DOSIJE "SB": PROGRAM REFORMI, zaključan je u sefu Predsjedništva BiH, ima svega 20-ak strana, Dodik nije imao drugog izbora nego da ga prihvati...

Prema informacijama do kojih je došao portal "SB" , tekst Programa reformi još uvijek postoji samo na engleskom jeziku i u toku je njegovo prevođenje na službene jezike koji se koriste u BiH.

  • Mini market

  • 30. Nov. 2019  30. Nov. 2019

  • 8

 Piše: SENAD AVDIĆ 

Kontroverze, nepoznanice, spekulacije, zagonetke koje se vezuju uz tzv. "Paket reformi" koje je Predsjendištvo BiH usvojilo 19. novembra (u priusustvu predstavnika ambasadora Zemalja kvinte) i dalje ne prestaju okupirati političku, medijsku, akademsku i diplomatsku javnost. Javna diskusija o dokumentu koji, kako je rečeno, "čami" zarobljen u jednom sefu u zgradi Predsjedništva BiH i čeka da bude upućen u briselsku središnjicu NATO-a (a to će se desiti samo dan nakon što bude izabrano novo Vijeće ministara BiH), pretvara se u svojevrsni bosanski rašomon, u kojem svako ima svoju verziju i interpretaciju famoznog, uglavnom nepoznatog dokumenta. 

KAKO JE NASTAJAO PROGRAM REFORMI

Javno prezentiranje Programa reformi zahtijevaju od članova Predsjedništva doslovno svi akteri javne scene, od nevladinih organizacija (Transparancy International), do lidera opoziocionih političkih stranaka. Po svemu sudeći, od domaćih političkih čimbenika  uvid u sadržaj Programa reformi imali su kabineti trojice članova Predsjedništva, uz Bakira Izetbegovića, kao lidera Stranke demokratske stranke i Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH. Neki od istaknutih članova rukovodstva SDA kazali su nakon usvajanja ovog dokumenta da nisu imali nikakve informacija da  se uopće radi na njegovom pisanju i da su predstavnici zemalja članica Kvinte doslovno predstavili Program reformi članovima Predsjendištva BiH na dan na kojem je održana sjednica (19. novembra).To, opet, ne znači da je ovaj dokument nastao brzo i da je pisan "preko koljena". "Na Programu reformi radilo  se najmanje godinu dana, možda čak i duže, od prije oktobarskih izbora", otkriva za "SB" jedan strani diplomata u BiH upućen u proces nastanka ovog "papira". Sa sadržajem Programa reformi, kako je sam priznao prije koji dan u Parlamentu, nije upoznat ni mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, iako je njegova politička sudbina tijesno povezana sa ovim dokumentom. Iznenađujuće je i priznanje Valentina Inzka, Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji je gostujući na "Face tv"  kazao da nije upoznat sa Programom reformi. "Kunem vam se da ne znam šta tamo piše, možda je to sramota, ali ni narod ne zna. Na kraju krajeva, NATO će u Briselu odlučiti je li to program o napretku, ili obični papir na kopiranje", priznao je Inzko i doda kako "ovaj izvještaj neće ići u Mekku i Medinu, ili Evropsku Uniju, već u NATO, dakle na pravu adresu". Članovi Predsjedništva BiH uglavnom izbjegavaju govoriti o sadržaju Plana reformi kojeg su usvojili. Nakon sjednice oglasio samo Šefik Džaferović rekavši da u tom dokumentu "nema ni pobjednika, ni poraženih". Željko Komšić je nakon nekoliko dana ćutanja kazao da "taj dokument ima sve oblasti koje zahtijeva AMP. Drugačije se zove, to jeste tačno". Komšić upozorava  kako nije u redu da u javnosti cirkuliše dokument koji je pripremljen za sjedište NATO-a, a pri tom se ne zna kada će biti poslan u Brisel.

