalo dati ocu na skrb. Pokrenut ćemo postupke protiv svakoga tko je zloupotrijebio položaj i protiv posebne skrbnice koja je dala taj zaključak, koji je neutemeljen jer ni ona sama nema osnova za to. Međutim, ovog trenutka imamo privremenu mjeru čije izvršenje žalba ne odgađa i mislim da će se po njoj morati postupiti - objasnio je odvjetnik Matić.

Severina je cijeli dan bila šokirana, uplakana i, osim prve reakcije, nije bila u stanju razgovarati o odluci suda. U mailu koji nam je prije poslala napisala je da je Milan Popović prijetio i djelatnicima Centra za socijalnu skrb te ponovila da posebna skrbnica nije vidjela dijete dvije godine i da je to čak rekla i na sudu. Severina tvrdi da je Popović na sumnjiv način dobio boravište u Hrvatskoj.

(Jutarnji.hr/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...