KAKO JE SKANDAL U PAZARIĆU RODIO NOVU POLITIČKU HEROINU: Mamba koja vas umije i omađijati i politički ubiti!

Ma šta da je u svemu istina, s političkog stanovništa nema sumnje da otkrivanje slika koje pokazuju uznemirujući tretman štićenika u Pazariću i prijeko potrebno otvaraju pitanje stanja u Zavodu i rada njegovih uprava, osoblja i nadležnih institucija, od Sabine Ćudić čini neupitnog pozitivca.

  • Mini market

  • 29. Nov. 2019  29. Nov. 2019

Piše: DANIJAL HADŽOVIĆ

Svoj ulazak na političku sceni i u bh. javnost na velika vrata imala je sada već davne 2012. godine. U skladu sa svojom ponoso proklamovanom postmodernističko-dženderističkom agendom Naša stranka se, nedugo nakon debakla na opštim izborima 2010., odlučila za bh. političke prilike, kako im se tada činilo, povući inovativan marketinški potez i za načelnice četiri sarajevske opštine kandidirati isključivo žene. Jedna od njih, kao kandidatkinja za čelnicu Novog Sarajeva, bila je Sabina Ćudić. Već svojom početnom pojavom u daleko većoj mjeri upala je u oko javnosti u odnosu na svoje kolegice. Sedam godina poslije tih izbora, njih tri su zaboravljene i ostavljene negdje u političkoj historiji, dok je Sabina Ćudić  danas jedna od popularnijih političarki u BiH kojoj, ako nastavi sadašnjim trendom, najbolji dani tek slijede.  

Iako često potcjenjivana kako zbog svojih nerijetkih karikaturalnih istupa i preko društvenih mreža napadno promovisanog lifestylea protagonistkinje iz Sex i grada u svoj tmurnosti bh. društva, tako i činjenice da na drčne i ambiciozne žene muškarcima dominiran bh. politički prostor nije navikao, Ćudić već sada demonstrira da je u pitanju jedna od najvještijih osoba na političkoj sceni.

Posljednji slučaj s Pazarićem tek je jedan u nizu primjera njene vrhunske sposobnosti manipulacije događajima i ljudima u svoju korist. Objavom uznemirujućih slika i snimaka iz Pazarića, na kojima vidimo potresne prizore djece s posebnim potrebama kako urlaju zavezana za radijatore i krevete, preko noći je stvoren je gorući skandal  u zemlji (koje je u sjenu bacilo i Dodikovu kapitulaciju za ANP), zbog kojeg je javnost proključaka, a stotine ljudi danima protestovalo.

Odmah po objavi pojavili su pojedinci, kako iz Uprave zavoda tako i njihovi pokrovitelji, koji su  tvrdili da se radi o Bog te pita koliko starim fotografijama, da je Ćudić više od godinu dana držala te fotografije kod sebe i manipulišući nesretnom djecom čekala pravi trenutak u kojem će joj biti najportunije da ih lansira. Ćudić je s druge strane tvrdila da je fotografije objavila dan nakon što ih je dobila (što se slučajno potrefilo s danom sjednice Federalnog parlamenta). Ma šta da je u svemu istina, s političkog stanovništa nema sumnje da otkrivanje slika koje pokazuju uznemirujući tretman štićenika u Pazariću i prijeko potrebno otvaraju pitanje stanja u Zavodu i rada njegovih uprava, osoblja i za njih nadležnih institucija, od Sabine Ćudić čine neupitnog pozitivca.

Kada emocije rade, pretjerane analize i istraživanja ne piju vode, a Sabina je toga itekako svjesna. S objavom fotografije uspjela je naširoko stvoriti sliku o sebi kao borkinje za pravdu i prava ugroženih, heroja koji rješava one stvarne probleme građana i koji je raskrinkao "zlu upravu" i njihovo iživljavanje nad djecom.