DODIKOV STRAH OD PLANA

Milorad Dodik je od svih sudionika koji su radili na kreiranju Programa reformi podvrgnut najvećoj kritici i zahtjevima da objelodani o čemu se u njemu radi i da li je tim dokumentom pogažen princip "vojne neutrealnosti" koju je usvojila Skupština Republike Srpske, odnosno da li je riječ o drugačijem imenu za AMP.Dodik je krajem prošle nedjelje na sastanku sa  najbližim stranačkim kolegama u Banja Luci , navodno, kazao da on nema nikavih problema  sa objavljivanjem Plana reformi, ali da ga ne želi ga predoči javnosti, jer ga je, kako je kazao, "Bakir Izetbegović zamolio da to ne uradi".  "Tamo ne piše da je to ANP, nema nijedne riječi o MAP-u, kaže da proces ne prejudicira članstvo, a ako ne prejudicira članstvo, onda ne prejudicira ni put u članstvo", kazao je Dodik. Pritisnut zahtjevima opozicije koja je njegov potpis na Plan reformi jednodušno ocijenila kao "izdaju" i kršenje zaključaka Parlamenta RS o vojnoj neutralnosti.Milorad Dodik je čak rekao kako Plan reformi, dokument iz sefa, "nije tajni dokument"."Mnogi važni ljudi, čak i iz opozicije imanu taj dokument, ja sam im poslao, a oni sada prave atmosferu oko toga", kazao je lider SNSD-a i najavio da će o Planu reformi prije slanja u sjedište NATO-a raspravljati Narodna Skupština RS.

 Na prvi dio Dodikove izjave, da je dokument Plan reformi, dostavio opoziciji, regirao je Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke, najjače opizicione partije u RS, demantirajući da je dobio ikakav dokument od člana Predsjedništva BiH. U vezi sa Dodikovom najavom rasprave u Narodnoj skupštini RS o Programu reformi, Šefik Džaferović je kazao da "ustavno pravo na ovaj dokument  ima samo Predsjedništvo BiH".

"Mi smo donijeli odluku odluku na Predsjedništvu da se program reformi dostavui putem naše Stalne misije pri NATO Savez u Briselu. To će biti tako urađeno, bez obzira hoće li, ili neće neko unutar Bosne i Hercegovine u međuvremenu raspravljati o tome", poručio je Džaferović. Javnost je, kako rekosmo, duboko zapitana, i zabrinuta  zbog čega  Plan reformi, kao nijedan sličan dokument do sada, prate i obilježavaju tolike mistifikacije, uslovljavanja i konspirativnost. Koji je razlog da sa izuzetkom uskog kruga političkih lidera i nekolicine ambasadora u Bosni i Hercegovini, niko nije upućen u njegov sadržaj?

Od nekoliko međunaodnih izvora  portal "SB" je upoznat da je proces kreiranja ovog dokumenta i njegovog usvajanja od strane članova Predsjedništva kreiran daleko od očiju javnosti, uz diplomatsku diskreciju, da se vodilo računa o svakom detalju, te da stoga Program reformi nakon što je napokon napisan i jednoglasno usvojen u Predsjedništvu BiH, zahtijeva "pažjivo rukovanje", kako se ne bi desilo nešto nepredviđeno i neželjeno prije slanja toguimenta u središnjicu NATO-a. Plan reformi, kažu naši sugovornici koji su na njemu radili, ili su upućeni u njegov adržaj,  jeste supstitut za ANP i u njemu se nalazi sve bitno što je predviđeno u procesu daljnih NATO integracija naše zemlje. Dokument i sporazum poltičkih lidera koji je oko njega postignut rađen je pod okriljem zemalja članica Kvinte, (ne)formalne asocijacije pet najutjecajnijih zemalja  (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija), kako bi od samog početka bio onemogućen bilo kakvo prisustvo i utjecaj Rusije na ovaj proces. Kako je i zbog čega Milorad Dodik pristao na ovaj plan naši sugovornici objašnjavaju jednostavnom činjenicom "da nije imao drugog izbora, nakon što mu je predočeno šta će se desiti ukoliko odbije Program reformi".

NE POMAŽE VODA SA KORITA IVANCOVA

Zakašnjelu i pomalo zbunjujuću reakciju ambasadora Rusije Petera Ivancova na usvajanje Plana reformi evropski diplomati komentiraju činjenicom da je "praktično stavljen pred svršen čin", ali i time što Ivancov uskoro napušta ambasadorsku funkciju u Sarajevu.

