DREVNA TAJNA S DALEKOG ISTOKA: Donosimo domaći recept za sprječavanje UPALE MOKRAĆNOG MJEHURA…

Upala mokraćnog mjehura je vrlo bolna i neugodna bolest

  • Zdravlje

  • 02. Dec. 2019  

  • 0

Karakterizira je snažan nagon za mokrenjem, povišena temperatura, peckanje i bol tijekom mokrenja.

Žene su sklonije infekcijama zbog kraće mokraćne cijevi, a do upale najčešće dolazi kada se bakterija E. coli razmnoži u urinarnom traktu.

Ayurvedska medicina smatra da do upale mokraćnog mjehura dolazi zbog neravnoteže unutar pitta doše.

Tako su prehrana i stil života koji povećavaju vrućinu u tijelu i pojačavaju pittu najčešći uzrok upala mokraćnog sustava.
 


Uzroci upale mjehura prema ayurvedi


Pogoršana i nagomilana pitta u tijelu stvara zagrijavajuće toksine.

Oni se akumuliraju u mokraćnim kanalima i umanjuju obrambenu funkciju urinarnog sustava.

Bakterije se tada lakše razmnožavaju i lijepe na stijenke sluznice.
 

Uzroci poremećaja pitte:

pretjerano konzumiranje pržene, ljute, slane, masne, gorke, začinjene ili kisele hrane

konzumiranje alkohola

odgađanje potrebe za mokrenjem

pretjerano izlaganje ekstremnim vrućinama i suncu

emocije nestrpljivosti, ljubomore i ljutnje

nedovoljan unos vode u organizam

preveliki tjelesni napori


Što možete učiniti


Farmaceutski lijekovi pomažu u uništavanju bakterija, ali nažalost ne uklanjanju uzrok, odnosno prisutnost zagrijavajućih toksina.

Kako biste izbjegli infekcije i upalu mokraćnog mjehura, ayurvedska medicina savjetuje balansiranje pitta doše i jačanje urinarnog trakta.

Preporučuje prehranu pogodnu za pitta došu tako da se ukloni prevelika toplina u tijelu.

Pijte puno vode (običnu pročišćenu ili izvorsku vodu), kokosovu vodu i čaj od šipka za ispiranje bakterija iz mokraćnog trakta.

Izbjegavajte konzumaciju alkohola, kave, gaziranih pića i začinjene hrane.

Određene biljke uspješno se koriste u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini i potpuno su prirodni, neinvazivni lijekovi.
 

Biljni diuretici poput kukuruzne svile, koprive, zlatnice, peršina, brezinog čaja, šparoga pomažu da očistite urinarni sustav.

Oslobađanje tekućine iz tkiva pomaže da se riješite osjećaja pritiska na mjehur koji je karakterističan za ovu vrstu upale.
 

Biljke koje alkaliziraju urin i onemogućuju razmnožavanje bakterija su od velike koristi, a to su paprena metvica, sljez, korijen gaveza, trputac, đumbir, korijen maslačka.


Biljke koje uništavaju bakterije i jačaju imunološku reakciju tijela su odlična pomoć.

Među njima su echinacea, neven, rusomača, smirna, čičak, bazga, češnjak, borovnica, medvjetka (uva ursi), vratić, orlovi nokti ili kozja krv, žutika.


Ayurvedski čaj za čišćenje urinarnog trakta


Izmjene pH vrijednosti u urinu, bilo alkalne ili kisele, oslabljuju sposobnost bakterija da čvrsto prianjaju uz stijenke mjehura.

Đumbir pokazuje snažno antibakterijsko djelovanje protiv E. coli, zaustavlja njezino razmnožavanje i održava mokraću alkalnom.

Dok brusnica, suprotno od toga, čini mokraću kiselom i tako djeluje na bakterije. Đumbir i brusnicu nemojte koristiti zajedno.


Sastojci:

1 čajna žlica klinčića

½ čajne žlice cijelih sjemenki korijandera

¼ čajne žlice cijelih sjemenki komorača

1 šaka suhih brusnica ili 1 čajna žlica đumbira u prahu


Priprema:

Skuhajte 2 litre vode. Dodajte začine i suhe brusnice (ako želite ovu varijantu).

Dopustite biljkama da kratko zakuhaju, ugasite plamen i ostavite 20 minuta poklopljeno.

Procijedite u termosicu i pijte toplo tijekom cijelog dana.


(SB / AZV)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...