Epilog: Nedvano imenovani direktor Zavoda koji je prvi ukazao na malverzacije i probleme koje su stvorile prethodne uprave i za kojeg još ne postoji dokaz da su prikazane fotografije iz njegovog mandata, je smijenjen. Narod je tražio “krv”, a kad narod traži krv, vlast mu daje žrtveno janje, što je u ovom slučaju bio direktor zajedno s upravom. On je svakako teško mogao preživjeti jer se, kriv ili ne, našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Ćudić je, ma šta bili njeni motivi, napravila za sebe odličan politički, ali i za društvo nadasve koristan potez, natjeravši i nadležno ministarstvo i inspekciju i tužilaštvo da se pozabave stanjem u Pazariću.  

 Svoju  političku umješnost i vještinu Ćudić je demonstrirala i u unutastranačkim sukobima. Tako je iz Naše stranke ekspresno uspjela odstraniti i nimalo naivnog Dennisa Gratza, nekoć predsjednika i vodeću zvijezdu ove stranke, zajedno s gotovo kompletnom strukturom članstva bliskog njemu. Nakon ulaska u otvorenu konfrontaciju s njom i Peđom Kojovićem po pitanju vladanja strankom, Gratz je završio u političkoj penziji. No, da stvar za tadašnje i sadašnje rukovodstvo NS-a bude bolja, njegov odlazak nije okrnio Našu stranku, naprotiv – ova stranka je na izborima 2018. ostvarila najbolji rezultat u svojoj historiji.

Istu sudbinu je doživio i Damir Marjanović, doveden upravo da kompenzuje odlazak Gratza. Iako je na izborima 2018. ostvario impresivan rezultat, nedugo potom je ušao u sukob s aktuelnim rukovodstvom Ćudić-Kojović. Marjanović je odmah po ulasku krenuo graditi svoju vlastitu bazu unutar stranke te na kraju hrabro izašao i na megdan Peđi Kojoviću u borbi za predsjednika. No, ispostavilo se da je ipak naišao ne pretvrd orah. Poraz na unutarstranačkim izborima značio je i kraj njegove karijere u Našoj stranci, a da je glavni krivac za njegovo ekspresno i efikasno odstranjenje bila upravo Ćudić kojoj je stao što na žulj, pokazao je i sam Marjanović naknadnim prozivanjem po društvenim mrežama.

 I dok Marjanović svoju političku budćnost sad pokušava graditi pravljenjem saveza s karikaturalnim i iz SDP-a progonjenim Damirom Nikšićem, Ćudić za to vrijeme u javnosti otvara goruće probleme i širi svoju glasačku bazu. Jako dobra zna prepoznati šta joj je ciljna grupa, koje su udarne teme na kojima može profitirati i kako poruku treba plasirati u javnost. Dakako, na prilično zakrčenom terenu nacionalnih i državnih pitanja se ne snalazi dobro, no ona i nisu poenta postojanja Naše stranke. Zato je savršeno iskoristila prostor da produktivno politički eksploatiše "konkretna životna pitanja”, posebno bliska urbanom stanovništvu, od prava porodilja preko ekologije do odnosa prema djeci, na čemu maksimalno sebi diže popularnost i status u društvu. Zbog svega je posebno popularna među ženama koje, upravo zbog navedenih osobina u svijetu u kome muškarci potpuno dominiraju, a ona ih pobjeđuje, u njoj sve više počinju vidjeti svojevrsnog uzora i neprikosnovenog borca za njihova prava.

 Sve ovo čini je nesumnjivo jednom od orginalnijih i talentovanijih protagonista na političkoj sceni u BiH. Ipak, njeno djelovanje proizvodi i suviše političkih neprijatelja. Iako je do sada iz svih tih sukoba uspjela izlaziti kao pobjednik, nako nekog od njih bi u jednom trenutku mogla završiti poput svojih oponenata. Stoga, ako bi joj nešto i vrijedilo savjetovati to je da, ako ih još ima, “poubija” i preostale ozbiljne oponente, okruži se istomišljenicima i svoje političke talente potom iskoristi za politike i poteze koje će donijeti istinsku dobrobit cjelokupnom društvu. U ovom prvom se pokazala i više nego sposobnom, no dokazivanje u drugom bi je moglo učiniti istinskom liderkom.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...