Sve što se dešavalo oko Programa reformi, odnosno dogovora o NATO integracijama duboko je frustriralo ambasadora Rusije čiji je mandat u BiH završen neuspjehom u njegovoj osnovnoj zadaži sprječavanju približavanje BiH zapadnoj vojnoj alijansi. "Nije isključeno da Ivancova  Rusija  vrati u BiH  u nekoj drugoj funkciji, kroz neki od biznisa koje ovdje vode ruske firme", kaže jedan od naših sugovornika. Za razliku od Valentina Inzka , kako nam otkrivaju naši sugovornici, koji je priznao da nije upoznat sa sadržajem Programa reformi, njegov prethodnik na čelu OHR-a Miroslav Lajčak bio je aktivno uključen u ovaj proces od samog početka.

Susret Lajčaka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem u Bratislavi 27.oktobra ove godine, prema  mišljenjima upućenih bio je jedan od prelomnih događaja u procesu deblokiranja uspostave vlasti u BiH, s jedne, i usvajanja Programa reformi od strane Predsjedništva BiH, sa druge strane. Iako su reakcije iz Sarajeva  nakon što su objavljene fotografije sa ovog neočikivanog sastanka bile oštre i negativne, čak se u nekima aludiralo i na dogovor o podjeli BiH u  Karađorđevu između Miloševića i Tuđmana,  naši nas sugovornici uvjeravaju da je za ovaj susret "znao svako onaj ko je trebao znati". Procjena zapadnih diplomata bila je da ne bi taktički bilo produktivno da  "bošnjačka strana" (Bakir Izetbegović) prisustvuje ovom "besumnje najtežem Dodikovom porazu".

Uloga Miroslava Lajčaka u donošenju i usvajanju Programa reformi u Bosni i Hercegovini preporučila je (pored ostaloga) slovačkog diplomatu za novu funkciju u kojoj se posljednjih nekoliko dana sve otvorenije govori. On bi, kako je potvrđeno iz vrha briselske administarcije, trebao postati specijalni izaslanik Evropske Unije za Balkan. Iako još nije definiran njegvo budući mandat, kao niz drugih tehničko-birokratskih detalja, poput  budžeta njegovog novog ureda, poznato je da će sjedište Lajčakovog kabineta biti u Briselu. Naposljetku, vratimo se centralnom pitanju koje posljednjih desetak dana intrigira bosanskohercegovačku javnost: kada će biti dostupan integralan tekst Programa reformi i hoće li uopće biti prezentiran široj javnosti prije njegovog upućivanja u NATO? 

Prema informacijama do kojih je došao portal "SB" , tekst Programa reformi još uvijek postoji samo na engleskom jeziku i u toku je njegovo prevođenje na službene jezike koji se koriste u BiH. Prevođenjem teksta koordiniraju ambasade zemalja članica Kvinte i nije poznato kada će prevodilački posao biti okončan. Sam tekst Programa reformi nije obiman, ima  dvadesetak stranica. "Ono što moramo osigurati, budući da je riječ o vrlo osjetljivom sadržaju, preciznim formulacijama, jeste da njegov prijevod na bosanski/hrvatski/srpski jezik bude nedvosmislen, da unaprijed otkloni bilo kakvu mogućnost drugačijeg čitanja i intepretiranja od onog koji je sadržan u originalnom tekstu pisanom na engleskom jeziku. Želimo spriječiti manipuliranje ovim  Programom koji je kapitalno važan za BiH i ne želimo dopustiti prostor da se to desi",  objašnjava jedan od naših sugovornika. Naši sugovornici uvjeravaju da Program reformi nije nikakav  nedodirljivi, tajni, tabuizirani, gotovo sakralni dokument kojeg se čuva daleko od očiju javnosti. Tvrde da će se javnost, poltičari, mediji u to moći uvjeriti uskoro, kada bude okončan službeni prijevod tog dokumenta na ovdašnje jezike. Također, unutar dominantnih predstavnika međunarodne zajednice vjeruje se da će Program reformi biti upućen NATO Savezu u narednih mjesec dana do kada bi trebalo biti izabrano novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine predvođeno Zoranom Tegeltijom.

loading...

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...